Следвайте ни

"Празнувай отговорно!" за 8-ми декември: "Бъдете разумни зад волана"

viber icon

 „Празнувай отговорно!“ - апелират към всички студенти и младежи за шеста поредна година от Университета по хранителни технологии в Пловдив по повод предстоящите празници. 

За целите на тазгодишната инициатива разказаха повече ректорът на УХТ проф. Кольо Динков, председателят на Студентски съвет и зам. представител на националното ниво на студентските съвети инж. Иво Финков, инсп. Ботьо Гиргинов от сектор Пътна полиция на ОД МВР Пловдив и Росен Рапчев от Държавна агенция за безопасност и движение по пътищата. 

Ректорът на УХТ порф. Кольо Динков откри пресконференцията на кампанията с думите: “Радвам се, че една добра практика продължава и се развива. Указваме пълно съдействие на студентите и кампанията “Празнувай отговорно”. 

Инж. Финков заяви, че младежките инициативи, като “Празнувай отговорно” се нуждаят от по-мащабна подкрепа от Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и очакват тяхното съдействие. 

“Всяка година МВР ни подкрепят, като заедно с нас участват в популяризиране на кампанията. Най-често катастрофи с млади шофьори днес стават след като за секунди вниманието се отклонява от екраните на смартфоните. Бъдете разумни зад волана!” Той смята, че не само употребата на алкохол е главният причинител за ПТП по празниците, а разсейването на шофьорите от социалните мрежи - Фейсбук, Инстаграм. 

Демонстрациите по кампанията започват от утре и ще се проведат от 11 часа в УХТ, където ще има лекции по пътна безопасност и игри, симулиращи употребата на алкохол. За целта ще бъде затворена улицата пред висшето заведение. Участниците ще могат да се запознаят с правилата на първа помощ, които доброволци от БЧК ще изпълнят. 

На вниманието на всички студенти, които ще празнуват Студентския празник на 8-ми декември, инсп. Ботьо Гиргинов призова шофьорите, употребили алкохол, да не застават зад волана, а да изберат предварително осигурен превоз или почивка, за да не се превърне празника в трагедия.  

"Освен студенти, много от младежите са участници и в движението, за това трябва да имат отговорно поведение. Да си поставим за цел да намалим жертвите до нула е трудно, но с малки стъпки, като тази традиционна акция на студентските съвети смятам, че можем да постигнем превенция", коментира инсп. Гиргинов. 

По данни на Пътна полиция съобщиха, че за периода 2009-2019 година в дните от 5 до 10 декември са станали 172 катастрофи с травматизъм и 13 жертви. Само за миналата година от 5 до 10 декември има регистрирани 17 катастрофи без жертви, но пострадалите са 25 човека.

Росен Рапчев от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" каза, че най-важно е спокойствието и понижаването на ненужните емоции по време на пътуване, особено при интензивни валежи и заледена зимна обстановка на пътя. “Да не нарушаваме концентрацията на водача е водеща превенция в борбата с пътните инциденти”, заключи Рапчев. 

Кристина Гайдаджийска 

Снимки от: Наташа Манева 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?