Следвайте ни

Озверял фермер размаза с брадва баща и син

След пиянски скандал 55-годишният Кольо Шелев и Цанко Ганаков, на 34, падат мъртви, а убиецът им Живко Асенов бяга в Гърция

viber icon

С размазани черепи лежат един до друг труповете на двама мъже. Зловещата гледка е от края на декември 2016 г. в землището на ивайловградското село Покрован. Телата са на 55-годишния Кольо Шелев и на 34-годишния му доведен син Цанко Ганаков. Двамата мъже от село Брусино са в неизвестност от доста време. 100 полицаи, жандармеристи и доброволци от Хасково и Кърджали ги издирват близо седмица. В неизвестност е и предполагаемият им убиец - 53-годишният тогава фермер Живко Асенов. Той е родом от крумовградското село Егрек, живеел в Полковник Желязово, село от същата община, а отглеждал крави в ивайловградското Брусино, откъдето са жертвите. 

Спокойната зимна сутрин в Източните Родопи  не предвещавала с нищо кървавия нощен завършек на 17 декември 2016 година. Живко Асенов имал обор в Брусино, а до него едноетажна постройка, която често обитавал, за да може да се грижи за животните. В съседство били къщите, в които под наем живеели Кольо Шелев и доведеният му син Цанко Ганаков.

Кольо работил като товарач във фирма за дърводобив, а Цанко ходил да му помага, за да изкара също някой лев. Комшията им Живко често ги карал с пикапа си "Нисан Навара" ту до работното им място, ту да си напазаруват до Ивайловград. Шелев и Ганаков пък честно му покривали транспортните разходи.

Така на въпросната дата сутринта Живко закарал двамата до града, където Кольо и Цанко изтеглили бързи кредити. После си купили храна и се прибрали по домовете си. Към 18 часа фермерът звъннал на 55-годишния си съсед и го поканил с доведения му син да се почерпят. Двамата мъже отишли и заедно с домакина започнали да се черпят.

Фермерът е обвинен в убийство на двама души, извършено с особена жестокост

Малко преди полунощ компанията вече била на алкохолен градус. Повлияни от питиетата, Асенов и Ганаков влезли в конфликт. Домакинът се издразнил, че 34-годишният му гост взел все повече да се чувства като у дома си, ровил, без да пита, по шкафовете в къщичката и пипал личните му вещи. Така, според запознати с разследването, двамата стигнали от караница до физически сблъсък. В него се намесил и 55-годишният Кольо, но отнесъл юмруци от фермера и получил сериозна аркада. Окървавеният гостенин се строполил върху леглото в одаята.

Разлютеният Асенов обаче не се спрял и грабнал голямата си брадва с над 50-сантиметров сап. После с тъпата метална част на секирата пернал в слепоочието и другия си гостенин. Въпреки това Ганаков успял да се измъкне от стаята и побягнал навън. Живко обаче го застигнал и пак с тъпата част на брадвата ударил жертвата си в тила. 34-годишният мъж изгубил съзнание, но Асенов му стоварил свиреп удар в темето, разхвърчали се парчета от черепа, плиснала кръв и Цанко издъхнал.

Междувременно навън изскочил и Шелев, който видял какво се случва с доведения му син. 55-годишният успял да издърпа брадвата от фермера и я хвърлил настрани. После Кольо се надвесил над тялото на Цанко, за да провери жив ли е. От този момент се възползвал разяреният домакин, който отново докопал топора и с тъпата му част смазал главата на Кольо с общо 11 удара.

После Живко се опитал да прикрие следите на двойното убийство. Информирани обясниха, че фермерът първо искал да изхвърли труповете в язовир „Ивайловград”. Натоварил телата в каросерията на нисана си. Сложил там окървавената брадва, а с кирка и лопата се опитал да заличи следите по снега. После махнал балатума от стаята, нарязал го и с парчетата покрил мъртъвците. В каросерията оставил и други вещи с кръв по тях.

