Следвайте ни

Вирусът свали наполовина престъпленията в Пловдив

viber icon

От началото на извънредното положение заради пандемията с коронавируса престъпленията в Пловдив и областта са намалели наполовина. Това сочат данните, изнесени днес от Областната дирекция на МВР.

От 13 март до 2 април 2020 г. на територията на ОДМВР – Пловдив са регистрирани общо 247 престъпления. Това е с 238 броя по-малко в сравнение със същия период на миналата година (485 бр.) и със 191 бр. по-малко от предходния месец на 2020 г. (438 бр.) 

Разкрити са извършителите на 44 престъпления от посочения период, както и извършителите на още 28 престъпления, извършени в предходен на разглеждания период. За сравнение през втората половина на март 2019 г. са разкрити 160 престъпления, а през втората половина на миналия месец – 143 престъпления 

Спрямо 2019 г. регистрираните престъпления са намалели с близо 50 на сто. Същото е намалението и спрямо месец февруари тази година. 

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до 2 април по криминална линия на територията на ОДМВР – Пловдив  са регистрирани общо 213 престъпления , което е с  157 бр. по-малко от предходния месец на 2020 г. (370 бр.). През миналата година по същото време те са били 430 броя, което сега е с 217 броя по-малко от аналогичния период. Разкритите за разглеждания период престъпления са 43, към тях може да добавим и още 21 разкрити престъпления, извършени в предходен на разглеждания период. През втората половина на миналия месец са разкрити 135 престъпления.  Отчита се спад на регистрираните престъпления – почти наполовина спрямо 2019 г. и почти 50% спрямо втората половина на февруари 2020 г. 

През периода кражбите на имущество остават структурно определящи за криминалната престъпност в дирекцията, въпреки, че се наблюдава значителен спад на интензивността им. Регистрирани са 58 престъпни посегателства от вида при 131 бр. през аналогичния период на 2019 г. и 93 бр. през втората половина на февруари.

Разкрити са 10 бр. от тях и още 8 кражби, регистрирани в минал период. Значително са намалели домовите (10 бр.), взломни (11 бр.) и джебчийски (2 бр.) кражби, както и тези на вещи и части от МПС (7 бр.) спрямо 2019 г. 

През разглеждания период е регистриран 1 грабеж, който е разкрит. За сравнение през февруари 2020г. са регистрирани 10 грабежа, от които 5  са разкрити.

Констатираният спад в извършването на посегателствата от вида (кражби и грабежи) е породен от засилване на полицейското присъствие в град Пловдив и областта и факта, че много граждани остават във домовете си, предвид наложените противоепидемични мерки.

През разглеждания период са документирани 9 измами, при 13 престъпления от вида за предходния месец и 6 престъпления за аналогичния период на 2019 г.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?