Следвайте ни

Студентът доброволец от МУ: Борбата с COVID-19 е стаж без аналог

viber icon

Вирусът съществува, напълно реален е и пълен с изненади. Той не се подчинява на никакви закони на медицината и вирусологията

Може ли едно стадо овце да не се страхува от вълка, защото има стаден имунитет, пита Никола Дойчев от МУ

 

Ето какво заявява за ситуацията с пандемията в Пловдив студентът от Медицинския университет Никола Дойчев:

И без призив от Здравното министерство болниците са пълни с доброволци. От началото на епидемията постоянно има студенти по медицина в лечебни заведения, спешни отделения и сектори, които полагат доброволен труд, за да се справим с COVID-19.

Сега просто се усеща нуждата от работата, от привличането на тези бъдещи медици. Преди това никой не осъзнаваше, че ситуацията ще се обтегне толкова. Смятам и съм убеден, че студентите по медицина са много добре подготвени, защото вече 4 месеца работят като доброволци на първа линия в различни болнични отделения. Напълно нормално е, даже задължително, да го правят, докато е необходимо. Подкрепям с две ръце призива на здравния министър.

А за задълженията - един доброволец, който е в шести курс, вече в качеството си на стажант-лекар има право да извършва всички нужни манипулации, за които е учил 6 години. По този начин е от изключителна помощ на вече изтощените медици. Одобрявам предложението на здравния министър доброволната практика на студентите стажант-лекари във времето на епидемията да се признава за стаж, който върви към медицинските висши учебни заведения. Досега нямаше постъпки към подобно предложение или решение. А борбата с коронавирусната епидемия определено е стаж, който няма аналог.

По-малките студенти също се включват като доброволци и са от изключителна помощ. Да, те нямат право да лекуват, но облекчават работата на персонала. Те се занимават основно с дезинфекция и стерилизация, които са основополагащи в битката с вируса.

Лично аз не съм спирал да бъда доброволец  и да съм на първа линия в тази насока. Вниманието ми е насочено основно към образованието, но във всяка свободна минута ходя да помагам на медиците от Бърза помощ и в различни лечебни заведения.

Всеки ден ставаме свидетели на това как цифрите на заразени или починали от COVID-19 набъбват. Трябва да стане ясно на хората, че вирусът е  изключително опасен. Съществува, напълно реален е и е пълен с изненади. Този вирус не се подчинява на никакви закони на медицината и вирусологията като цяло. Той си следва своя логика и програма, така да се каже. И е изключително болно и обидно за цялото лекарско съсловие, работещо на първа линия, не само лекари, а всички медицински специалисти, когато други медицински специалисти, знайни и незнайни лица, на които им се дава възможност за медийна изява нонстоп, да обиждат и да твърдят, че този вирус не съществува. Това е все едно стадо овце да не се страхува от вълка, защото има стаден имунитет.

Отправям призив към всички, които стоят пред телевизорите и наблюдават как заразата се развива. На първо място, много е важно да не се паникьосват чак толкова, защото стресовият агент влияе отрицателно върху имунитета и здравето. Нека стриктно да се спазват всички противоепидемични мерки, препоръчани от Националния оперативен щаб, най-вече физическата дистанция. Няма как вирусът да продължи да се разпространява, ако ние стоим настрана от него. Нека да има отстояние между нас, да пазим възрастните хора и да използваме предпазни средства. Ако  сме дисциплинирани, ще победим COVID-19, а не той нас.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Sitting in place

Sitting in place

24.10.2020 | 16:04

Обучение в място, стажантска програма в български, мисля бе инициатива на Еразъм. И се заплаща, по студентски цени но не безплатна трудова активност. Уви пострада французин внея, три дни и нощи не напусна работния си плот и загина там вмясто. Световни работохолици са франсетата, а и вероятно е планирал с ентусиазъм да ангажира място за след градуейшъна

Отговори
2 0
Тита

Тита

24.10.2020 | 14:42

Браво! Дано има още последователи! Страхливите мишки ще се скатаят! Успех на доброволците и много здраве!

Отговори
7 0
Резидинтура

Резидинтура

24.10.2020 | 14:31

В качеството на стажант лекар сте стажант и не можете да предприемете дейности без контрола на лекар. Дори завършилият лекар с диплома няма да получи разрешение за работа ако три години, за вътрешни болести, не работи под контрол на старши резидент. И чак след това, ако е получил одобрение, ще търси работно място. Така е в Америка, проблема се нарича отговорност. Похвален ентусиазъм, успешен стаж

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?