Следвайте ни

Без прегръдки в детската градина

Учителки изрисуваха ДГ „Наталия“ с цветя и слънца, за да се върнат децата отново в техния свят

viber icon

Без прегръдки при посрещането и обгрижването на децата в детските градини и ясли – това е едно от най-трудно изпълнимите условия, при които заведенията за най-малките отварят днес в Пловдив.  Указанията в заповедта на кмета Здравко Димитров изискват да се въведат нови ритуали за предразполагане на малчуганите и приласкаването на разплаканите, като се изключат гушкане и близки физически контакти. 

На тази възраст, особено в яслените групи, няма как да държим майките настрани със заграждения и да си предаваме децата с опънати ръце, реагират директори и определят изискването като неизпълнимо. 

Другото обстоятелство, което ги притеснява най-много, е че децата тръгват без преглед от медицинско лице, което освен риск от заразяване с коронавирус, носи опасност групите да пламнат и от стомашно-чревни зарази или шарка.

Независимо от трудностите, във всички градини персоналът е мобилизиран и сградите са дезинфекцирани до последното ъгълче. Очакванията са обаче да дойдат доста по-малко деца от заявените в предварителните анкети. Има съзнателни родители, които се вслушаха в многократните призиви на кмета и министъра, ако имат възможност, да оставят децата у дома, коментира директорката на ДГ „Буратино“ Димитрия Добрева. Там от 199 деца в първия ден се очакват 65, което е по-малко от половината. Както „Марица“ писа, според предварителното допитване в Пловдив, очакванията бяха посещаемостта да достигне 80%. Според Добрева родителите са се презастраховали, попълвайки анкетите, а после са направили крачка назад.

В ДГ „Буратино“ вече са взети мерки относно всички изисквания, а персоналът е снабден с шлемове и маски. Отварят всички 7 групи, като помощник-възпитателките ще са само дневна смяна, за да се постигне максимално подсигуряване.

„Най-важният фактор обаче е дали децата ще дойдат здрави - категорична е Димитрия Добрева. – В момента не знаем дали не заставаме срещу друга инфекция. Изписала съм 50 заповеди в последните дни, но ми се струва, че се фокусираме другаде, а не върху основния проблем за първоначалния филтър с преглед и рутинните изследвания на децата, които преди се правеха дори при 10 дни отсъствие. Всяко дете без медицински документ е рисково. В момента нито родителите знаят какво се случва, нито персоналът“. В този смисъл според Добрева отварянето на детските градини по този начин е недомислено и прибързано. Опасява се и от още нещо – опитът й е показал, че голяма част от родителите не проявяват нужната отговорност. Многократно е била свидетел да се водят видимо болни деца, а когато персоналът обърне внимание, семействата влизали в спорове и обвинения.

Въпреки всички трудности и неизвестни, ДГ „Буратино“ прави организация хлапетата да не почувстват напрежението и тревогите на възрастните – за връщането им в детския свят в двора  са начертани цветни стъпчици, които да ги отведат до входа.

Още по-голяма изненада чака малчуганите в ДГ „Наталия“, където учителки изрисуваха цветя, дъга, слънце и пеперуди върху  прясно боядисаната стена в предверието.

В последния ден преди почивните дни около 24 май учителката на първа група Теодора Терзиева забърка боите и грабна четката. Реших го спонтанно половин час, преди да отида на работа, сподели тя. С помощта на една чиния, панер за хляб и черпак подготвила шаблони за листата на цветята. Колежки помогнали с прецизното оцветяване на фигурите. Няколко часа по-късно цветната композиция вече съхнела. Така екипът отваря отново детската градина и сърцата си за малчуганите. 

 

Правилата

Децата ще бъдат приемани без медицинска бележка, но с декларация от родителите, в която посочват, че не им е известно детето да е било контактно в последните 14 дни и са готови да поделят солидарно отговорността.

В градините и яслите се връщат само вече записани деца, които са ги посещавали и преди извънредното положение.

В група ще има до 12-16 хлапета, при повече от 20 ще се правят подгрупи. Приемането ще става в удължен интервал от време.

Няма да се провеждат педагогически ситуации, а повечето време ще се прекарва в игри навън. Няма да се изисква спазване на дистанция между децата, а само между възрастните. Всеки от персонала ще работи само с една група.

Забранява се ползването на играчки, които не могат да се дезинфекцират. Няма да се влиза във физкултурните и музикални салони, освен ако е нужно допълнително пространство  за подгрупи. Няма да се провеждат и допълнителните дейности – танци, английски и др.

Родителите трябва да информират 2 дни преди тръгването на детето и да мерят температурата всяка сутрин, като го водят само при показания под 37,3, по възможност без ползване на градски транспорт. Нужно е да осигурят плик, в който да се поставят обувките след събуването им на входа.

Всеки член на екипа се съгласява с регламента срещу подпис. В градините трябва да има обособени помещения за преобличане на персонала. За посрещането на децата на всеки вход трябва да се осигури медицинско лице за филтъра и меренето на температурата. При нужда от помощ може да се вика медицински персонал от училищата. Ръцете на децата се почистват само с топла вода и сапун, в краен случай с дезинфектант. В указанията към заповедта на кмета пише да се избягва размяна на топки, моливи и други играчки или да се прави дезинфекция, преди да ги ползва друго дете. Всички играчки трябва да се мият с вода и сапун два пъти дневно

Помещенията трябва да се проветряват поне 10 минути сутрин, да се дезинфекцират 4 пъти през деня, а по два пъти – тоалетните, масичките и столовете. Съдовете за храна трябва да са индивидуални, по три пъти на ден ще се изхвърлят отпадъците и ще се дезинфекцират кофите.

В случай на съмнение за болно дете, то ще се изолира и ще му се постави маска, след което трябва да се съобщи на родителя и в РЗИ, откъдето ще определят следващите стъпки. Оттам ще решават обхвата на карантината и в случай на положителен тест на малчуган или възрастен.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?