Следвайте ни

Вижте най-вървежните професии в Бюрото по труда - Пловдив

viber icon

Всеки шести новоназначен служител в Пловдивска област започва работа като автомонтьор или сервитьор. По данни на Агенцията по заетостта наетите в сферата на ресторантьорството са 19 на сто, а в сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - над 14 на сто.

Сред най-желания персонал се нареждат и други сектори, които в началото на пандемията останаха без служители. Така раздвижване на пазара на труда има и сред камериерките, рецепционистите и търговците. Най-осезаемо нуждата от работна ръка обаче се усеща в преработващата промишленост. Затова и обявените свободни позиции в Бюрото по труда се заемат изключително бързо.

Само за месец почти 2000 души от областта са започнали да се трудят и вече не чакат на скамейката за работно място. Една трета от хората, които вече не разчитат на пари от държавата, а на заплата, са специалисти. 41 на сто от новонаетите служители пък са без квалификация.

Други над 20 000 все още не са намерили желаната работа, но трудов посредник ги консултира и ги насочва към подходящи за тяхната квалификация длъжности. Сред тях е и 43-годишна жена от Пловдив, която е с основно образование и няма претенции за заеманата позиция. През годините се е трудела като  предач, хигиенист, шивач, сладкар. Работила е и в промишлеността.

41- годишен мъж с икономическо образование пък се оглежда за позиции за разработчик на софтуер или уеб администратор. Изтъква, че владее на високо ниво системи за проектиране като CAD/CAM. На борсата има и записани младежи, които искат да изкарат някои друг лев, за да запишат висше. Такъв е и случаят с момиче, което владее френски и английски и се оглежда за обяви за технически сътрудник или бавачка.

Трудно си намират препитание работниците във ВиК, финансисти и застрахователи, брокери и служители в държавното управление.


Снимка от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

someone

someone

01.10.2020 | 15:34

трудовия посредник въобще не те консултира вика те за един подпис и ти казва чао , даже ти казва ноември като ти изтича помощта от държавата да се махаш от бюрото ( да отчетат спад в безработицата).Най-масовата длъжност която се търси е общак , друго няма на пазара.

Отговори
7 3
При мен имаше

При мен имаше

01.10.2020 | 15:52

Аз бях на бюрото до юли и при мен имаше такива консултации. .... Чакаше се вън заради мерките, влизахме 1 по 1 и около 10-15 минути говорехме какви позиции има, подходящи ли са, какви са ми уменията, искам ли да запиша курс и какъв .... не знам ....

Отговори
2 3
ТБ не е за да ти намерят работа, а работа за наши хора

ТБ не е за да ти намерят работа, а работа за наши хора

01.10.2020 | 16:47

Точно, най-вървежната професия е за "Градини и паркове", като мине един период, през който нищо само разходки за подпис и за да се отърват от теб по "взаимно съгласие" те принуждават или в парковете или се отказваш по съгласието!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?