Следвайте ни

Тайфа на четири лапи събира пари за онкоболни деца

viber icon

Цяла тайфа четириноги събира средства за онкоболни деца. Сред героите на четири лапи истински е само терапевтичното куче Мон, което помага на малчуганите от детската клиника в Пловдив в борбата с коварното заболяване. А „другарите“ му от породите дакел, бийгъл, померан и шнауцер са мартеници с формата на куче. За пета поредна година благотворителната разпродажба на тези и традиционни модели в навечерието на Баба Марта ще подкрепи болно дете.

До момента кампанията „Заедно в живота“ се състоеше в работилници за мартеници, в които деца и родители от училища и детски градини изработваха заедно украшенията, а след това ги продаваха на благотворителни базари. Този път заради ограничителните мерки в условия на пандемия няма да има акции по учебните заведения, но кампанията пак е в ход – онлайн във Фейсбук страницата „Заедно в живота“. Там се приемат поръчки до четвъртък, като стопанката на Мон и приятел на детската онко клиника в Пловдив Велислава Костадинова ще ги изпрати по куриер до всяка точка в страната. Пловдивчани могат да поръчват до края на седмицата и пак да си получат навреме първомартенските украшения.

През годините кампанията набра сила, увличайки все повече съпричастни хора. Първото й издание събра 1000 лв., следващото 4804 лв. На третата година събраната сума скочи до 11 400 лв. Миналата пролет отново се събра сума от порядъка на 11 000 лева. Коки и Михаела, чието лечение бе подпомогнато с нея, изгубиха битката с рака.

Каузата обаче остава – в името на живота на други малчугани, които имат нужда от скъпи изследвания и процедури. Гери, на която Мон помогна през годините, също продължава своята борба.

Три дни работилнички в Стария град на социалното предприятие на хора с увреждания

И Общинското Социално предприятие за хора с увреждания организира своя инициатива съвместно с ОИ „Старинен Пловдив“. В петък, събота и неделя в Къщата на Верен Стамболян, позната повече като Къщата на художниците и постоянната експозиция на Димитър Киров, предстоят работилнички за деца и демонстрации по ръчно издухване на стъкло. Материалите са безплатни и входът е свободен. В изнесената работилница ще се включат моделиери на мартеници  от социалното предприятие. Те ще демонстрират как се плетат ръчно мартеници-уникати. Художник-декораторите пък ще покажат техники върху керамични плочки, а  огънят и сръчните ръце на майстора Иван Станев ще превърнат обикновена стъклена тръба в уникално цвете. 

Достъпът е при спазване на противоепидемичните мерки, от 10 до 16 ч. в трите дни. На място ще могат да се купят бутикови мартеници, а на 1 и 2 март ще ги продават в Туристическия информационен център до Римския стадион.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Соня Калинова

Соня Калинова

23.02.2021 | 19:04

Как мога да си поръчам мартеници?

Отговори
2 0
Соня Калинова

Соня Калинова

23.02.2021 | 19:02

Къде мога да си поръчам мартеници?

Отговори
2 0
Елица Кандева

Елица Кандева

24.02.2021 | 14:37

Фесбук страницата е "Заедно в живота"

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?