Следвайте ни

Глобиха с 5000 лв. проф. Банков за подкупа в УХТ

viber icon

Апелативният съд глоби с 5000 лв. проф. Николай Банков за подкупа в УХТ, а съучастникът му Димитър Димитров, който е бивш възпитаник на университета, с 4000 лв. Подсъдимите се разминаха с решетките и ще платят само парична санкция, защото са с чисто съдебно минало.

Двамата на 11 май 2017г. са поискали 600 лв. от двама студенти, за да бъдат изпитани от проф. Банков извън мястото на провеждане на изпита. Освен това той им предоставил предварително изпитните задачи и техните решения, поставяйки им положителни оценки.

Първоинстанционният съд им наложил условни наказания  - на проф. Банков две години, а на Димитър Димитров една година и шест месеца лишаване от свобода и глоби.


Апелативният съд отмени присъдата и наложи парична санкция с мотивът, че проф. Банков, макар и хабилитиран преподавател в университета, няма качеството на длъжностно лице.

 


С решение на друг състав Пловдивският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Окръжния съд за преподавателя от УХТ Симеон Василев. Тогава обвинението за взимане на 650 лева подкуп от студент за тройка отпадна, тъй като не са събрани доказателства, че той е искал или получавал пари, които не му се полагат.

 


Василев беше признат за невинен и за намерените в кабинета му 32 бойни патрона, произведени през 1953 г. Отново не били събрани данни, че боеприпасите са негови, тъй като кабинета бил използван и от негови предшественици, а един от тях бил балистик. Това решение подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

 


 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?