Следвайте ни

Слагат рампи за хора с увреждания в общинските сгради на Пловдив

Над 500 човека се възползват от патронажна грижа към общината

viber icon

Девет специализирани буса превозват трудноподвижни пловдивчани в града при ежедневните им задачи

Над 500 човека се възползват от проекта "Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Пловдив". Това съобщиха на специална пресконференция г-н Анести Тимчев - зам.-кмет "Европейски политики и социални дейности", и ръководителят на проекта Лилия Кичукова. Присъстваха още и истинските герои на социалното подпомагане, които практически се грижат за хората в неравностойно положение - психологът Мария Димитрова, медицинската сестра Мария Тимчева, рехабилитаторът Генадий Генчев и сътрудник социални дейности Василка Гърева. На събитието присъстваха още зам.-кметът по култура, архитектура и туризъм Пламен Панов и Нина Христова - управител услуги от общ икономически интерес "Патронажна грижа".

Срокът за изпълнение на проекта по Компонент 2 е от 1 юли 2019 до 1 февруари 2021 година. Обхваща главно лица с трудна подвижност и ТЕЛК-ови решения, но също така и друг вид увреждания, включително и хора с интелектуални затруднения. 

Оказва се, че 32 000 души на територията на община Пловдив имат нужда от социално подпомагане, а това са само регистрираните. Извън тях има още десетки граждани, които не могат да изпълняват ежедневните си задължения и функции без подкрепа. Тук идва и ролята на социалните работници от Дом за стари хора "Св. Василий Велики", които на ден обслужват минимум четирима.

"Социалната политика е била и ще бъде едно от основните направления на общината. Ние може да създаваме и собствени политики. Ние имаме задължение към тези 32 000 души. За възрастния самотен човек държавата е социалният асистент и ако сме го подбрали правилно, мотивираме го и го възпитаваме правилно, създаваме му точния и заслужен авторитет, ако го обучаваме неформално, то тогава ще се превърнем в добра държава. Силно вярвам, че трябва да концентрираме вниманието си тези хора да получат необходимото им в дома, в който живеят", коментира зам.-кметът Анести Тимчев.

Той подчерта, че близо 600 трудноподвижни души се възползват на месец от услугата за транспорт, за която са отделени 9 специализирани буса. Постигнато е и споразумение с отдел "Култура", чрез което лицата с увреждания да имат достъп до всички културни мероприятия. Г-н Тимчев заяви още, че до края на годината ще бъдат обстойно обследвани и решени всички локации, на които да се изградят рампи за инвалиди.

Самият проект възлиза на 1 251 834,56 лв. Интересното е, че за първи път по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" социална услуга се възлага като услуга от общ икономически интерес, което означава, че за нея обществото помага на възрастните хора и лицата с увреждания. Проектът има капацитет да обхване 561 потребителя, а сроковете за кандидатстване са отворени, докато бройката се запълни. За целта се наемат квалифицирани специалисти, като медицински сестри, рехабилитатори, психолози и сътрудници социални дейности. Те предоставят мобилни и здравно интегрирани услуги. Самото набиране на персонала става чрез процедура за подбора. Целевите групи, които могат да се възползват от услугата, са три: пълнолетни лица и възрастни хора с увреждания, които нямат възможност за самостоятелно обслужване и се нуждаят от наблюдение на физиологичните им показатели и извършване на медицински манипулации в домашна среда; лица без експертни решения на ТЕЛК над 65 години, които живеят самотно и без роднини; третата група са хората с хронични заболявания.

"Силно се надяваме проектът да продължи и след 2021-ва. Ежедневно се срещаме с хора с тежки съдби. За тази работа се изисква сърце и ако ние като екип се стиковаме добре, се превръщаме в една добре смазана машина в полза на обществото", споделя психологът Мария Димитрова.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?