Тръгнал с колата и зловещия си товар по главния път за Ивайловград. В главата на притеснения мъж обаче прещракало, че може да го спре пост на полицията. Затова сменил посоката и поел към Крумовград. Когато наближил село Покрован, отбил от шосето и тръгнал по просека в гората. След около 100-200 метра спрял. Свалил двата трупа и ги поставил във вдлъбнатина между дърветата. Покрил ги с част от балатума, а върху тях струпал клони и листа.

После отново потеглил с автомобила си и излязъл на главния път за Крумовград. Спрял до дере преди село Белополци, където изхвърлил брадвата и останалите парчета балатум. Продължил с ​нисана. Преди село Аврен отново отбил по черен път и стигнал до реката Крумовица. В един от сухите й ръкави изхвърлил кората от каросерията на пикапа, където имало също следи от кръв. В Крумовица измил возилото си и се преоблякъл.

Върнал се към Брусино, за да пусне животните от обора. Прибрал се към мястото на престъплението по обиколни пътища. Паркирал колата си в боровата горичка край ивайловградското село и отишъл пеш до животинките си. Докато ги пускал, чул, че роднините на жертвите му го викали. В тъмното отново се върнал до пикапа и с него отишъл до къщата  в Полковник Желязово. Там оставил колата и решил да бяга през зелената граница в Гърция.

Зарязал документите си за самоличност и ключовете на автомобила в кабината. После пеш през местността Ливада преминал в Гърция.

На 18 декември вечерта роднините на Кольо и Цанко отново отишли да ги търсят във фермата на Живко. По снега те видели петна от кръв и се обадили в полицията. Притеснените близки обяснили на криминалистите в Ивайловград, че ходили и до Полковник Желязово. Там видели нисана на Асенов. Питали жена му къде е той. „Прибра се нея сутрин, остави дрехи за пране и излезе отново, оттогава не съм го виждала”, обяснила съпругата.

След сигнала от семейството на жертвите полицаите започнали огледи в Брусино. На местопроизшествието те открили костици от черепите на убитите и следи от кръв по земята. Много улики имало също по тавана, стените и няколко чифта обувки в стаята, където започнало всичко.

Изчезналият фермер бил обявен за държавно и международно издирване. 

 Заловен до Комотини: Страх ме е от отмъщение

След издадената европейска заповед за арест властите в южната ни съседка съобщили на нашите, че въпросното лице е задържано на 22 декември в района на Комотини. От Окръжната прокуратура в Хасково изпратили до колегите си в Гърция искане за екстрадиране  и с решение на тамошния съд още в Комотини  фермерът дал обяснения за станалото. Там отишли и български криминалисти, на които казал къде да търсят труповете, брадвата и другите вещи.  

Веднага след връщането му в България през март 2018-а Живко Асенов бил разпитан от ивайловградски разследващи полицаи. Пред тях и пред съда впоследствие неговата теза е, че бил провокиран и нападнат от жертвите си. Той е обвинен и изправен пред Темида за убийство на двама души, извършено с особена жестокост. 

"Избягах в Гърция, защото се страхувах от отмъщение. Искам да остана в килията, но нямам нищо против да съм и под домашен арест”, каза фермерът при разглеждането на мярката му за неотклонение в Хасково преди две години.

Обвинителният акт срещу него бе внесен в Хасковския окръжен съд през миналия юни, след което по общия ред започна и делото. В процеса вече са разпитани всички свидетели, изслушани са и експертизите на вещите лица, остава да бъде разпитано само още едно. Ако магистратите преценят, че всичко по случая е изяснено и не допуснат нови искания от страните, делото вероятно ще приключи още през този месец.  

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Василев

Василев

13.08.2020 | 18:58

Безспорно жестоко престъпление, за което извършителят ще си понесе наказателна отговорност. Направил каквото направил,предай се и направи пълни самопризнания,а не да се мъчиш да заличава следи и т.н.- първичен инсткт за самосъхранение.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?