Следвайте ни

150 отпаднаха от матура в Пловдивско, явява се зрелостник на 68 г.

Чака се разрешение от РЗИ за 4-ма зрелостници под карантина в областта

viber icon

Около 150 зрелостници от заявилите участие в матурите в Пловдивска област няма да бъдат допуснати, тъй като имат двойка за годината и не са взели поправките. Както „Марица“ писа, по предварителни данни се очакваше държавния зрелостен изпит утре да държат 4517 дванайсетокласници, втората матура в петък – 3553, а на допълнителна по желание идната седмица да отидат 92-ма.

От випуск 2021 в Пловдивско има четирима карантинирани, за които се чака становище от РЗИ дали могат да се явят утре – така е разписано в регламента. При положителен отговор ще бъде уточнено с МВР от колко до колко часа ще бъде нарушена карантината, а семействата трябва да осигурят личен транспорт до училищата. Учебните заведения са в Карлово. Според правилата в залите са карантинирани зрелостници ще пазят ваксинирани квестори. Учениците под карантина, които ще бъдат допуснати, са контактни, а не болни.

Днес изтича карантината на още една дванайсетокласничка. Макар МОН да не поставя условие за писиар тест, тя се е презапасила и си е направила изследването

В последния момент се извършва и смяна на квестори, тъй като има отпаднали от списъците. До момента са подменени 80. 

Понеже днес е учебен ден, след занятията училищата трябва да дезинфекцират сградите за утрешната матура. Успоредно с това в Регионалното управление на образованието се подготвя център, от който ще се наблюдават на живо кадри от видеонаблюдението в изпитните зали. Такива пунктове има във всички РУО. Отделно експерти и мобилни групи отиват в училища, където има новоназначени директори, за да оказват помощ при нужда.

На-възрастният зрелостник, който ще се яви на изпитите тази година в Пловдивско, е на 68 г. Има и още двама, които са завършили училище доста отдавна – по на 62 и 59 г.

По данни на МОН само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература утре. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. 

Матурите ще се проведат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори. До трима родители от всяко училище могат да проследят изпита чрез инсталираните камери. 

Зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат (на телефон). Документът за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) обаче е задължително да бъде представен в оригинал.

По традиция изпитният материал ще се генерира рано сутринта в деня на изпита. Възможните комбинации са повече от 11 милиона. 

Зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Изисква се всеки да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание и защитни ръкавици. Може да носи лични средства за дезинфекция.

Всички изпити продължават 4 астрономически часа. Задължителната матура по български език и литература е с 3 модула: първи с 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се очаква създаване на есе или интерпретативно съчинение по зададена тема върху изучавано литературно произведение. Задължителният втори държавен зрелостен изпит е в 2 или 3 три модула, в зависимост от предмета.

Зрелостникът може да излезе от изпитната зала след приключване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с продължителност 60 или 90 минути. Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след изтичане на първите 90 минути.

Окончателното напускане на залата и сградата може да става не по-рано от 60 минути след началото на първия модул, както и по всяко време след това след предаване на запечатаната изпитна работа. Зрелостник, започнал да работи по трети модул на матурата по български език и литература, може да напусне окончателно залата и сградата 90 минути след началото на модула. Връщане в сградата до края на изпитния ден не се допуска.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка „среден (3)“ са необходими 23 точки. „Отличен (6)“ получават учениците с най-малко 95 точки. 

Снимка: Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?