Следвайте ни

Скандал! Мараджиев с писмо до ЦИК, заподозря РИК17 в своеволие

viber icon

Координаторът на ГЕРБ -Пловдив област Георги Мараджиев подготвя жалба до ЦИК. Посещавайки сайта на РИК 17, той установил, че РИК 17 е заличил кандидатска листа за народни представители , издигната от ПП "Гражданска платформа Българско лято" в изборите за Народно събрание. 

"Като гражданин, занимавал се с изборния процес, останах изумен от новото правомощие на РИК , а именно да оттегля свои решения. Постарах се да прочета и основанията на комисията, посочени в Изборния кодекс и цитирания член, но такова правомощие никъде не фигурира", става ясно от жалбата. В нея Мараджиев обяснява, че значението на думата оттеглям означава отказвам се от нещо. А заличаване на кандидатска листа за народни представители не се извършва с оттегляне на Решението от РИК, а се осъществява по регламентирани процедури  в изборния кодекс. Поради това Мараджиев счита, че решението на РИК 17 е нищожно. "А за мен и другите избиратели остава въпросът е ли е регистрирана листата на ПП "Гражданска платформа българско лято" в изборите за Народно събрание на Република България или не", се казва още в писмото.  

"Ще помоля г-н Мараджиев, тъй като не знам дали има юридическо образование, да се консултира с колегите му юристи. И да види, че в срока за обжалва на административния акт, административният орган, какъвто е комисията, може да оттегли издадения административен акт, ако са настъпили обстоятелства за това. И те са настъпили, защото пълномощника е подал изрично пълномощно, че оттегля цялата кандидатска листа. Не така щяха да стоят нещата обаче, ако бяха минали трите дни срок за обжалване и актът беше влязъл в  законна сила. Когато актът влиза в законна сила, тогава всеки един от кандидатите трябваше да подаде изрично заявление , че се отказва от участие в листата. Ние, фактически, сме изпълнили това, което трябваше да стане, защото имахме информация , че всъщност те ще участват в друга листа. И само вчера същите кандидати от същата партия подадоха отново същата листа. И ние сега до осми юни трябва отново да я регистрираме. Така че, това какво коментира един човек, който не е запознат добре и ако си мисли, че РИК е политически орган, това въобще не отговаря на истината и на действителността. Политиката трябва да стои извън комисията.

Как се свиква събрание на РИК също го пише в Изборния кодекс и сме го приели с решение, коментира Кристиян Гьошев, секретар и говорител на РИК17.  А що се отнася, че членовете на ГЕРБ ги е нямало, Гьошев обясни, че г-жа Дарина Тодорова е в болнични, а за останалите не знае каква е причината. "Въпросът е да има кворум, а кворум имаше", коментира Гьошев пред "Марица". 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Този пък пишман Адвокат

Този пък пишман Адвокат

08.06.2021 | 10:32

Секретарката на Бареков ,след това ДПС ,после Воля и Симеонов и сега пюслугина на Слави страшно обективно същество ... С неясна сексуална ориентация После защо държавата е на тоя хал ....

Отговори
2 1
Чип

Чип

07.06.2021 | 19:14

Освобождават Кантарджиев че е за пенсия . А мин. Председателя и Прецидента отдавба са пенсионери , Др. Рашков също ? Или за ченгета несе отнася .

Отговори
1 1
Васко

Васко

07.06.2021 | 16:39

Гьошев, това недоразумение в правото, жадно за власт!

Отговори
3 1
Стамен от Стамболийски

Стамен от Стамболийски

07.06.2021 | 14:37

Абе този още ли е на свобода?

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?