Следвайте ни

Всяко осмо бебе е в многодетно семейство

viber icon

Всяко осмо новородено през изминалата година в област Пловдив е било в многодетно семейство, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане. От общо 6144 семейства, които са получили еднократна помощ за раждане на дете, при 718 родители то е  трето или четвърто отроче.

Сумата, която им се полага, е в размер на 300 лв. за трето дете, а за всяко следващо по 200 лв. Всички многодетни семейства в областта са получили общо 184 500 лв. Други 288 семейства пък са се сдобили с близнаци. При раждането им за тях се полагат 1200 лв.

Виолета Димитрова има две деца – момче на 4 години и момиче на 2 години. Иска голямо семейство, но не знае дали ще съумее да балансира между кариерата и хлапетата. Работи като счетоводител и преди 5 месеца се е върнала на работа след второто майчинство.

„Чувството да дадеш нов живот е неописуемо, но от друга страна заради дългото майчинство с предните две започва да ме гложди чувството, че изоставам в кариерата, така че не знам дали бих се решила на тази крачка отново. Когато бях на 23 мечтаех за две момичета и момче“, казва Димитрова.

Обикновено пловдивчанката ражда едно или две бебета, като по данни на Националния статистически институт (НСИ) средната възраст, на която се появява на бял свят първата рожба, е 27 г. Тези, които живеят в села или малките населени места, раждат малко по-рано.  

През изминалата година 3097 майки са взели еднократна помощ от 250 лева за първо отроче. Премията за братче или сестриче скача на 600 лв., а от нея са се възползвали над 2400.  Парите се отпускат след проверка на родените деца и настоящия адрес на майката. Ако всичко е наред, след две седмици се издава заповед за получаване на помощта.

Междувременно на над 45 000 пловдивски семейства е отпусната месечна помощ за отглеждане в общ размер над 29 млн. лв. Тя се получава до завършване на средното образование, но не по-късно от 20- годишна възраст и е в размер на 40 лв. за едно дете, 90 лв. за две, 135 лв. за три и 145 лв. за четири. За всяко следващо дете тя расте с по 20 лв.

На помощи в този размер са се възползвали домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. За първи път през 2018 г. кръгът на получаващите детски надбавки се разшири. Така тези, които получават между 400 и 500 лв. на човек, вземат 80% от пълния размер на помощта. Това означава, че тези, които са с едно дете, вземат по 32 лв. а с две по 72 лв.

Снимка от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?