Следвайте ни

Заемът за развитието на Пловдив в ръцете на лобистите и Общинския съвет

Бившият кмет Иван Тотев издиктувал половината обекти в списъка за финансиране

viber icon

Промяната в управленския модел под тепетата е факт - кметът Здравко Димитров и екипът му показват, че мненията на гражданите, експертите и опозицията са важни и ще бъдат зачетени от местната власт

 

Общинският съвет на Пловдив ще решава дали да бъде изтеглен банков заем за инвестициите в градската инфраструктура. След един месец кметът Здравко Димитров ще внесе в местния парламент предложение за финансиране на проекта, към който ще бъде приложен и протоколът за проведеното в сряда обществено обсъждане с граждани. Тепърва екипът на кмета ще обобщава и преценява кои от предложенията и критиките трябва да се вземат предвид при оформянето на предложението до Общинския съвет и какъв да бъде размерът на заема. 

Преди изборите все по-трудно се правят прогнози. Заемът може да бъде одобрен, както това се случи дори и в тежките години на управлението на Спас Гърневски, с презумпцията, че нещо полезно ще се прави за Пловдив. Но може да  бъде отхвърлен с цел да послужи като мишена за предизборни престрелки. 

Пловдивчани, които живо се интересуват от градските проблеми, не си спомнят толкова оживена дискусия, продължила до късна вечер по повод на намерението на администрацията да тегли  инвестиционен заем за 113 млн. лева, предимно за разширение на пътната мрежа в града.  

Най-малко три  са причините за близо 4-часовите дебати с участието на целия екип на Здравко Димитров.  Първата е, че в новата история на Пловдив

не е предприеман дори и опит за такъв сериозен кредит,

който представлява една трета от годишния бюджет на общината. За 30-те години най-голямата сума на дълга беше 50 млн. лева. Но и лихвите никога не са били смалени до нивата между 0,3 и 0,6%, както е уточнено при предварителните разговори с Фонда за устойчиви градове (Флаг) на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Евтини пари, коментира предприемачът и общински съветник от ВМРО Владимир Кисьов. Сред участниците в дискусията, споделили същото мнение, бе и бизнесменът Любозар Фратев. 

По 30-милионния заем, изтеглен през 2014 г.  за четири булеварда, лихвите бяха 2,65% плюс 1,18% Юрибор.

Втората причина за споровете е, че всеки, който не е безразличен в каква среда живее, има собствено мнение къде да се похарчат парите, изплащани  от данъкоплатците в продължение на 20 години.  От 11-те строителни обекта плюс доставка на техника в общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”.

Единствено за подлез „Модър - Царевец” нямаше противоречия. Възражения не се чуха още за ул. „Кукуш” в „Южен” като алтернативна връзка  между бул. „Македония” и надлез „Родопи” за 10 млн. лева с оглед на предстоящото строителство на пробива под Централна гара. Но имаше основателни забележки, че за разширението на улицата, която в момента е с 6 метра габарит,  все още не е изготвен проект. 

Най-много критики бяха адресирани към разширението на бул. „Марица-север” 

за 15 млн. лева с призив, включително на Павел Начев от район "Северен", да не се нарушава зелената крайбрежна ивица.  Проектът на мост между бул. „Копривщица” и „България” за 30 млн. лева, изготвен преди пет години, беше   наречен неудачен и нефункционален от инж. Димитър Попов, един от авторите на Общия устройствен план на Пловдив. Обструкции имаше срещу  изграждане на туристически информационен център за 1,3 млн. лева на Небет тепе с мотив, че Пловдив има такива центрове, и  ремонт на ул. „Митрополит Панарет” за 530 000 лева с ДДС, който с лекота може да се финансира от собствени средства на общината.

Със същия аргумент, макар и по-кротко, бяха оспорвани реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър” за 5 млн. лева и разширението на ул. „Царевец” до бул. „Свобода” за 12 млн. лева.  

Близо 30 желаещи да изкажат мнение и да дадат предложения бяха записани предварително. Въпроси имаше и от „Марица”, на която администрацията обеща да отговори писмено. Изказванията не стихнаха до 21,30 часа, а идеите за финансиране се изсипваха като лавина.

Най-малко дузина обекта, от които Пловдив има нужда, изреди бившият кмет на „Южен”  и местен лидер на ВМРО Борислав Инчев, при което и търпеливата водеща - главният секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева, отбеляза, че Инчев запазва стила си, както като преди време предлагаше паралелен бюджет. По-късно доскорошният му съмишленик от патриотичното семейство Слави Георгиев влезе в ролята на опозиционен хардлайнер и с громящ глас настоя пред кмета Здравко Димитров: Нямате анализи на трафика, а говорите за проекти, които ще решат проблемите със задръстванията. Независимият днес съветник настоя, че администрацията не е подготвена, и поиска повече подробности за всеки един обект и точни разчети за предвиденото финансиране.  

