Следвайте ни

Прокуратурата задълба в Транспортния проект на Пловдив, разпитват още свидетели

viber icon

След грандиозния провал със Системата за управление на градския транспорт в Пловдив, в края на август миналата година Окръжната прокуратурата започна разследване, което трябва да установи виновните за гафовете и за платените на вятъра пари по договора с испанската фирма "Индра системас". 

Ето какво съобщиха тогава от прокуратурата:

"През периода 2015 г.- 2016 г., в гр. Пловдив, от длъжностни лица, не са били положени достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и за възложената им работа, във връзка с изпълнение на договор с предмет „Изграждане, внедряване и поддръжка на Система за управление на градския транспорт (СУГТ)“, и от това са последвали - значителна повреда на имущество и значителни щети за Община Пловдив – престъпление по чл. 219 ал. 1 от Наказателния кодекс", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Първоначално предвиденият от закона срок за приключване на досъдебното производство бе двумесечен. След изтичането им той ме удължен. В отговор на запитване на „Марица“ за развитието на разследването, от прокуратурата съобщиха, че към момента  то е в активна фаза, като са събрани значителни по обем материали, изискана е документация от фирми и институции, имащи отношение към проекта, разпитват се и свидетели.

Обявеният срок за приключване на разследването е 28 февруари, но предвид изключителната правна и фактическа сложност на делото, той ще бъде продължен, съобщиха още от държавното обвинение. 

Припомняме, че ръководител на Транспортния проект беше Борислав Кръстев. Той е човекът, подписал приемно-предавателните протоколи, според които двете системи - информационната и тази за електронното таксуване, са изпълнени качествено и въведени в експлоатация. На база на тази информация Община Пловдив в качеството си на възложител не е имала никакви забележки към „Индра системас“. По това време кмет е настоящият градски лидер на ГЕРБ Иван Тотев, който сега е спряган за челно място в листата на партията на Бойко Борисов за Пловдив-град.

Близо 5 години след злополучния опит за въвеждане на електронното таксуване не е ясно кой ще поеме вината за грандиозния гаф. 

При това проектът бе реализиран с 44 млн. лева европейска помощ по ОП "Регионално развитие". След настояването на новия кмет Здравко Димитров, заместника му Тодор Чонов и група общински съветници сагата с документацията  започна да се разплита едва в края на 2019-а.

Община Пловдив вече е прибрала близо 500 000 лева от гаранцията на "Индра", а в края на декември е завела съдебен иск в Окръжен съд с претенции за 1,5 млн. лева, обясни преди дни зам.-кметът Тодор Чонов. Според него сумата може и да се увеличи в хода на делото.

Според договора между „Индра” и Община Пловдив  електронната система в градския транспорт трябваше да бъде изцяло въведена през 2016 г. Трябваше всички 285 автобуса, които обслужват 29 градски линии, да бъдат оборудвани с  монетни автомати  за продажба на хартиени билети. Сега поне половината от тях излизат постоянно от строя.  Освен това автобусите  бяха оборудвани с бордови компютри и паник бутони в случай на инциденти. За информация на пътниците бяха предвидени  табели с текстова и гласова информация  за спирките. Текстова информация в повечето автобуси има, но не и гласова.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (99)

Евелина Гечева

Евелина Гечева

24.02.2021 | 11:04

Каква истина бе братко.Цял живот Славчо се бори с мошеници и помагаше на обикновените хора.Ей затова му се възхищавам.

Отговори
4 1
Истината

Истината

24.02.2021 | 07:11

За Славчо ми е думата. Именно той и Константинов като зам.кмет заложиха в транспортния проект монетниците и паметниците по спирките, и оборудването на частни автобуси.

Отговори
1 4
ТОТЕВИ тролове -НАШАТА МАЙКА Е ЛЪЖАТА

ТОТЕВИ тролове -НАШАТА МАЙКА Е ЛЪЖАТА

24.02.2021 | 08:53

Аман бе ТОТЕВИ ТРОЛОВЕ.Каква истина какви пет лева.Ами вие лъжете от сутрин до вечер.ВАШИЯТ ШЕФ. ОКРАДЕ ПАРИТЕ И СЕГА ВИ КАРА ДА ЛЪЖЕТЕ.

