Следвайте ни

Влакчето носи в хазната 10 бона, Събота пазарът - над 80

viber icon

Концесионерите инвестираха в Пловдив милиони левове и от техните обекти градът печели всяка година около един милион. Те са длъжни всяка година да представят в Общината  до 30 септември финансови отчети за дейността си през предходната година, върху която се начисляват дължимите отчисления за бюджета.

Първият договор  за концесия беше сключен още в началото на 2001 г. за Пешеходния мост, което навремето предизвика скандал в града, защото съоръжението над реката беше застроено с магазини  и си спечели прякора Влакчето.

 Концесията беше учредена в полза на „Търговски център Марица” за 35 години при смешно ниска годишна вноска ​- едва 10 000 лева. На конкурса, който е задължителен при учредяването на особено право на ползване, се яви само един кандидат - въпросната фирма с неизвестния по онова време Денис Бареков. Безпрецедентното застрояване на моста претърпя остри критики, включително и от страна на архитектурната гилдия, но получи картбланш от тогавашния състав на ЕСУТ, главния архитект на Пловдив Емилия Божкова и кмета д-р Иван Чомаков. 

През тези години се знаеше, че концесионерът в сянка е бизнесменът Ангел Стефанов. През миналата година обаче се разбра, че Българска банка  за развитие е купила фирмата, а заедно с нея и концесията. 

За сравнение, фирма „Отел”, която се сдоби с концесията на Събота пазара пет години по-късно, е внесла в бюджета на Общината за 2018 г.  83 417 лева. В договора е посочено, че концесионерът е длъжен да отчислява 37 процента от годишните брутни приходи в полза на Общината, но не по-малко от 76 000 лева.  

Минимум 51 000 лева се наливат годишно в градската хазна от Руския пазар. Концесията  е учредена през март 2004 г. само за 15 години, но през 2019-а беше удължена с още пет години според промяната, направена в закона. Предложението на администрацията за запазването на концесията беше гласувано в Общинския съвет без никакви възражения. Мнозина помнят, че теренът до КАТ представляваше безобразна капалъчарши, особено на фона на вечната мръсотия в съседната Шекер махала. Концесионерът ​- „Търговски център Север” - инвестира близо 1,5 млн. лева за настилки, санитарни възли, магазини. Проверката на комисията по контрола на концесиите завърши с оценка „Оотличен”. В площта над 16 дка няма нито лев инвестиции на Общината, но след март 2024 г., когато изтича петгодишният срок, целият комплекс ще стане общински.

Сериозни приходи влизат в бюджета и от автокомплекса на бул. "Найчо Цанов" до надлез "Родопи", изграден върху 10 дка. В бензиностанцията и съпътстващите дейности са вложени 3,4 млн. лева. Договорът е сключен до 20 ноември 2030 г., а първоначалната годишна вноска от 70 000 лева се увеличава всяка година с 1 процент. За  2018-а тя стигна до 78 096 лева. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?