Следвайте ни

Риана купи шрифта Red October от пловдивски дизайнер

viber icon

Иван Филипов е автор на няколко знакови шрифта, които добиха световна известност. "Червеният октомври" се появява в хитови холивудски продукции.

 

Пловдивският графичен дизайнер Иван Филипов е автор на няколко знакови шрифта, които добиха световна известност. Качени са за свободно теглене в интернет, като условието е ползвателите им да не са големи фирми и да не ги използват за своите цели. И това се оказва проблем. Сами преди няколко седмици неговият Arkitech се появи в новия сериал CBS Стар Трек: Пикар.

Шрифтовете са като децата - в една огромна тълпа винаги ще познаеш своите. Това казва Иван Филипов, когато опитва да обясни как с един поглед във филм можеш да познаеш шрифта, който ти си създал. И да се чудиш защо продуцентите му не са ти се обадили и не са го купили. Защото това е интелектуална собственост.

От години създава различни шрифтове в свободното си време. Казва, че така почива, „като го хванат дяволите”. После ги качва в сайта си и в други сайтове, където те са безплатни за индивидуални потребители. Оттам те потичат към десетки други сайтчета и когато на създателите на един филм им трябва нещо изглеждащо ново и различно, те ги взимат. Доста често, без да питат. „А като съм ги качил онлайн, съм обяснил, че за корпоративна употреба те вече не са безплатни”, обяснява пловдивският дизайнер.

Шрифтът Red October /Червен октомври/ на Иван Филипов е един от най-използваните в света. Появявал се е в различни холивудски филми и на обложки на музикални албуми. Може да се види дори по улиците на Колумбия.

Един от албумите на Риана преди 10 години използва Red October на обложката си. За това го предупредила позната от Щатите. „Написах гневен пост в социалните мрежи. След 3 дни ми се обадиха: Искаме да ползваме вашия шрифт. И си признаха: Стана грешка, не знаехме, че е собственост на някой. Платиха и помолиха да изтрия поста си”, спомня си той.

С големите компании е сложно, защото продуцентската компания работи с много други по-малки подизпълнители. Трябва да започнеш да следиш финалните надписи на филма и да търсиш кой е правил шрифтовете. „И става така - малките ползватели са съвестни, а на големите не им дреме”, обяснява Иван.

Когато на един западняк му трябва нещо, което да напомня за Източна Европа и Съветския съюз, пише в търсачката Russian looking font /руски изглеждащ шрифт/. Още в първите резултати се натъква на пловдивския Red October. И понеже всеки смята, че е напълно безплатен, а тук живеят заспали льольовци, го взима и го ползва.

Един от тъжните моменти за пловдивчанина е, когато видял своя „Red October Sensual” в „Трансформърс 3”. „Когато пуснаха в България филма RED /Бесни, страшни пенсии/ имаше момент с една изпратена картичка „Поздрави от Молдова” и тя бе с моя шрифт. Никой не ме е търсил, за да го купи”, разказва пловдивският дизайнер.

 

Силуетът от буква без защита

Оказва се, че в Съединените щати е доста трудно да защитиш свой шрифт. За да наемеш някой да пази интересите ти, струва много пари. Според американското законодателство не можеш да защитиш силует на буква. Така графичните дизайнери остават на съвестното отношение на големите компании.

 

 Китайският гигант Хуауей си плаща

Не всички холивудски продуценти са „маскари”. Създателите на фентъзи сериала "His dark material" се свързали с пловдиския дизайнер и му казали, че искат да използват негов шрифт. Китайският гигант Хуауей също взима за свои цели разработката му "Ronduit". Компанията ТДК също купува негов шрифт преди много години. Най-интересното е, че българи още преди години печелят конкурс и така създават официалния шрифт на „Филипс”. Всичко написано на сайтовете на гиганта или на продуктите му е с български шрифт.

Това, че малките риби са по-съвестни от големите, го доказва и историята с малък немски предприемач, който купува Red October, за да го използва като рекламен надпис на вана си. Честният немец продава чанти и смята, че шрифтът на пловдивчанина е много подходящ.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (1)

aха

16.02.2020 | 17:16

Ами да не го пуска безплатно като иска да му плащат.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?