Отговори
4 1
Истината

Истината

24.02.2021 | 08:59

Точно Славчо се хвалеше със спечеления транспортен проект. Проучването на гърците, които определиха параметрите е 2009 г. в неговия мандат.

Отговори
1 4
до истината

до истината

24.02.2021 | 11:22

Кандидатстването, документацията и подготовката на транспортния проект ги направи наистина Славчо, само че герберите дадоха документите на Бургас и той кандидатства с тях. На официалната презентация пред журналистите се изложиха много, защото не бяха сменили картите на градовете и пуснаха на проектора документите на Бургас с карта на Пловдив. Реализацията с последвалото проектиране, обществени поръчки и мегазолуми е дело на г-н Тотев.

Отговори
2 0
НЕ Е ВЯРНО

НЕ Е ВЯРНО

24.02.2021 | 11:24

Техническите детайли по електронното таксуване не ги е правил нито Славчо, нито Константинов. Те са изцяло измислени и проектирани от г-н Тотев и испанските му приятели от Индра.

Отговори
2 0
teruns

teruns

24.02.2021 | 07:08

Ел. таксуване си има. Днес си купих пластика за една линия и даже заредих 5 лв. Ел. портфейл. За монетниците и машините по спирките питайте Чонов, който ги спря. За липса на автобуси по таблата пак питайте Чонов, който не ги оборудва. Другото е плюене в общия хор.

Отговори
1 3
Тия пари Тотев ги открадна

Тия пари Тотев ги открадна

24.02.2021 | 01:44

Квото и да пишете тука, истината е една - оня ушат мисир с големия нос и женствения за дник открадна парите за транспортния проект. Раздели си 20 те милиона с испанците, а останалите зулна с жалките велоалеи и така наречените умни светофари. Ако Тотев е невинен, защо няма електронно таксуване, защо няма електронни билети, защо информационните табла не работят, защо автоматите за билети също не работят, защо умните светофари не са умни и вместо да помагат, те създават хаос в движението на града? А, де?

Отговори
6 0
Майно, ТОТЕВите роботи ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО СЪС СЛАВЧО

Майно, ТОТЕВите роботи ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО СЪС СЛАВЧО

23.02.2021 | 23:47

Много проста команда изпълняват троловете на Иб. ТОТЕВ - да бълват изобилни и многобройни тъпотии само и само да се отплесне вниманието от ПОДСЛЕДСТВЕНИЯ КЛЕПТОКРАТ отлично известен не само на прокуратурците, ами и на всяко пловдивчанче. Само една (намаляваща) Агитка Ортаци се опитват (безуспешно, оти оно ЧЕРНОТО НЕ Е ТЪМНО-БЕЛО!) да ни хвърлят прах в очите. Ама на 4/4 гледай как ще се издъни "листата" с ТОТЕВ, ха!

Отговори
5 1
майна

майна

23.02.2021 | 22:53

Чета тука и за пореден път се убеждавам, че пловдивските герберета са пълен въз. Ама гола вода, сте, бе, пичове. Прокуратурата нещо направила на Тотев, вие отдолу пишете за Славчо Атанасов?!? Няма логика, ве, майна. Пишете си за Тотев, пишете за прокуратурата. Кво ви грее вас Атанасов, дето даже и на избори сега няма да се явява. Ако имахте малко ум в главите, щахте да пишете за онази отровна змия Каназиркина, която така ловко се промъква нагоре и ви пробива отвътре. Абе, де били, може ли изключен член на една партия да води листа на същата партия, ве? Вие ма лоумни ли сте? Ей това е сериозен политически проблем, който пряко ви засяга, а не Атанасов, който не е кмет от три мандата вече? Загубени хора сте вие!

Отговори
6 2
Нали

Нали

23.02.2021 | 23:21

Славчо си го заслужава! Не може да предадеш гласоподавателите си на комунистите и да се изнижеш по терлички! Подаването на политическа оставка не го оневинява! Той трябва да си плати за предателството, да се извини публично на пловдивчани и да се пресели някъде дълеч от Пловдив! Въобще не се притеснявам за Тотев, информацията в статията е от миналата година!

