Следвайте ни

Слънцето извади народа по Главната напук на коронавируса СНИМКИ

Предприемчиви търговци регулират достъпа на клиенти с датчици 

viber icon

Пролетното слънце, изгряло след  мрачната седмица, леко съживи Главната.  Една трета от магазините на ул. "Княз Александър I" отвориха, след като областният управител Дани Каназирева съобщи, че няма забрана да работят, но при изключително строго спазване на предпазните мерки. Други търговци  очевидно се вслушаха в съвета на кмета Здравко Димитров, че  в момента шопинг е неразумен. 

Търговците на облекла, обувки и козметик чакаха клиенти, но екипът на Мmarica.bg видя само един посетител да влиза в магазин, докато кръстосваше Главната. Вратите на "Paolo Botticheli" и "Dika" бяха отворени, а "H&M" и "Хали" останаха под ключ. 

Книжарниците не работеха. Табелата на вратата на "Хеликон" гласи, че книги се продават онлайн. Моцарт с верния си четириног приятел  се припичаха  на слънце. Не свиря на улицата, защото е забранено, мога само вкъщи и на терасата, обясни младежът, превърнал се в една от емблемите на Главната.

Млади хора, родители с деца и дори възрастни се осмелиха да се разходят по Главната. Неколцина дори поседнаха на пейките на централния площад, а трима - четирима бяха слезли на разкопките на Римския форум.  

Полицаи дежурят нонстоп в суперцентъра. На копчетата до шадравана, където в нормалния живот в почивните дни нямаше място, само една жена  беше седнала да се порадва на цъфналото пред сградата на общината дърво. Запали цигара, но тутакси си тръгна, след като полицай я предупреди, че навън се излиза само при необходимост. 

Няма никакъв проблем да паркираш в синя зона, въпреки че тя е безплатна.  На ул. Иван Вазов" покрай СУ "Патриарх Евтимий"  малко след 11 часа нямаше нито една спряла кола. На общинския паркинг досами площада - също. Чисто празен е паркингът до фитнес комплекса "Пулс", защото след въвеждането на извънредното положение е затворен.  Любителите на спортните школи разказват, че тренират онлайн. 

Цар - Симеоновата градина  е опасана с ленти в червено и бяло и никой не смее да наруши забраната. В подножието на Бунарджика  преди обяд имаше трима - четирима души - кой с колело, кой пеша на главната алея. На детската площадка не се виждаше жива душа. Спазваме стриктно забраната за разходки. В парка на пл. "Чехов"  само един възрастен реши да се порадва малко на слънцето, а в парка на Младежкия хълм дори не се мяркаха стопани на кучета. 

Дори и  бензиностанциите  замръзнаха, като на стоп кадър.  Колите намаляха, но все още идват, оптимистично каза работник на автомивката на ул. "Димитър Талев". Само пред  хранителните супермаркети  има опашки. В 10,15  часа сутринта пред "Кауфланд" и "Лидл" на бул. "Никола Вапцаров" бяха се наредили по 20-30 човека. "Който е навършил 60 години, да влиза", приканваше охраната. За хора под 60 г. е забранен достъп  до 10,30 часа, за да има по-безопасен коридор за възрастните. Опашка имаше и пред "Т Маркет" на бул. "Александър Стамболийски". 

Освен  новата "Билла" на ъгъла на Коматевско шосе и "Александър Стамболийски" в комплекса   работят и  всички останали магазини. В един от тях датчици регулират достъпа на клиенти. Отвън вратата се отваря само от вътрешната  страна и можеш да влезеш единствено, когато от магазина някой излиза.

На всички търговски обекти има предупредителни табели за ограничения, провери репортерският ни екип.  

Малцина пътници ползват в почивния ден градски транспорт. През деня в автобусите имаше максимум петима.  Около 12 часа рейс №16 мина покрай Бунарджика само с шофьор.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

irinka

28.03.2020 | 16:30

След като магазините по главната работят на 50-50 това е служебна победа за Дани Каназирева. Явно проблема с властите в Пловдив е нерешим.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?