Следвайте ни

Сметката за данък сгради и такса смет шокира лекарка

viber icon

Д-р Матанска платила 569 лв. за 2019-а, след като правителството вдигна оценките на имотите в курортните селища  

 

 

За един и същи имот в Хисаря собствениците плащат три различни суми за данък сгради и такса смет с драстична разлика. За 2018 г. сумата е била 238 лева, през 2019 година ​- 569 лева, а за настоящата 2020 г. - 356 лева.

С такъв казус се сблъска пловдивчанка, която притежава къща в Хисаря. Тя е писана на името на сина ми, но ангажимент да следя за задълженията към общината имам аз, обяснява д-р Матанска. Тя недоумява как така сумите ударно нарастват, при положение че данъчната оценка на имота пада с всяка година.

Грешка няма, категорични бяха от „Местни данъци и такси“ в община Хисаря след запитване на „Марица“ и направена проверка по партидата на имота. За 2018 година данък сгради е 67 лева, а такса битови отпадъци - 170 лева.

Малко по-особена е ситуацията през следващата година, когато правителството реши да облага имотите в курортни селища, каквото е Хисаря, с по-високи ставки. Данък сгради бе закован на чутовните 5 промила от данъчната оценка. Ето защо задълженията са скочили над два пъти, до 569 лева, като само данък сгради е 504 лева.

За късмет на живеещите в общината обаче Конституционният съд отмени увеличението като противоконституционно. Това се случи на 9 април 2019 година, малко след старта на данъчната кампания в общините. Много изрядни хора бяха побързали да платят задълженията си към хазната и се наложи да им се връщат пари.

Този процес все още продължава, допълниха с днешна дата от администрацията в Хисаря. Някои данъкоплатци са предпочели варианта да им се прихване надвзетото от тазгодишните налози. 

След отмяната на спорната разпоредба, предложена от депутатите на Валери Симеонов, курортните общини напечатаха нови известия и ги разпратиха до жителите си. Г-жа Матанска също е получила такова и дори е платила по-ниска сума, защото е декларирала, че имотът не се обитава целогодишно, обясниха още от местната администрация. За 2020 година също няма грешка и данъците са високи.

Общинският съвет гласува увеличение с над 40% и за данък сгради, и за такса смет. Разбивката по партидата на имота на госпожата е следната - данък сгради 107 лева и такса битови отпадъци - двойно по-висока - 248 лева, посочиха данъчните в Хисаря. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?