Разногласията дори родиха идеята  да се проведе местен референдум, на който всеки пловдивчанин  да каже дали е съгласен да се вземе заем от 113 млн. лева и за кои обекти. Той бе предложен от гражданския активист Асен Костов. При такъв род референдум има вероятност броят на предложенията да стигне броя на гласувалите. Това би струвало над един милиард лева – сума, непостижима за общината.

Като грешка  бяха посочени  два липсващи в инвестиционния проект булеварда -

„Северен” и „Александър Стамболийски”.  Запознати с „кухнята”, в която се наложи твърде дълго кавърдисването на заема на партийни нива, твърдят, че по необяснени досега обстоятелства срещу продължението на бул. „Северен” е възразил не някой друг, а именно бившият кмет Иван Тотев, който като градоначалник построи със заем първия лот от трасето. Сега, като лидер на ГЕРБ и член на централното ръководство, Тотев дърпа конците на най-голямата група в Общинския съвет. Пак по негово настояване в списъка с обекти са включени спорните проектите за нов мост над Марица, ремонтът на ул. "Митрополит Панарет" и изграждането на новия туристически информационен център на Трихълмието. 

Процедурите по отчуждаване на бул. „Александър Стамболийски”, необходими за разширението, са забавени от екипа на Иван Тотев, а и сегашната администрация не бърза да ги стартира с обяснението, че в бюджета няма пари.

Третата причина за повишения градус на напрежението по време на дебатите е, че пак сме в предизборна кампания. Този път тя ще бъде много по-настървена и на местно ниво

битката за държавното управление вече започна.

Политиците, включително и общински съветници, както и представители на неправителствени организации бяха многократно повече на дискусията от редовите граждани.

Върху бившите и сегашните  управници се сипеха обвинения за престъпления, най-вече за електронното таксуване, за  лъжи, кражба на публични средства, некадърност, неподготвеност на инвестиционния проект. Присъстващият до финала Иван Тотев предпочете да не се впуска в спорове. Екипът на Здравко Димитров отговаряше сдържано, с подчертано уважение към публиката. В залата не бяха общинските съветници от Демократична България, които по традиция използват подобни форуми, за да громят управляващите. 

В тяхно отсъствие мнозина, включително и от опозицията, поздравиха кмета Димитров за това, че откакто управлява Пловдив,  поставя на широко обсъждане важните за Пловдив теми, което досега не се е случвало. 

Здравко Димитров, кмет на Пловдив:  Ще обсъдим всички идеи от дебата

Общественото обсъждане с граждани на инвестиционния заем премина с различни гледни точки „за” и „против”. За разлика от тази дискусия, на срещата в Общината специалистите - инженери, архитекти, строители, представители на бизнеса - твърдо подкрепиха финансирането за развитието на Пловдив.

Пловдив няма вътрешен ринг, нито външен за нормалното придвижване на автомобили и заслужава много повече, включително добра инфраструктура. Не бива да се забравя, че всичко, което ще бъде построено, ще остане за града. Условията  на заема са много добри и затова трябва да се възползваме от него.

Подробно ще обсъдим всички предложения, които бяха дадени по време на обсъждането, ще ги анализираме и след един месец ще внеса доклад в Общинския съвет. Право на съветниците е да решат дали да разширяваме инфраструктурата на Пловдив, или да оставим града в същия вид. 

Пламен Райчев, зам.-кмет: Най-важните 4 обекта струват около 60 млн. лева

Четири обекта са най-важни за Пловдив - подлез „Модър - Царевец”, пробив до Водната палата, който ще позволи градът да има кръстовище на две нива на бул. „Цар Борис III  Обединител”, и „Марица-север”, а също така нов мост между бул. „Копривщица” и „България".  Това е мнението на зам.-кмета Пламен Райчев, чийто екип участва в подготовката на инвестиционния заем с инфраструктурни проекти.

„С голям хъс тръгнахме да работим по обектите за финансиране със заем. Положихме много усилия и се надявам, че финансирането ще бъде одобрено от Общинския съвет, дори и в по-малък размер, ако съветниците решат да го редуцират. Четирите пътни обекта ще създадат по-добри условия за преминаване на трафика, а и ще намалят вредните емисии при престоя на колите в задръствания”, коментира зам.-кметът. 

