Следвайте ни

Складът руина на Сточна гара чака Боил Банов

viber icon

Руината на Сточна гара може да погребе човек, както преди години се случи в столицата  - така минувачите коментират ужасяващата гледка, която представлява порутеният тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" и ул. "Авкс. Велешки". За сагата с тази "гробница", собственост на фамилия Моравенови, "Марица" писа неведнъж.

Моравенови чакат от Министерството на културата становище дали могат да съборят опасните сгради и коя част от фасадата трябва да запазят. Складът не е паметник на културата, но попада в архитектурно-историческия резерват. През миналата година от Община Пловдив бяха издали заповед за събаряне въз основа на решението на Върховния административен съд, но в последния миг, когато машините бяха строени на булеварда, за да започнат разчистването, пристигна като на пожар министърът на културата Боил Банов и разпореди да спрат.  

Той поиска да види цялата документация, но минаха месеци и от министерството няма никакъв отговор. 

"Хората са прави да се притесняват, защото сградата може да падне и да доведе до трагичен инцидент. Кой ще носи тогава отговорност", пита кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Складът няма прозорци и врати, ламарините на оградата на тротоара са паднали, зад тях се виждат купища боклук. В разградения двор паркират коли, а руината се е превърнала в приют на наркомани, видя посред бял ден фоторепортерът на "Марица". След пожара, станал преди години, покривът се е срутил, гредите са провиснали надолу и има голям риск да затрупат някого, който е решил да се усамоти под тази несигурна "стряха".  На пода, ако така може да се нарече отрупаното с боклуци помещение, се виждат използвани спринцовки и празни бутилки.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?