Отговори
2 5
Ех, Тотев, ех Нали

Ех, Тотев, ех Нали

23.02.2021 | 23:33

Абе, Иване, на теб ли точно да припомням изборните резултати. За какво предателство и за какви комунисти бълнуваш. За какви извинения към избирателите става дума, след като точно тези избиратели дават на Славчо Атанасов през 2007 година 59 143 гласа, а четири години по-късно, през 2011 година - 68 533 гласа! Недоволни избиратели ще дадат ли десет хиляди гласа повече в края на мандата, ве, пич! Слез малко на земята. На избирателите трябва да се извиняваш ти, че в продължение на десет години ги мамиш и им подменяш вота, като фалшифицираш резултатите в Пловдив с помощта на столипинските манговци и цялата държавна машинка. Че си толкова нагъл, че и филм си пусна с инструкции как да се фалшифицират изборите. Ти трябва да се извиниш и да се върнеш на село, в Дълго поле ли беше, там ти е мястото.

Отговори
6 1
ДО ТОТЕВ-НАЛИ ,ОТ ПЛОВДИВЧАНИН

ДО ТОТЕВ-НАЛИ ,ОТ ПЛОВДИВЧАНИН

24.02.2021 | 09:05

ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБЕ МАМИН ,СЛАВЧО НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ ИЗВИНЯВА НА НАС ПЛОВДИВЧАНИ.ТИ НИ ОГРАБИ ЗА 50 ГОДИНИ НАПРЕД ,А СЛАВЧО БЕШЕ НАЙ -ЧЕСТНИЯТ. И ПОЧТЕН КМЕТ НА ПЛОВДИВ.ПРИ НЕГО ЖИВЕЕХМЕ НАЙ-ДОБРЕ.А ТИ ЩЕ ОСТАНЕШ ИВАНЕ ,КАТО НАЙ-МРАЗЕНИЯТ КМЕТ НА ПЛОВДИВ

Отговори
4 0
Да  помислим  малко!

Да помислим малко!

24.02.2021 | 10:17

Единия бе майстор на нищоправенето. Другия все пак се опитваше нещо да прави ама не му достигаше вътак.Ние сме си виновни. Сега му е времето да се напънем и да изберем правилните хора. Хора на действието и успеха.

Отговори
1 1
Димитър христов

Димитър христов

23.02.2021 | 22:29

Не мога едно да разбера.Защо все се занимавате със Славчо Атанасов.Той се оттегли от политиката,успя да си запази достойнството,безспорно е харесван от доста хара ,включая и себе си,макар да гласувам за друга партия.Явно ,че сте тролове ,но шефа ви няма сякаш много акъл.Като постоянно го плюете,той става още по харесван.Бъдете сигурни в това

Отговори
6 2
Нали

Нали

23.02.2021 | 23:12

Успял да запази достойнстово????? Какво достойнство може да имаш, а камо ли да го запазиш след като си си продал гъзa на комунистите?

Отговори
2 5
Гергов: Със Славчо не можеш да се разбереш. А с Иван добре се разбах

Гергов: Със Славчо не можеш да се разбереш. А с Иван добре се разбах

23.02.2021 | 23:24

Браво, ве, Ванка. Най-накрая да си признаеш, че ти си човекът на Гергов в герб. Щеше ли иначе да се разбира така добре с теб? Ами с хилядата калинки във ВиК, дето се разбра с червения директор Манол Генов да не ги уволнява? Ами първия милион от обществени поръчки, дето му даде на Гергата още през декември 2011, за да пълни дупки с асфалтовата си фирма? Ами останалото, да разказвам ли още! Ама е хубаво, че си признаваш, де, нека да се знае, че Гергов+Тотев=ВОЛ

Отговори
5 2
Нали

Нали

23.02.2021 | 23:52

Тони, пиян си вече, ходи си лягай! Утре ще ти трябват свежи сили да пишеш глупости!