Пламен Райчев е съгласен със становището на един от авторите на ОУП инж. Димитър Попов, който счита, че е необходим нов проект, тъй като изработеният в миналия мандат е нефункционален.

Нов мост е част от западната тангента, предвидена в действащия ОУП, и значително ще разтовари трафика. За да не се губи време, съоръжението може да се изгради на инженеринг - форма, допустима както в предварителните разговори с фонд „Флаг”, така и според българските закони, подчерта Райчев.

Величко Родопски, зам.-кмет на община Пловдив: Няма риск  за бюджета

Инвестиционният заем в размер на 113 млн. лева,  за който водехме преговори с Фонда за устойчиво развитие на ЕБВР, не носи риск за общинския бюджет, счита зам.-кметът по финанси и бюджет Величко Родопски.

Заемът се изплаща 20 години, от които три са гратисен период ​- толкова е и срокът за усвояване на средствата. Годишната лихва е много изгодна - между 0,3 и 0,6%, без такса за разглеждане, каза зам.-кметът. Той уточни, че от ЕБВР дори са склонни на минималната лихва - 0,3%, но при презентацията на проекта  финансистите посочиха и „тавана” от 0,6%. 

С тегленето на заема Общината си остава далеч под летвата, определена със закона, която допуска  плащанията  по  общинския дълг да не надвишават 15 от собствените приходи на Общината, уверява шефът на дирекция „Финанси” Виктория Чавдарова. След изтичане на тригодишния гратисен период ще се плащат по 8 - 9 млн. лева вноски. Засега не се предвижва увеличение на местните данъци и такси. 

Инж. Илия Зюмбюлев: Забравихте най-важното - бул. "Александър Стамболийски"

Политици и граждани се надпреварваха да посочват обектите, от които Пловдив има крещяща нужда. Инж. Илия Зюмбюлев, областен председател на БЗНС, посочи, че в списъка с обектите липсват такива належащи проекти като разширението на бул. „Александър Стамболийски” и Коматевско шосе, проектираната пътна връзка между Прослав и Коматевско шосе. Зюмбюлев напомни, че Варна е получила от държавата 90 млн. лева за околовръстния път, а Пловдив си остава със старо. 

И препоръча на кмета Здравко Димитров да вземе палатка и да чака пред Министерския съвет, докато отпусне пари и за Пловдив.

Пепа Деведжиева  от КОД се усъмни, че новият мост над Марица ще отпуши трафика, а Сузана Николова от „Изправи се. Мутри вън!” поиска най-напред Общината да направи реформа, като съкрати чиновници. Арх. Цветелин Цоневски, съветник от Кауза Пловдив, нарече инвестиционния проект целесъобразен, а условията на кредита - абсолютно изгодни, като подчерта, че Общината изостава с инфраструктурата от частните инвеститори.

Пловдивчанинът Чавдар Андреев беше на мнение, че трафикът в града ще се намали, ако се инвестира в модерен градски транспорт, а също така в алтернативни превозни средства. Имам чувството, че насила карате хората да се качват в колите. 

Независимият съветник Слави Георгиев разкритикува администрацията, че при представянето на проектите вижда само картинки, като нито един от тях не почива на анализа. Георгиев даде пример със стадион „Ботев”, чиято цена от 12 млн. лева скочи на 30, а след това и на 50 млн. лева.

Бившият кмет на район „Южен” от ВМРО Борислав Инчев извади дълъг списък на „забравените” обекти. Сред тях изтъкна Дондуковата градина, Бетонния мост, плувния басейн „Младост”, Голямоконарско шосе, Математическата гимназия, Концертна зала.

Бившият служител на Общината Тошко Шотлеков за пореден път обвини строителите и администрацията, че проектът за водния цикъл създава страшни главоболия в "Северен". На ул. "Карловска" пак не се работи, вече два месеца, докога ще лъжете, попита управниците Шотлеков. Кметът Здравко Димитров и неговият зам.-кмет Пламен Райчев се извиниха и обясниха, че непрекъснато натискат изпълнителите, но те пак спират. А и по договор срокът за приключване е до края на юли.  

Най-мълчаливи бяха съветниците от ГЕРБ, които присъстваха на дебата начело с бившия кмет Иван Тотев. 

Павел Начев:  Защо забравяме кино "Космос"?

Твърда подкрепа за заем от фонд „Флаг” изрази пловдивчанинът Павел Начев за ключови обекти ​- подлез „Модър - Царевец”, нов мост над Марица, реконструкцията на ул. „Кукуш” и „Царевец”.

Като голяма празнота в проекта Начев посочи липсата на финансиране на нови паркове, велоалеи, градски транспорт, пешеходни пространства и кино „Космос”, за който има проект, а въпросът с авторските права е уреден.

