Следвайте ни

Здравко Димитров на 57: Кметът с мисия

viber icon

Здравко Димитров иска да върна на пловдивчани усещането, че живеят на едно специално място, и вярата, че бъдещето на града зависи от тях

Кметът на Пловдив Здравко Димитров навършва 57 години днес. Зико, както от години го наричат приятелите и съгражданите му, е от онези белязани от съдбата хора, дошли на белия свят с името и късмета си. И днес бившият професионален баскетболист е здрав като канара, а лидерството му е вродено. Заради високия ръст и огромната плесница още от дете е тартор на всяка група, в която го посее животът. А в него е видял и две, и двеста - успехи и разочарования на спортния терен, трудни младежки години след ранната смърт на баща му, превратности в личния живот, в бизнеса и в политиката. Но Зико никога не се предава. Ако е паднал, става и продължава напред. 

Сега приема себе си за успял човек и благодари на Господ за късмета. Знае, че е навлязъл във възрастта, в която трябва да дава, а не да взима от живота. С тази мисия миналия ноември Здравко Димитров прекрачи прага на кметския кабинет на площад „Стефан Стамболов“ 1. Не е съгласен, че политиката е мръсна работа. Просто в нея винаги успяват да се набутат мръсниците. Личната му амбиция да е като кмет да докаже, че в управлението има много свестни и качествени хора, които наистина са готови да работят с всички сили за града и хората. С това верую съставя и екипа си. „Винаги съм бил отборен играч и знам, че ключът към успеха е в силния колектив“, обича да казва Здравко Димитров. Уверен е, че има подход към хората и таланта да извади най-доброто от всеки. Иска да върне на пловдивчани усещането, че живеят на едно специално място, и вярата, че бъдещето на града им зависи от тях.

Пловдивският кмет е ранобуден. Обикновено денят му започва в ранни зори с обиколка на Гребната база - мястото, където са минали ученическите му години. Роден е в район „Западен“, чийто кмет бе от 2007 до 2011 година. Тук влиза в първата си класна стая като първолак, после се мести в Спортното, което също се намира в квартала. „Имам чувството, че пъпът ми е хвърлен някъде тук. Гората край Гребната ме успокоява и едновременно с това зарежда. Ако сутринта съм пропуснал обиколката заради ранна среща в кметството или ангажименти с дъщеря ми Рая, опитвам да наваксам надвечер“, разказва Зико.

Пловдивският кмет е изключително общителен човек. Релаксира най-добре на раздумка с аверите, на лов и на вилата в Бойково. Напоследък няма време на припали любимия си мотоциклет, който събира прах в гаража. 

Има приятели от най-различно тесто - шофьори на такси, пенсионери от махалата, бивши и настоящи спортисти, творци, бизнесмени, учени, лекари... Много държи на взаимоотношенията си с Митрополит Николай и премиера Бойко Борисов. С двамата се чува за подкрепа и съвет, когато трябва да взима най-трудните решения.

Всъщност в управлението няма лесни решения. Когато парите не стигат и трябва да избираш дали да се откажеш от строителството на важен за града обект, или да съкращаваш хора, на практика не съществува полезен ход, признава Здравко Димитров. И не защото ще има недоволни и някой ще те плюе по медиите, а защото сам искаш всичко, което е в интерес на хората и града, да се случва бързо и наведнъж.Знае, че няма как това да се стане с магическа пръчка, още повече в кризата с пандемията от коронавирус. Напоследък е пестелив на обещания и предпочита на нарича проблемите с истинските им имена. Но вярва, че най-доброто за града предстои напук на трудностите. С тях работата даже е по-сладка, защото е съгласен с онези българите, които обичат да казват - то ако е лесно, на нас ли ще се падне.

Здравко Димитров е кмет с мисия, какъвто градът отдавна чака. Голямата му сила е, че умее да общува, да се вслушва в чуждото мнение и да обединява хората в името на големите каузи. Знам, че всички, които милеят за Пловдив, ме подкрепят. И заедно ще направим много за града, убеден е Зико на 57-ия си рожден ден.

От първо лице: Пловдив е в сърцето ми

Я, че ти си по-голям от Чомаков! Това беше първата реакция на Бойко Борисов, когато се запознахме.

Спортът ме научи на дисциплина, отговорност и самообладание. Още от училище ми викат Зико. По онова време в спортното учеха Стефка Костадинова, Атанас Търев, Николай Петров, Ангелина Михайлова, Георги Славков, Стоян Делчев, Коце Костадинов и много други големи шампиони. Треньорът Васил Кожухаров ни беше като баща и държеше еднакво строго както за спорта, така и за учението. Тогава създадохме приятелства, които останаха за цял живот.

Имах късмета да стана част от златното поколение в българския баскетбол. Започнах в Академик, после се състезавах за ЦСКА, а по-късно отново се върнах в родния клуб. С националния отбор вдигахме на крака залите, в които се вееше българският трибагреник.

Случвало се е противников играч тайно от съдията да ме удари или обиди, за да ме предизвика и да ме извади извън равновесие - най-глупавото е да отвърнеш, защото ставаш като него. Спазвам това правило и до днес. Смятам, че умението да се владееш и да преценяваш ситуацията помага и в живота, и в работата. На спорта дължа своята увереност и самодисциплина.

