Следвайте ни

Всеки месец по 40 пловдивчани отиват на Бюрото по труда

viber icon

Всеки месец средно по 40 пловдивчани остават без работа и разчитат на помощ от държавата. По данни на НОИ през март новите безработни, които са отишли на Бюрото по труда, са 854. Приблизително толкова са били и през предходните месеци на 2021г. "По време на пандемията загубих работата си и все още не съм намерил нова, вече и не взимам пари от Бюрото по труда. От време на време ходя по изложения да представям българска продукция за дегустиране. Добре, че вече се организират такива изложения, защото това са ми единствените доходи. Последния път за две изложения, които продължиха около 20 дена взех близо 1400 лв.", казва Камен.

Профилът на неработещите е пловдивчанин със средно образование, който все още не е чукнал петдесетака. На жените по-често отколкото на мъжете се налага да чакат пред „Никола Чернишевски 3“, за да се разписват. Позициите, измежду които те могат да избират, са главно за монтажници, шофьори, служители, готвачи, сервитьори, хотелиери, шивачи и в преработващата промишленост. Единични са обявите за счетоводители и ИТ специалисти. Докато не намерят подходящата за тях позиция безработните трябва да се задоволят с полагащото им се обезщетение.

Останалите без препитаните взимат средно от държавата по 567,19 лв., което е със 78 лв. повече спрямо 2020г. Обезщетението, което получават мъжете е средно със 120 лв. повече от това при жените, заради това, че са се трудели на по-високи заплати. Два пъти по-висока компенсация от пловдивчани обаче взимат гражданите на други държави в областта, които са се трудили и са останали без работа. Полагат им се средно по 1 475,97 лв. Те имат право на пари за безработица по европейски регламенти.

Обезщетението за безработица е в размер на 60% от средния осигурителен доход на човека за 24 месеца назад. То обаче не може да бъде по-малко от 12 лв. на работен ден и повече от 74,29 лв. За хората, които са се трудили на непълен работен ден и са получавали по-ниско възнаграждение от минималната заплата процентът на определяне е 50 на сто. Тези, които са се разделили с работодателя по взаимно съгласие имат право едва на 12 лв. на ден.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пфа!

пфа!

15.06.2021 | 21:53

И там, какво? Най-много в Градини и паркове!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?