В проекта на администрацията са предвидени инвестиции за колите, но не и за хората, упрекна Начев. Според него бул. „Марица-север” може да се включи в списъка за заема, но с акцент реката, парковата среда, площадките и велоалеите след реконструкция, но не и разширение. Според Пламен Начев транспортните връзки в посока изток - запад нямат нужда от допълнителна голяма артерия, тъй като бул. „България” е в перфектно състояние”, на бул. „Дунав”  предстои реконструкция и ако се завърши бул. „Северен”, автомобилните потоци ще вървят безпроблемно. 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (22)

Протест

Протест

21.05.2021 | 18:30

Крайно време е да се спре това безнаказано законно крадене .Строят се пътища които са нефункционални и опасни-Околовръстното и Коматевско шосе.Тесни селски пътища,а не главни пътища.А да не говорим за цялата пътна инфраструктура,квартални улици с ,дупки,ппясъци и мръсотия.Защо пловдивчани продължаваме да си траем с некомпетентното и корупционно управление на нашия красив град?????СЪБУДЕТЕ СЕ СЪГРАЖДАНИ!!!

Отговори
2 0
ДЕбеЛЯН  БЕЙевски от ДПС =Далавери, Привилегии, Салтанати= ПРЕТРЕПАН

ДЕбеЛЯН БЕЙевски от ДПС =Далавери, Привилегии, Салтанати= ПРЕТРЕПАН

17.05.2021 | 17:22

"...В „Ястребец“ Пеевски бил посетен от някои важни фактори в досегашната власт. С тях обсъждал как да се прикрият следите на съмнителни обществени поръчки, договори и сделки. Между тях били многомилионните кредити..." НЯМА НАЧИН ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ НА "СЪВЕТНИЦИТЕ" КОИТО ПОДНЕСАТ НА МАФИЯТА МИЛИОНИТЕ. ДЕбеЛЯН БЕЙевский СА ГО ЗАКЪРПИЛИ ЛЕСНО (В СОБСТВЕНИЯ МУ ХОТЕЛ, ЩОТО ГО Е СТРАХ ДА ИДЕ В БОЛНИЦА!) ОБАЧЕ НЕ ВСЕКИ ИМА ТАКИВА УДОБСТВА . . . А ВИДОВДЕН МАЙ ЩЕ ИМА, ВСЕ ПАК, И ТО 'С'К'О'Р'О'

Отговори
4 0
"съветници" пред НАРОДЕН  СЪД!

"съветници" пред НАРОДЕН СЪД!

15.05.2021 | 19:05

Който "съветник" (ОРТАК) си позволи да гласува за даване на некадърната администрация 113 милиона = = = това няма как да остане ТАЙНА дълго време; и когато след тази Национална Катастрофа след избистряне на Политическата и Икономическата мътилка дойде ВИДОВДЕН тогава отговорностите ще бъдат ЛИЧНОСТНИ.

Отговори
7 1
Румяна Стоева

Румяна Стоева

15.05.2021 | 22:34

тези, които виждам на снимката никога не са присъствали в Пловдив!

Отговори
5 1
Неверник

Неверник

15.05.2021 | 17:13

И те вървят по пътя на Тотев, Работа пари пари, но накрая няма нищо?????? Ревизия няма парите ще ги дават Пловдивчани???Герб пари пари, много а Тука има тука няма Здравко я знае от Избирателите от Столипиново???? Класика и Мамин тръгна оттам???

Отговори
8 2
Лили

Лили

15.05.2021 | 08:34

Нека да бъде взет заема и парите да вложат в такива проекти които изискват /ама реално, а не раздути / най големи инвестиции, а не в ремонт на малки улички или кино космос, например. Тези с по малък разход може да ги поеме общината. Мисля че сериозно трябва да се помисли и за въвеждане на нов вид градски транспорт и засилване интереса на пловдивчани към ползването му, особено ако е екологичен. Варненци умуват за строеж на метро а тук в Пловдив щъкат някакви смешни автобустчета.