Отговори
1 4
Клещарски

Клещарски

23.02.2021 | 21:59

Като напишем в гугъл това, наистина излиза една кафява на цвят и воняща статия, публикувана от официоза на партия герб - Блиц. Статията започва така: "В неделя Славчо Атанасов ще се яви на своя трети балотаж за кмет на Пловдив." Публикувана е на 01 ноември 2019 година, точно ДВА ДНИ ПРЕДИ БАЛОТАЖА В ПЛОВДИВ и препечатана буквално едно към едно от различни сайтове, подкрепящи герб. СЛОЧАЕНОСТ?!? НЕ МИСЛА! Всички в града помнят как Дани Каназирева излъга екзитпола на всичките четири социологически агенции, следящи изборите на първия тур в Пловдив и до късно вечерта ронеше сълзи по телевизиите как най-после тя отива на балотажа. Обаче, ядец, пловдивчани бяха решили отново Славчо да се бори с герб на балотажа. Но пък заради измамата, Дани беше назначена от герб за областен управител, а сега ще води листата на герб в областта на предстоящите парламентарни избори. Така че, Керпеденов, с тая гнусна предизборна пропаганда можеш най-спокойно да си избършеш наср ания г ъз! Какво и как е направил Славчо за Пловдив най-добре са преценили неговите избиратели, а тях с такива пасквили не можеш да ги залъжеш. Ниска топка игпаете, пичове! Много ниска!

Отговори
6 2
Сем. Иван и Димитринка Стоянови

Сем. Иван и Димитринка Стоянови

23.02.2021 | 22:19

Проверихе го, писано е в Марица.

Отговори
2 0
Панайотов

Панайотов

23.02.2021 | 22:44

Погледнете по-внимателно, пуснато е в Блиц, след това е препечатано мотамо в Марица, дето уж защитавала Славчо Атанасов и не подкрепяла герб, и в още други сайтове. Навсякъде текстът е буквално един и същ, как пък различни медии от различни градове направиха единтичен политически анализ на цяло едно управление?!? Текстът е спуснат от политическата централа на герб два дни преди изборите - датата на публикацията ясно показва каква е целта, лъжлива поръчкова статия.

Отговори
4 2
Нали

Нали

23.02.2021 | 23:30

Според Панайотов, Блиц са срали в гащите на Марица! Абе Панаидиотов, като отвориш линка излиза МАРИЦА бе!!!!! Ако Марица бяха цитирали ТАСС например, ТАСС ли ще са им виновни ако са се издънили??? Според броячката им имат над 4000 четения на статията, това читатели на Блиц ли са?

Отговори
1 3
Панайотов

Панайотов

23.02.2021 | 23:37

Ей, де бил неграмотен, какво пише най-отдолу на тая смърдяща гнусотия, ве, леке тотевистко? Пише - Източник: Блиц. Тъ па герберастка ткво!

Отговори
3 1
Нали

Нали

23.02.2021 | 23:38

Статията е публикувана в Марица бе, трaвестит!

Отговори
1 2
Панайотов

Панайотов

23.02.2021 | 23:49

Ти, верно, си безнадеждно тъ п. Естествено, че е публикувана в Марица. Препечатана от Блиц означава точно това, че е публикувана и в Марица. Ама как еднаква го*няна статия се появява в различни медии с еднакъв текст, а? Ам ебо! Нали това се опитвам да ти обясня - герберасткия ла й номет Блиц пуска, останалите препечатват два дни преди балотажа. И колкото тебе да е т ъп човек, веднага ще се сети за какво става дума.

Отговори
3 1
Нали

Нали

24.02.2021 | 00:11

Абе Панаидиотов, абе шиле, дали е публикувана в Марица или Марица са я препечатали от Блиц няма значение! Мога да те уверя, че много добре помня какви ги вършеше Славчо тогава! Статията е пълно описание на управлението на карловският лешпер! А ти си блъскай празната глава дали статията е на Марица или Блиц! Статията е все още валидна на сайта на Марица, хубаво я прочети защото това беше истината!

