Следвайте ни

Преяждане с власт в местния парламент: Общинският съвет като съд и ЕСУТ

viber icon

Целесъобразността е опасен уклон, нека спазваме закона, призова адвокат Георги Колев. Колегите му се направиха, че не чуват, и свиха параметрите за застрояване на многофункционална зона "Изток" с риск да вкарат администрацията в поредната обречена битка с инвеститора.   

 

Общинският съвет намали височината на сградите при застрояването на бившия „Тексим”, като по този начин иззе функциите на Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ) и съд едновременно.

Решението за  ПУП на новия  комплекс в смесената многофункционална зона „Изток”, взето на предишната сесия, беше променено след възражението на областния управител Дани Каназирева с мотив, че е незаконосъобразно. След двучасов дебат с 43 гласа "за"  и четирима "въздържали се" местният парламент коригира  параметрите. На инвеститора се разрешава  коефициент на интензивност (кинт) 3 вместо 4. Това означава, че собственикът може да застрои до 50% от терена вместо одобрените по-рано до 70 процента. Сградите  не бива да бъдат по-високи от 35 метра, или до 12 етажа, вместо предвидените преди до 20 етажа.

Кметът  Здравко Димитров,  неговият ресорен заместник арх. Невена Балчева и главният архитект Димитър Ахрянов са категорични, че   

предишното решение е законосъобразно.  

Арх. Ахрянов посочи три  документа като доказателство за спазването на всички нормативни актове не само от администрацията, но и от ЕСУТ, който е одобрил изменението на ПУП, което позволява застрояване при коефициент 4.  

Димитър Ахранов

Първият документ е решението за приемане на Общ устройствен план през 2007 г. без ясни правила за  застрояването на празните терени и смесените зони. В подобни случаи ОУП препраща към Наредба № 7, в която не фигурират точните параметри за смесените зони и дава възможност за интерпретации. Затова

през последните 12 години  в Пловдив се наблюдава толкова интензивно строителство,

изтъкна главният архитект. 

По тази причина новият ЕСУТ определи за производствени зони, каквито са сградите на бившия „Тексим” - 2,5 вместо кинт 5, и се стремим да го спазваме, подчерта арх. Ахрянов, като показа  втори документ - решението на ЕСУТ.   Той обаче напомни, че  процедурата за изменението на ПУП за имота  между Цариградско шосе, бул. „Шести септември” и „Правда” е започнала със заповед в миналия мандат - през септември 2019 г., въз основа на която   инвеститорът  настоя за промяна на застрояването.  При друг подобен случай на първа инстанция съдът се произнесе в полза на инвеститора, позова се на третия документ главният архитект. 

За намаляване на височината, включително до  кинт 2,5,  настояваха съветниците от "Съюз за Пловдив", Демократична България и БСП.  Край на споровете сложи Ясен Михайлов от ГЕРБ.

„Изказваме се, сякаш сме наказателен съд. Аз вярвам на администрацията”,

заяви Михайлов и поиска прекратяване на дългия дебат. Юристът Георги Колев (ЗС „Александър Стамболийски)  коментира, че в случая се говори за целесъобразност на едно решение, а не за законосъобразност, която е спазена от Община Пловдив и не бива местната власт да се превръща в спирачки на инвеститори. Той намекна за популизъм в действията на съветниците и предупреди: "Целесъобразността е опасен уклон, нека спазваме законите!". Колегите му обаче не го чуха и взеха решение за промяна в ПУП. 

Преди началото на сесията те и представителите на администрацията бяха посрещнати от кордон с полиция и десетки протестиращи, които настояват да се спре с презастрояването на Пловдив.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Срамно е....

Срамно е....

23.02.2021 | 12:00

Както е казал народа каквото си напраниш сам никой не може да ти го стори.... Или това лай.но е наше то не мирише.... Тона си и.з.срахме това ще миришем.... Кювлиии ще не редят реда и намино на живот.... Града презастроен???? Измислени такси да паркиране??? Умря човек в двора на легенсарното в кършака 3-то РПУ!!!!??? МЪЛМИМ СЕДИМ СИ ПО ЛЕГЛАТА ВМЕСТО ДА СМЕ СЪС СОПИТЕ И ДА НЕ ПИТАМЕ КОЙ ПИЛ КОЙ ПЛАЩАЛ..... ПЛОВДИВ Е ЗАСПАР ОТДАВНА ЗАЩОТО НЯМА ВЕЧЕ МАЙНИЧКИ.... РАВРЕШИХМЕ НА СЕЛЯНИЯТА И ПРОСТОТИЯТА ДА СЕ НАСТАНИ ТУК.... ПРИ ТОЛКОВА УНИКАЛНИ ИНГЕЛИГЕНТИ ПАЗРЕШИХМЕ НА ЕДИН К.ЕЛЕШ БОГОМИЛ ГРОЗЕВ ДА НИ УПРАВЛЯНА СВЕТИНЯТА СТАРИЯ ГРАД....!? СЛАГАМ НА КАНТАРА НАЧО КУЛТУРАТА И ТОЗИ САМОЗВАНЕЦ.......ЛЕТИ КАТО БАЛОН... МЪКА СРАМ И ПОЗОР....ОБЩИНА ПЛОВДИВ!?НИЕ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ НАСОКИТЕ И ПОСОКИТЕ ДА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!??? А СТАНАХМЕ ВАСАЛИ ДЪЛБОКА ПРОВИНЦИЯ НА ЕЛЕМЕНТАРНИ СТРАСТИ...

