Следвайте ни

Пловдивски затворник поиска 30 бона заради мухъл и мизерия

viber icon

Пловдивски затворник изяви претенции към съда за рекордно обезщетение, научи „Марица“.  Мъжът е поискал 30 000 лв. за уронване на човешкото му достойнство. 

Защитникът му е депозирал молба, в която просторно се излагат мотивите за исканата сума. Мъжът, изтърпяващ наказание сочи, че за времето на престой зад решетките, повече от 4 години, бил подложен на мизерни и нечовешки условия – липса на достатъчно жилищна площ, храна, облекло, отопление, осветление, проветряване, медицинско обслужване, условия за двигателна активност, продължителна изолация без възможност за общуване.

Не са обгрижвали хроничното му заболяване, не са били и предприети действия след като друг затворник го пребил. 

Заради случката го пъхнали в наказателна килия, като там не е имало отопление и течаща вода, било е тясно и пренаселено, давали му лоша храна, нямало спално бельо, бил лишен от възможност за хигиена. Оплаква се още, че нямало осветление, проветряване, банята и спалните били мръсни, не го пускали на чист въздух. 

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са оспорили твърденията му, като посочват, че във всички затвори е осигуряван достъп до тоалетна и течаща вода, както и чезатворникът не е бил поставен в по-неблагоприятно положение в сравнение с другите лишени от свобода. Твърдят още, че има отопление и че се поддържа чистота. 

Приложили са доказателство, според които затворникът е имал възможност да полага труд, поради което е работил на външен, неохраняем работен обект. Бил е наказван два пъти с изолиране в наказателна килия за 12 денонощия и на 14 денонощия, като и двете нарушения касаят употреба на наркотици в затвора. Това довело до изменение на режима на изтърпяване на наказанието  от общ в специален, поради което е преместен. 

Що се отнася до лошата хигиена, разпитаните по делото други затворници сочат, че е налице „мизерия“, „мухъл“, т.е. недостатъчно поддържана хигиена по отношение на спалните помещения, като лишените от свобода си чистят сами. 

В крайна сметка магистратите от Административния съд в Пловдив присъдили на затворника обезщетение, но в размер на 1000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Пловдив помни още един рекорд, датиращ преди повече от година. Тогава затворник поиска 50 000 лв. заради мишки и хлебарки в килията. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?