Следвайте ни

Увеличават парите за храна в детските градини, таксите не скачат

viber icon

Община Пловдив вдига средствата за изхранване в детски градини с 33%. Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре дневният оклад  ще бъде повишен от 3.00 на 4.00 лв. и това ще е за сметка на общинския бюджет. Това съобщи  зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.  Както "Марица" писа,  Здравко Димитров още вчера  категорично заяви, че ако се налага,  ще бъдат осигурени допълнителни средства за храната на децата.

Цената на изхранването се увеличава, за да се  отговори на новите изисквания в  рецептурници, които не са променяни от 2004 г. Целта е да се подобри качеството на продуктите, да се предлагат по-разнообразни и здравословни храни в съответствие с  най-високите стандарти, заложени  в национални и европейски регламенти.

Стефан Стоянов подчерта, че децата са приоритет в управленските политики от първия ден на новия мандат. Няма да правим компромиси с качеството, защото храненето е важен фактор за здравето, растежа и развитието на подрастващите, подчерта зам -кметът. По думите му в ранна възраст се възпитават нагласи за вкус към определени храни, например с по-малко мазнини, сол и захар. Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап от живота е база за поддържането му в по-късна възраст и намаляване в бъдеще на риска от различни заболявания.

Среднодневен оклад  в размер на 3.00 лв. за дневни групи и 3.30 лв. за нощуващи групи е  определен с кметска заповед  от 2011 г .и е съобразен с цени и изисквания, актуални към края на същата година. Оттогава не са променяни.

При извършена съпоставка между цените на едро на хранителни продукти на стоковите тържища в България през декември 2011 г. с тези през май 2020 г., публикувани в годишните бюлетини на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата към Министерски съвет, е видно, че има чувствително нарастване.

Стойността на голяма част от хранителните продукти се е повишила драстично, а средното увеличение на изброените основни продукти за последните 8,5 години е 32%.

В тази връзка размерът на среднодневният хранителен оклад ( храноден ) на дете в общинските детски градини на територията на община Пловдив ще бъде определен за целодневни групи – до 4.00 лв., съобщиха от администрацията.

Промяната ще осигури възможност за по-качествено и здравословно хранене на децата, съобразено с изискванията на Наредба № 6 от 10 август 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения.

Становището на дирекция „Финансова политика“ при Община Пловдив е, че по време на двумесечния период на обявеното извънредно положение в страната е реализирана икономия в общинските детски градини от издръжката, която се предоставя ежемесечно за всяко дете. Размерът на икономията ще бъде достатъчен, за да покрие увеличението на хранодена за периода от 1 юли  до края на финансовата 2020 г.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

30.06.2020 | 16:32

Здравейте г-жо и г-н, На този коментар обявявам новите си съобщения. Свидетелствам за получения заем и искам да благодаря на г-жа Виолайн. Имате важен проект за изпълнение, но за съжаление нямате достатъчно пари, за да започнете. Вашият бизнес е фалирал и търсите средства, за да започнете, това съобщение е за вас. Моля, свържете се с тази дама с кредитора на IBSI-BANQUE. Ето неговия имейл адрес: [email protected] Благодаря ти !

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?