Следвайте ни

Здравко Димитров: Градът се нуждае от поливни системи на тепетата и контрол на застрояването

viber icon

В общината са разписани няколко плана за управлението за зелените площи, които обаче не са въведени в действиe. За да се случи това, трябва просто системна работа, коментира Здравко Димитров, кандидат-кмет от ГЕРБ.

Имаме много добри специалисти и в общинското предприятие "Градини и паркове" и сред гилдията на ландшафтните архитекти. Мисля, че нямаме спорове как да развиваме зелената система. Пловдив има огромни традиции в парковото строителство и всъщност е доста зелен град с красиви градини. 

 Често се спекулира, че зелените площи са далеч под утвърдената от ЕС норма от 20 кв. м на жител. Да, изоставаме, но ще наваксаме. Има подходящи места за изграждане на нови паркове, ще се намерят и пари. По-скоро проблемът е как да се поддържат ефективно съществуващите зелени площи. Големите резерви са в междублоковите пространства, които на много места са занемарени и превърнати в паркинги. Знаем как Пловдив ще стане по-зелен и ще го направим.

В Закона за устройство не територията например е предвидено при строителството на всеки голям нов обект - търговски център или предприятие, да има задължително озеленяване. Това не се спазва.   Усилията и парите продължават да се хвърлят за кошниците с цветя на Главната и розите на градските булеварди. Да, това е хубаво и се забелязва лесно, но няма голям ефект за чистотата на въздуха.

В същото време високите части на тепетата продължават да се обезлесяват и ако там до година-две не бъдат изградени поливни системи, дърветата съвсем ще изчезнат от хълмовете.  Другите важни задачи са изграждането на зелен пояс около града, строителството на още паркове, засаждане на подходящи видове дървета по булевардите. Всичко ще се случи с добро планиране, контрол и най-вече - с работа. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?