Следвайте ни

Замък от Северна Корея краси пловдивско читалище

viber icon

Шедьовър на живописта на Северна Корея виси на една от стените на пловдивското читалище „Христо Ботев”. Картината показва зимен пейзаж и къща в азиатски стил, кацнала на каменна стена, върху която има замък. Платното е в стил „Социалистически реализъм”.

„Обадиха ни се от посолството на Северна Корея пред 5 години и попитаха може ли да направят изложба с живопис и с тяхната уникална техника „Минеква”. При нея картината се прави със стрити миди. Дойдоха, подредиха си работите и те се изкупиха за един ден. Това смая всички ни”, обясни Красимир Воскресенски от читалището. Втория ден били продадени и всички севернокорейски гоблени. В знак на благодарност от посолството подарили картината на читалището в район "Южен".

Другото рядко произведение в него е акварел на народния художник Веселин Стайков. Той изобразява родната къща на поета Никола Вапцаров. Художникът е показал как е изглеждал домът, преди да бъде бутнат и построен наново, за да се превърне в голям музей.

Третата рядка творба на читалището е голямо пано от различни видове фурнир, което показва емблемата на Пловдив - Хисар Капия. „Техниката се нарича „интарзия”. Тази прекрасна творба бе изхвърлена от стаите на Военния клуб. Взех я от контейнера за боклук и я спасих”, разказва Воскресенски.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?