Отговори
5 2
Тотев има ИМУНИТЕТ още два месеца

Тотев има ИМУНИТЕТ още два месеца

15.05.2021 | 18:22

Не, "Лили", какината: тия всичките "проекти" са в досегашния стил ЕДНИ ПАРИ ЗА ЕДНИ ХОРА. Недопечени, недомислени, непрозрачни ДалавероКражби. Бързат в паника, понеже вече му се вижда краят = = = КОРАБЪТ ПОТЪВА ПРАВИЛНО, все по-правилно = = = та да им се ОТВОРИ ПАРАШУТЪТ. Веднъж подпишем ли Договори, веднъж изтеглим ли Заеми =КРАЙ, точка, да му мислят внучките ти. НИКАКВИ БОРЧОВЕ, ТАЯ АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ Е ЛЕГИТИМНА. НИКАКВИ "ОБЩ. ОБСЪЖДАНИЯ". НИКАКВИ "ОБЩ. ПОРЪЧКИ" ДО ЮЛИ. НИКАКВИ МНОГОМИЛИОННИ "ЗАЕМИ" ЗА ПО-ПЪРВИ ХОРА. МУТРИТЕ=ВЪ***

Отговори
7 0
петър

петър

15.05.2021 | 07:34

Интересно защо Тотев настоява за моста. Има някаква далавера там, която не е още разкрита. Той мисли само как да увеличи богатството на фамилията.

Отговори
12 2
Георги д

Георги д

14.05.2021 | 22:57

Вместо да строят поредния информационен център в Стария град за 1,3 мил.лв да вземат да построят една детска гранина или да разширят "Александър Стамболийски", че е подигравка да се води булевард в сегашния вид. На входа на Небет тепе има две прекрасни общински сгради -Бакаловата и Баятовата къща, реставрирани за няколко милиона!!!, - идеална е всяка от тях за информационен център. Не трябва да се допуска да се строи нищо ново на Небет тепе !!! Ако пловдивчани искат да имат нещо истинско, трябва да отстояват да се запази сегашния автентичен вид !!!

Отговори
15 0
Христов

Христов

14.05.2021 | 18:55

Всичко хубаво, което се е случвало в Пловдив бе по времето на Ив. Тотев. Нещо да сте забелязали от времето на Здр. Димитров. Аз лично НЕ! НЕ членувам в ГЕРБ.

Отговори
4 17
Христова

Христова

15.05.2021 | 08:05

ВСИЧКО ХУБАВО СЕ СЛУЧВАШЕ ЗА ТОТЕВ И ФАМИЛИЯТА МУ.ЗА ГРАДА МНЕНИЕТО МИ Е ДРУГО

Отговори
17 1
Тотев има ИМУНИТЕТ още два месеца

Тотев има ИМУНИТЕТ още два месеца

15.05.2021 | 18:30

"Христова", не си права, какината: ОСВЕН МАМИНАТА ФАМИЛИЯ НА ИМПЕРИАЛиста са се облагодетелствали цяла редица мафии, лобита и агитки от ОРТАЦИ и здрави другари (партай-геноссе ГЕРБ) образували през двата му мандата истинска крадлива КлептоКрация. Ти самата ако не си цунала нищо - питай ги тях колко сластно го любят милия . . .

Отговори
7 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

14.05.2021 | 14:58

Нека общинарите се поогледат малко как да намалят излишните харчове и после да мислят за заеми!В здравеопазването е добре да се ликвидират непечелившите лечебни заведения, в образованието да се затворят училища с по 150 ученици и с 25 учители, да се намали раздутия щат в културата, да се разпределят адекватно приходите от данъцете, да не се харчи за ненужни публични прояви и още много, много неща....

Отговори
12 1
Училище Симеон Велики

Училище Симеон Велики

14.05.2021 | 16:29

Проверете защо сградата не се използва в пълен капацитет, поне 1 етаж е празен, колко са класовете в 1 випуск, ЗАЩО има родители, които си сменят адреса, само и само да не запишат децата си там? В същото време има училища, коите се пръскат по шевовете и няма място за децата! Обединете го с Княз Александър Първи или с ХГ, така ще има място за всички деца.

Отговори
9 0
11g

11g

14.05.2021 | 17:12

Dig 11g i novite sfeettt to pa ot tam11g i aree lugi noj katastr poboinci grob ..,,

Отговори
2 0
Петрови

Петрови

16.05.2021 | 02:17

Същото се отнася и за училище "Гео Милев"! Там ходят на училище не повече от 50 -60 деца най-вече от близката Аджи Сан махала!Такава хубава сграда в Стария град, която може да бъде използвана за музей или за нуждите на АМТИ, за читалище, за дом на образованите и др. по полезни за града неща!

Отговори
4 0
не на нови заеми

не на нови заеми

14.05.2021 | 10:49

Битката е за "усвояване" на едни стотици милиони, които реално се крадат от бъдещите бюджети на града! Да, лихвите сега са ниски, но утре? За да се изплащат тези заеми, следващите Общински управи неминуемо ще трябва да увеличават още данъците. И тези няколко проекта няма да решат нито един от основните проблеми на града!

Отговори
17 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?