Следвайте ни

Глобиха 100 аптеки и магазини, погазили правилата по време на извънредното положение

viber icon

Десетки са нарушенията, свързани със завишени цени при продажбата на лекарства и храни по време на извънредното положение и погазване на хигиенните разпоредби за COVID-19.  Това сочат резултатите от проверките, възложени на Регионалните здравни инспекции и на Областните дирекции по безопасност на храните в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян. 

Общо 3 524 проверки са извършени в района на Апелативна прокуратура – Пловдив за периода от 16 март до 13 май. В област Пловдив проверките са 2 437 проверки, в Стара Загора - 275, в област Пазарджик - 131 проверки,  в Хасково - 386, в Кърджали - 248 и в област Смолян - 47 проверки. От тях проверените аптеки и дрогерии са 426, а останалите 3 098 проверки касаят обекти за производство на храна, търговия с храни и заведения за обществено хранене.

Констатирани са 88 нарушения. От тях 73 са в област Пловдив, 13 в област Стара Загора и 2 в област Кърджали.  В осем случая органът намерил нарушения е Регионалната здравна инспекция – в Пловдив - 6 и в Стара Загора – 2. Останалите 80 нарушения са свързани с безопасност на храните – 67 в област Пловдив, 11 в област Стара Загора и 2 в област Кърджали. 

От контролните органи са съставени общо 33 акта за установяване на административно нарушение – 18 в област Пловдив, 13 в област Стара Загора и 2 в област Кърджали. Пет от актовете са на НАП – Стара Загора.

До приключване на извънредното положение издадените наказателни постановления са 5 и са на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. От НАП – Стара Загора е съставена  една заповед за принудителна административна мярка за аптека. Общият брой на уведомленията до други контролни органи  е 42 – 39 случая в област Пловдив и 3 случая в област Стара Загора.

По време на проверките са направени 240 предписания по прилагане на противоепидемичните мерки с цел осигуряване на максимална защита на гражданите  - в област Пловдив – 16, в област Стара Загора – 23, в област Хасково – 123 и в област Кърджали – 78.

Не са констатирани данни за престъпления. Не са намерени основания за намеса по реда на надзора за законност от прокуратурата в апелативен съдебен район - Пловдив.

Контролните органи не са установили значително или спекулативно завишени цени на предпазни средства от страна на производители и търговци, както и не са възприели продажби на лекарствени средства над обявената пределна цена по фактура, с изключение на една дрогерия в област Стара Загора.  Обектите, произвеждащи и предлагащи храна са действали в съответствие с нормативните изисквания и мерките, взети при извънредното положение в Република България.

Целта на проверките бе да се установи има ли завишаване на цените при продажбата и търговията на лекарствени и хранителни продукти, както и предотвратяване на търговията с лекарствени продукти без разрешение на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина и предлагане за продажба чрез сключване на договори от разстояние. Реализира се и официален контрол върху  цените за продажба на хранителни продукти. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Граждани ва град Куклен

Граждани ва град Куклен

03.06.2020 | 11:00

Искаме да подадем сигнал срещу кметицата на град Куклен и съответно общинската администрация. Какво смята Госпожа Белчева да прави с пътуващите по линията Куклен - Пловдив. 3 месеца, без работа. Асега когато трябва и можем вече да работим няма кой да ни превозва понеже Госпожа Белчева кмет на града не си е свьршила работата. Областният управител е дал срок до снощи ки да си избере оператор ДА.. Ама. НЕ СЛЕД КАТО НЕМОЖЕШ ДА СИ ГЛЕДАШ РАБОТАТА. ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА. ПЛОСТО ВИЕ НЕ СТАВАТЕ ЗА СЬЖАЛЕНИЕ. СТИГА ВЕЧЕ.. С НАШИ И ВАШИ. БЬДЕТЕ СЬС ВСЕКИ ДОБРОНАМЕРЕНА. ИДМАМЕ ПРИ ВАС. И САМО СЛУШАМЕ ЕДНО И СЪЩО. НЯМА. НЕ ОТГОВАРЯМ ЗА ТИЯ И ОНИЯ РАБОТИ. ВИЕ СТЕ ЧОВЕКА НА КОЙТО ДУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ЧУВА. ОЩЕ Е МАЛКО ЩЕ СИ КАЖЕМ. ДОВИЖДАНЕ. ВИЕ НЕ СЕ ОТНАСЯТЕ С ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ ЕДНАКВО ПРОДТО НЕ СТАВАТЕ!!!!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?