Отговори
1 4
Абе, Нали

Абе, Нали

24.02.2021 | 01:31

Вече те съжалявам, наистина. Нищо в тази статия не е истина. Написана е от централата на герб и е дадена за разпространение на определени медии. Пълен пасквил, типичен пример за омаскаряване на политически опонент. Герб винаги така играе срещу Славчо Атанасов в Пловдив, защото не им стигат силите сами да се изправят срещу него. Та се налага Бойко от София да спешава всички партии в града да подкрепят кандидата на герб срещу Славчо - Титюци, Бидони, Данки, Търевци, цигани, седесета и кой ли още не, включително и Гергов, който срещу тлъсти суми винаги играе за герб в Пловдив. И с право ги е страх гербавите, защото ако играят самостоятелно срещу Славчо, ще загубят. Затова и тежки машинации правят, фалшифицират протоколи, крият бюлетини, манипулират екзитпола и т.н. Може да ви е болно, ама такава е истината. Ако не правеха всичките тия мръсотии, гербавите никога нямаше да помиришат общината в Пловдив.

Отговори
3 0
От автото

От автото

23.02.2021 | 21:56

Ха-ха-ха Леваци некадърни.Не Славчо завърши автото с 3.74.И не на Славчо в автото викаха Ваню марсола и ваню тъпото.Апропо, Славчо го завърши със златен медал ,като отличник на випуска.А маминия вече и с тая дрога и фиркане, мозька нацяло му се изпържи на тоя примат,ако изобщо е имал мозьк де.

Отговори
7 2
ХаХаХа

ХаХаХа

23.02.2021 | 22:22

По същото време тогава му пръскаха гъзa на Славчо Атанасов в задния двор на автото.

Отговори
2 5
Дебелия

Дебелия

23.02.2021 | 22:33

Аре, ся, не приписвай собствените си сексуални подвизи на другите. Тебе всички те лашкаха отстрани на бараките, сега се правиш на юнак. От гювендия герой не става, шъ знайш.

Отговори
5 1
ХаХаХа

ХаХаХа

23.02.2021 | 22:36

Славчо ти ли си? Защо се пишеш "дебeлия"? Верно, че си прaсе, но имай си малко себеуважение.

Отговори
1 5
Хе-хе-хе,кажи същото на Славчо в лицето

Хе-хе-хе,кажи същото на Славчо в лицето

23.02.2021 | 22:42

Като си толкова смел що не кажеш същото на Славчо пред него.Не анонимно.Щото ще ти отвинти тиквата ,като на пиле.Славчо и Ангел Табака бяха тарторите в автото бе левак.Тва да не ви е ваньо марсола с женската фигурка и неадекватните движения.

Отговори
4 1
Дебелия

Дебелия

23.02.2021 | 22:47

Ооо, ХАХО, хич не ми се прави на интересен. Ако бях Славчо, с теб ли щях да се занимавам, ве, петно?!? А? И внимателно кога минаваш през Кичука, че паважната егзема ти е гаранция. Аре.

Отговори
4 1
Нали

Нали

23.02.2021 | 23:37

Яж ми хуя бе селянин!

Отговори
0 4
Дебелия

Дебелия

23.02.2021 | 23:41

Аз да ти го ям, ама като нямаш?

Отговори
2 1
Керпеденов

Керпеденов

23.02.2021 | 23:50

Аре бе дебел, в Кичука съм, яла ми направи една свиркa като си толкова отворен. Пeдерст карловски.

Отговори
0 2
Т54

Т54

24.02.2021 | 01:36

Ей, пъпчив дришльо, седи си в мазето на хотел Империал при мазния си женствен господар и там се прави на мъж, щото в Килука няма кой да ти повярва. На улицата няма да изкараш и минута.

Отговори
2 0
Николина Николина

Николина Николина

23.02.2021 | 21:34

Ама тази статия не е ли от миналата година Август месец?

Отговори
5 2
Нали

Нали

23.02.2021 | 21:45

Ох милата тя, статията била от миналата година! Тоя драскач Тони Михайлов вчера беше пуснал стара манджа от 2012 година, а ти си се закахърила за миналата година! Той си мастър на копипейста, няма се мори да пише статии я!

Отговори
2 5
Репортерски

Репортерски

23.02.2021 | 21:59

Аве, Тотев, ти откога стана главен редактор, ве, ти точно какво разбираш от вестници, журналисти и прочие тънкости?

Отговори
5 2
Нали

Нали

23.02.2021 | 22:23

Пък и обиден на всичкото отгоре!

Отговори
2 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?