Като за всички хора от моето поколение 1990-а беше повратна в живота ми. Тогава държавата абдикира от спорта. Уволних се от армията и се върнах в Академик. Пари обаче нямаше. На практика останах на улицата и не знаех как да продължа. Същата година се роди дъщеря ми Мария и почина баща ми, който беше голямата опора в живота ми. Трябваше да реша бързо с какво да се занимавам. Председателят на дружество Академик ме посъветва да се запиша на борсата като социално слаб. Реших, че да се редя на опашката за помощи не е за мен, защото имаше хора, които имаха много по-голяма нужда. Трябваше да намеря нещо, от което да вадя пари всеки ден. Започнах да карам такси, станах сервитьор, а после барман. В кризи е така - ако трябва и пред тоалетна ще застанеш и ще работиш, няма срамен труд. Поех нещата в свои ръце. Започнах да уча как се управляват пари, разбрах колко трудно идват и как лесно си отиват. Направих дискотека до стадион “Пловдив”, после дойде “Зико бар”. Стана много популярен. И досега много хора се обръщат към мен с “господин Зико”. По-късно създадох едно от емблематичните заведения в Стария Пловдив - ресторант “Улпия”. Това заведение ми е скъпо като дете, създадох го с много любов. То бързо стана любимо място на пловдивската бохема и много художници, писатели, артисти идват всеки ден заради атмосферата и разговорите. Приятелите и личните ми гости  знаеха за моята страст към старинните часовници, телефони и мебели. Голямата ми гордост днес е оригинален австрийски часовник “Юнг Ханс” от 19. век. Междувременно завърших спортна педагогика и защитих магистратура по социална психология в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Семейството ми е свързано с район „Западен” вече четири поколения. Навремето дядо ми купил 12 декара в района и направил модерни оранжерии по немски образец с топлопроводи. Построил цяло имение с две големи къщи. При национализацията му взели всичко. Не успял да го преживее и се споминал скоро след това. Семейството ни се нанесло да живее в апартамент в блок в кв. “Хр. Смирненски”. При реституцията ми върнаха само 1 декар от дядовия имот. На това място построих търговски комплекс с 18 магазина. Напълниха се бързо и ми носят добри доходи.

Опитът в бизнеса ми помага и в управлението. Един кмет трябва да е добър стопанин. В политиката влязох заради идеите на новата партия ГЕРБ, които нямат нищо общо с партийното лицемерие. Вижданията на Бойко Борисов за добро управление напълно съвпадат с моите.

За мен добрата политика е да работиш честно и открито, да можеш да гледаш хората право в очите, да накараш всеки човек да открие собствения си интерес в обществения, да убедиш всеки да даде най-доброто от себе си и да можеш да го оцениш.

И ако ме питате защо съм кмет на Пловдив, отговорът е прост: Пловдив е в сърцето ми. Цялата ми семейна история и целият ми живот са свързани с това място. От дядо ми - до децата ми. И искам по-добри дни за тези, които идват след нас.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (31)

Сол ташак, но не кмета

24.05.2020 | 17:22

Кмете, не ти личат...! (Кмете,, питай,, тез от древния,, занаят, що ме блокнаха отново, защото са,, бавно развиващи се,,...!)

Отговори
0 0

Владимир Т.

23.05.2020 | 09:20

Кмете, след като си толкоз стар приятел с Борисов намерихте държавни пари за частните клубове на ритнитопковците, защо забрави толкоз скоро за околовръстното, Знаеш ли че в ,,Тракия,, има места на които тежки тирове през минути минават на метри от спалните на твои избиратели, или изглежда само хвалбите ти са големи. Този проблем изведнъж се забрави и както се вижда нищо не се прави. Нима данъкоплатеца е длъжен да захранва частните интереси на вашите приближени а да живее в постоянен стрес и мизерия.

Отговори
5 1

2-метра човек

22.05.2020 | 22:55

Този пич е срам за нашия град и най-гадното е че си вярва.

Отговори
7 2

Георги Гергов

22.05.2020 | 22:44

Чрд.С тебе пак лапамеНали те направих кмет

Отговори
7 1

Дядото на баскетболиста

22.05.2020 | 19:25

Кмете и моя дядо имаше дворно место в Кючука ама на мен не ми върнаха нищо въпреки делата които водих.Всички закони бяха направени за такиви като теб въртигъзомийници да се намушите във власта за да си оправите живота.Примери колкото щеш.

Отговори
9 2

Куку

22.05.2020 | 21:36

Имал е дядо ти грънци!

Отговори
5 4

Сол ташак на кмета

22.05.2020 | 22:53

Имал е моя дядо и най вече чест и достойнство.

Отговори
2 3

дядо Вазов

22.05.2020 | 19:09

Някой сети ли се книга да ти подари,барем една книга в живота си да прочетеш.

Отговори
8 3

Честит рожден ден!

22.05.2020 | 18:51

Кмете, за си жив и здрав! Не ги чети коментарите, защото са писани от злобни и неуки хора!

Отговори
6 6

Приятел

22.05.2020 | 18:12

ЧРД. Обичам те, но за кмет не ставаш. Що ли ти трябваше на баир лозе.

Отговори
7 3

Зико

22.05.2020 | 16:19

ЧРД! С твоите приятелчета и вестничето, преди края на мандата ще сте в панделата, както върви. Крадливо племе. Чернев, много яко си надрал с едрата пула езика. Скъса го от лиза е това пуйче Зико!

Отговори
8 6

От бай георги

22.05.2020 | 16:09

Включиха се тролове, ама като гледам и чета на Зикито.Поне малко фантазия да имат, а те едно и също.И СЕГА СЕРИОЗНО.РЕВИЗИЯ НА ТОТЕВ КОГА?ЗАТОВА ГЛАСУВАХ ЗА ТЕБЕ . САМО НЕ МИ ИЗЛИЗАЙ С НОМЕРА ЗА ПРОКУРАТУРАТА.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?