Следвайте ни

Измама със сибирски вкус: Плащаме имуностимуланти без поръчка "по погрешка"

viber icon

Нова измамна схема за припечелване работи активно в Пловдив и страната. За това сигнализира пред „Марица“  31-годишният пловдивчанин Михаил Тонев, който е попаднал в капана. Става въпрос за набутване на нежелани продукти, в случая имуностимуланти със странен произход. Те биват доставяни от куриери на клиенти, които обаче въобще нито са ги поръчвали, нито знаят за какво става въпрос. В тази ситуация попаднал и Михаил. 

В петък, както обикновено, той се намирал на работното място.  Към обяд по телефона му звъни неговия баща и му казва, че е приел пратка за него. В това нямало нищо необичайно, тъй като Михаил често получава и изпраща чрез куриери, но никога не фигурира наложен платеж. Смутила го обаче една подробност. На края на разговора неговият родител му казал, че разносвачът му взел 30 лв. и да не се притеснява, тъй като ги е платил. Михаил веднага го накарал да отвори пратката, за да му каже какво се съдържа в нея.  Баща му обяснил, че има само две шишета – едно голямо и едно по-малко, но не успял да установи точно за какво е. 

Михаил му обяснил, че не очаква такава пратка, още по-малко с наложен платеж. Ядосал се на баща си, че не му е звъннал предварително, за да се избегне този капан, но всичко било свършено. 

Междувременно се обадил до куриерската фирма. Оттам му отговорили, че нищо не може да се направи след като пратката е приета и платена. Единствената възможност е да се напише жалба и да бъде разгледана.  

„След работа се прибрах и видях пратката. Вътре имаше голямо пластмасово шише с имуностимуланти и едно по-малко – спрей, отново със същото предназначение. Никога не съм използвал подобно нещо, нито съм разглеждал в интернет, нито съм си помислял да купувам. Допуснах, че може по погрешка да съм направил нещо, но установих, че със сигурност нямам допир до подобни продукти. Звъннах на изпращача, който е посочен на етикета на пратката – Валерия Евсюкова. Обясних подробно какво се случва, тя се заинати и каза, че няма как да стане подобна грешка. Казах, че телефонът въобще не е този и няма нищо общо с моя. Ако беше посочен верният, още предната вечер щях да получа смс за доставка и още тогава щях да я спра. По-интересният въпрос е откъде ми имат точния адрес“ разказа удивен Михаил. 

Въпросната жена, която е посочена като изпращач обещала, че ще върне парите, ако продуктите бъдат изпратени обратно. Михаил го направил, но вече три дни няма ни вест ни кост и пратката стои  в офиса в Бургас, откъдето е тръгнала в четвъртък. 

„Дори и да върнат парите, схемата продължава да си съществува.  Изпращачът може би се уплаши като казах, че ще потърся съдействие от полиция и прокуратура. Но все още няма реакция и пратката стои. Колко ли пакети изпращат на ден на принципа „проба-грешка“ с измислени телефони. Поне половината от хората си плащат, за да видят какво им изпращат и се набутват с 30 лв. На ден си докарват солиден доход“, коментира жертвата. 

Михаил е проучил продуктите. Те са с наименование „Immunoabies“  и произхождат от Русия. „Рекламирани са като „сибирско чудо“ за здраве, имат сайт, който изглежда доста съмнително. Само с поле за поръчка и телефон. Както и подробни описания за тези „чудодейни“ продукти. Даже в момента уж се предлагат на половин цена. На самите продукти беше посочен руски телефон, в сайта има опция да се избира между два езика – български и руски. Изобщо нищо редно няма в това и ми е доста подозрително. Как въобще човек може да е сигурен и в качеството, и произхода на тези течности. Особено като ги пращат на случайни хора, за да спечелят някой лев“, коментира още пловдивчанинът. 

Михаил подозира, че измамната схема се е завъртяла активно покрай пандемията, тъй като пише, че течностите, които е получил, борят всякакви вируси и правят организма железен. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

мнение

мнение

16.06.2021 | 09:32

Това е само една брънка от веригата на мафиотската ни държава! Тук всеки може да те лъже както си иска, защото няма правосъдие. Но, най-страшното е, когато те притиска самата държава, в чиято администрация е пълно с далавераджии и калинки!

Отговори
0 0
ясно

ясно

15.06.2021 | 19:14

Малката Москва по морето започна с руските измами .Тези не могат да живея без руската си помия и я влачат по целия сват. ЧЕМОДАН ВОКЗАЛ МАСКВА!

Отговори
8 1
123

123

15.06.2021 | 21:35

Уверены? В лицо, сможете повторить? Или интернет- воины?

Отговори
1 3
да,да

да,да

15.06.2021 | 22:45

увереньi, дорогая тьотя!

Отговори
0 0
11g

11g

16.06.2021 | 06:23

20avg kapal 4ar6i zavet al zl p var dob sfeeet tv rad net., mos

Отговори
1 0
мхм

мхм

15.06.2021 | 18:29

Стара схема е това и да- лелката е рускиня-мошеничка, много са такива и се препитават тук така!!!

Отговори
11 2
намръщенЪ

намръщенЪ

15.06.2021 | 17:01

Много по руски изглежда това име. Всеки такъв е генетично заложен престъпник под някаква форма

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?