Следвайте ни

Детски автори четат приказки в онлайн междучасие

Инициативата „Разказвачът на приказки“ праща видеата до училища в 11 области, за да дава кураж и да напомня за хубавата книга

viber icon

Детски писатели записват любителски видеа, в които да дадат кураж на децата във времената на самоизолация у дома, да им прочетат откъс от своя книга и да им вдъхнат надежда, че скоро ще бъдат подновени срещите им на живо в училище.

Поздравите стигат до учебните заведения в рамките на инициативата „Онлайн междучасие с Разказвача на приказки“.

Форматът е начинът Националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“ в момента да влезе в дигитална среда в условията на дистанционно обучение онлайн, да предложи на учениците няколко минутки разнообразие между задължителните уроци и в същото време да поддържа интереса им към българските книги и техните автори.

Със свое видео може да се включи всеки от около 120 писатели, с които работим, казва  създателят на инициативата Константин-Кирил Иванов, когото в детски градини и училища наричат просто Разказвача на приказки.

Начинанието му да среща детски автори с техните читатели е подкрепено от МОН.

Сред първите, които откликнали на неговото ново предизвикателство, е любимката на най-малките  – Мая Бочева. От балкона със саксии у дома, с домашното си куче в скута,  в сърцето на създадения от нея чуден свят Туй-онуй, тя разказва във видеото си как създава своите интерактивни книжки. И разгръща „Колко е часът?“, за да въвлече приятелите си в четене-игра.

Малко по-големите, които вече са в начален курс, пък имат възможност да видят и чуят Елена Жаблянова, която е изрисувала част от техните учебници.

Илюстраторката е автор на оформлението на някои от помагалата от серията „Голямото приключение“ на издателство „Просвета“, например една от читанките за първолаци и учебника по „Човек и природа“ за 4. клас. Във видео поздрава й обаче децата я преоткриват и като автор на детски книги, сред които „Какво обича Меги“ и „Какво не обича Меги“. Всички са вдъхновени от домашните приключения на нейната дъщеря.

В отбора на онлайн разказвачите на приказки вече е и Лили Спасова. Тя е автор на книжката „Уана. Една морска история“ – първата, която се появи със знака на издателство „Разказвачът на приказки“. Лили е авторка на 7 книги, от които 4 са за деца.

Видеа на детски писатели, които решат да се включат в инициативата, ще бъдат разпратени до училищата, с които работим, в 11 области в цяла България, обещава Константин-Кирил Иванов.  Затварянето на учебните заведения отмени много планирани вълнуващи срещи не само в Пловдив и населени места от областта, а също в Монтана, Враца, Шумен, Кърджали, Пазарджик.

През трите години от старта на инициативата „Разказвачът на приказки“ тя е срещнала наши съвременни писатели с над 100 000  деца от подготвителна група в детската градина до класовете в прогимназията, като е стигнала до 380 учебни заведения.

Сред авторите са обичаните от малчуганите Леля Приказка - Божидара Ангелова,  любимецът на тийнейджърите Иво Сиромахов, младият създател на фентъзи романи Любомир Кючуков, Иван Раденков, Слави Стоев, Марин Трошанов, Райчин Генов, Катя Антонова, Ивайло Кючуков. И още много техни колеги, скрили съкровища, вълнения и приключения между страниците.

Целта на инициативата е да разкрие пред децата красотата на тези светове, да ги развълнува с лични срещи с авторите, а родителите им - да научи как да подбират подходящата книга. Творците и книгите минават прецизна селекция, като се преценяват подходящата възраст, текстът, илюстрациите, посланията, дори изказът и шрифтът.

Когато ограничителните мерки паднат, посещенията на автори в учебни заведения ще продължат успоредно с още събития, които инициативата развива и превръща в традиция - „Приказки под лампите” с чудните светове от светлина на Николай Табаков, концертът „Билет срещу книга”. Предстоят и още проекти - Седмица на детската приказка, литературен приз „Разказвачът на приказки”, академия за родители. "Няма да спрем да даваме личен пример колко е хубаво и интересно да четеш - чрез известни и доказали се в своите области артисти, музиканти и общественици", зарича се Константин-Кирил Иванов.

Когато отворят отново детските градини, там ще продължи и инициативата с книжка, филмчета за добрите навици и караоке „Маргаритка и Разказвачът на приказки“.

 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?