Отговори
0 0
Точно

Точно

23.02.2021 | 11:46

Там има адвокат който даваше по 100 кинта на глас !!!!Защо ли???? И после се показа в марица къде е завел добре охраненото си семейство.../особено жените/... Горкия една пицария само имаше и тя фалира в кършака....дано поне е взел онези 60/40.....за персонала.... Много ценно цеше и търев да е в хора на момчетата.... Нагло грозно ...дано да сте си запушили гърлата....какви хора имаше в тоя град Легенди....личности,и хора от пловдивския фолклор.... Сега мизерници мазни не наситни...отвра.тителни...

Отговори
0 0
Плд

Плд

17.02.2021 | 23:38

Добре, че Евелин Парасков взе, че предложи намаление на застройката на тоя ПУП.

Отговори
5 1
Меги

Меги

17.02.2021 | 18:00

Той вече Наско Търев взе да мами, вие на града смятате, че ще прости.

Отговори
6 0
Лакомия

Лакомия

17.02.2021 | 14:22

Га има преяждане следва и повръщане и то яко

Отговори
7 1
Кой

Кой

17.02.2021 | 09:27

Вижте мебелна къща, вижте Каменица какво става, Тексим още по голямо, това е престъпно, но е законно и разни адвокати действат и ликвидират града. Нито кмет, нито общински съвет, нито съд и прокуратура им пука. Взимат мижави заплати, ама бонуси апартаменти и терени затова е лапаницата. Това е държава мафия - аз на тебе ти на мене, докато нищо и никой не остане.

Отговори
23 1
Също!

Също!

17.02.2021 | 10:47

Като двамата акъллий,които се срещнали на "Предела". Единия карал натоварено муле с пастърма от Банско за Мелник А другия карал Муле натоварено с две бъчви вино от Мелник за Банско. Поздравили се двамата и разбрали кой какво кара. Банскалията извадил един лев и си купил вино. След малко мелничанинът извадил токущо спечеления лев и си купил пастърма. И така си разменяли лева докато имало пастърма и вино. Накрая започнали да че чудят в кого останал ВЕЛИКИЯ ЛЕВ?

Отговори
13 0
И  защо?

И защо?

17.02.2021 | 15:40

Не са осчетоводявали този лев? Толкова алъш вериш е станал а никакви данъци не са внесени.

Отговори
7 0
Смях

Смях

17.02.2021 | 08:49

Е как пък точно този общински съвет смятате че ще намали застрояването като половината съветници са обвързани със строителни дейности като инвеститори,адвокати, директори, партийни приятели и подобни Ще се строй и когато привлечен към пловдив и някоя друга изкуствена Община и нея ще застроим.

Отговори
14 1
Мафия

Мафия

17.02.2021 | 08:48

Уважаемият г-н Ахрянов изкарал решенията на ЕСУТ ,но какво е ЕСУТ? Един ден в седмицата се провежда заседание на районните архитекти в Пловдив и главният архитект. На тези заседания се разглеждат терени, за които има внесени проекти за застрояване.Заседанията са публични /уж/и гражданите могат да присъстват ,но за всяко заседание има дневен ред , до който обаче гражданите нямат достъп.С две думи научавате ,че за градинката пред блока е постъпил проект за застрояване ,който трябва да се разгледа на ЕСУТ, вие трябва да присъствате на заседанието и да изкажете своите възражения ,но дневен ред кога ще се гледа точката за вашата градинка няма ,съответно вие няма как да знаете ,кога трябва да сте на линия.След всяко заседание се изготвя протокол с решения , той е публичен ,но за да го видите трябва да си пуснете заявление за достъп до обществена информация ,срока да ви се издаде е 1 месец , а срока да обжалвате решение на ЕСУТ е 14 дни.И така в Пловдив всичко е публично ,но гражданите да нямат достъп до нищо , ето за това г-н Ахрянов градът е презастроен, да не говорим за провеждането на обществените обсъждания, че и там книга мога да напиша.Проблемите със застрояването имат решения и първото е дневния ред и решенията на ЕСУТ да се качват в сайта на общината ,както е във Варна и София например , но май за вас този вариант не е много удобен..

Отговори
23 2
Данаил

Данаил

17.02.2021 | 08:07

Видяхте му сметката на тоя велик град с това презастрояване, ама от Тотю трябва да се почне към съда и затвора !!!

Отговори
27 3
КОЙ???

КОЙ???

17.02.2021 | 07:28

Георги Колев, който прибира за отпадъците над 20 милиона от община Пловдив на година и е застроил половината град, какво прави в Общинския съвет. Това е тотален конфликт на интереси. Нали декларации се попълват???

Отговори
33 1
Забелязал

Забелязал

17.02.2021 | 08:39

Той е от "нашите" ребята, позволено му е...

Отговори
13 1
Правилно

Правилно

17.02.2021 | 09:41

Така е, абсолютно вярно, нека за всеки да се пише и да им се вадят кирливите ризи. Да се види за какво са там и да им се припомнят обещанията, лозунгите и плакатите преди избори.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?