Следвайте ни

Битка за покойници: Правят частни гробища и втори крематориум

viber icon

Частен гробищен парк с крематориум ще се изгражда в Пловдив.  Той ще е разположен в чертите на Рогошките гробища, на площ от близо 9 декара. Така под тепетата ще има втори инсинератор за покойници, който ще е на метри от съществуващия, стартирал дейност преди година.

Инвеститор на частните гробища ще е „Фундамент“ ООД, собственик на траурна агенция под тепетата, а проектът бе разгледан на заседанието на Експертния съвет по устройство на територията вчера. Според инвестиционното предложение на фирмата е предвидено в парка да бъде построен  едноетажен обреден дом върху 500 кв. м, в който да се инсталира и кремационна пещ с максимален капацитет 10 покойници за 24 часа. На останалата площ ще се разполагат подземни двукамерни гробове, единични и фамилни гробници и урнови ниши.

„Теренът е частна собственост, закупихме го от роднини.  Целта ни е да предложим на гражданите качествена услуга, както и различно от стандартното загробване, което се извършва в Пловдив, също и поддръжка на гробовете. Сега, когато човек почине, трябва да минат 10 години, за да се положи на същото място втори покойник. Практиката ни показва, че когато си замине единият от възрастна двойка, вторият не издържа дълго. Близките му са принудени да го положат където им предложат място от ОП “Траурни дейности“, вместо да съберат хората заедно и във вечния им дом“, коментира Петко Божков, съсобственик във „Фундамент“ ООД. Той уточни, че изграждането на крематориум няма да се случи скоро, тъй като било икономически неизгодно. Районът там не бил газифициран, а прекарването на тръбите само за този обект излиза много скъпо.

„Фундамент“ ООД е фирмата, която преди две години искаше да строи крематориум в землището на Куклен. Тогава местните остро реагираха и неведнъж протестираха, подкрепени и от КЦМ.  Преди година Административният съд в Пловдив отхвърли решението на РИОСВ - Пловдив по оценка на въздействието на околната среда на тогавашния директор Стефан Шилев, с което бе одобрено реализирането на инвестиционно предложение “Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки“ в имот в местност Орта хан в землището на Куклен, с възложител “Фундамент" ООД. С решение от 26 юни 2020 г. новият директор на РИОСВ - Пловдив инж. Десислава Георгиева, също е дала картбланш на новото инвестиционно предложение на дружеството за гробищен парк с инсинератор на Рогошко шосе. От решението е видно, че няма да се извършва оценка на въздействието върху околната среда. Предстои да видим дали някой отново няма да атакува решението на РИОСВ.

Траурните паркове в непрекъснато разрастващия се Пловдив отдавна отесняха. За целта на сесията на Общинския съвет ще се решава как гробищата в Прослав и Коматево да бъдат разширени. В момента места за нови погребения има единствено на Рогошко шосе.  

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пловдивчанин

пловдивчанин

09.07.2020 | 09:13

Нищо не пречи за урните да се направи многоетажно гробище като за многоетажен паркинг паркиране на коли-няма нуждаот проорнци вентилаци отопление .т.е ще бъде евтина инвестици .Там може да иа асансьори , тоалетни и място кдето дасе извършват погребални ритуали и следващата почерпка.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?