Следвайте ни

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу „Пловдив 2019“

viber icon

Окръжна прокуратура в Пловдив е започнала досъдебно производство за извършено престъпление срещу длъжностно лице – представител на фондация „Пловдив 2019“ във връзка с проверката на държавното обвинение за разходването на над 2,6 милиона лева за откриващото събитие на Европейска столица на културата 2019, съобщи пред Дарик прокурор Галина Андреева. Тя допълни, че събраните доказателства по досъдебното производство ще докажат дали длъжностното лице съзнателно е сключило неизгодна сделка и от това са произлезли значителни вреди за фондацията, или не. 

От фондация „Пловдив 2019“ заявиха пред „Марица“, че още не са получили официално известие от прокуратурата за започналото досъдебно производство.

Проверката на похарчените 2,6 милиона лева за откриващото събитие на 12 януари започна непосредствено след домакинството на Пловдив като ЕСК. Окръжната прокуратура в града се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление при разходването на средствата за спектакъла публикации в медиите.

С разследването бе натоварен сектор „Икономическа полиция“. 

През април наблюдаващият прокурор възложи проверка по казуса на директора на АДФИ. От агенцията откриха седем нарушения при откриването на ЕСК 2019 от проверени 43 договора и 13 обществени поръчки на общинска фондация „Пловдив 2019“ на обща стойност почти 3 милиона и 200 хиляди лева. 

От Окръжна прокуратура са приключили проверката по казуса и са образували досъдебно производство.

Разследването на Окръжна прокуратура в Пловдив ще се извършив законовия двумесечен  срок, който започва от месец ноември, когато е образувано досъдебното производство. По преценка на наблюдаващия прокурор, този срок може да бъде удължен.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ОвцаСтръвница

09.12.2019 | 18:52

Звучи красивичко: „Прокуратурата ще събира доказателства за това дали…“ Дали? Ама НАДАЛИ. В Прокуратурата сме . . . на заплата. Ден да мине . . . Кучките си лаят, а КЕРВАНЪТ полека сме го спряли след като вместо инДжинеринг ИМПЕРИАЛиста баскетболният мозъклия МИКРОцефал от същата партия САРБ (РежимаБоБоТРИ-четири) пое кормилото. Хак ни е: под 40% гласуваха, под 30% се дотътриха за втория тур. Сега господар на Зико е … КРИВОславието / КРИВОсъдието. НЕ САМО ОТКРИВАНЕТО (ЯНУАРИ), А И ЦЯЛАТА КАМПАНИЯ =ЦЯЛА ГОДИНА КУЛТУРОПОДОБЕН СИВ ПОТОК ШАРЛАТАНИЯ= СИ БЕШЕ НАРУШЕНИЕ, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЗДРАВИЯ РАЗУМ И КУЛТУРА.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?