Следвайте ни

Поклонихме се пред освободителя на Пловдив капитан Бураго СНИМКИ

viber icon

Отбелязването на 143-та годишнина от Освобождението на Пловдив от турско иго със сигурност ще бъде запомнена. За пръв път се изправихме пред паметника на Освободителя на Пловдив - капитан Бураго, опасани с маски.

Военни, родолюбци, политически лица и дузина признателните пловдивчани се събраха в 11 часа пред бюста на Бураго в Дондуковата градина. По традиция Военният духов оркестър създаде тържествена атмосфера. А актьорът Симеон Алексиев, в ролята на водещ, приветства присъстващите, представи гостите и предаде щафетата на д-р Стефан Шивачев, историк и директор на Историческия музей в града под тепетата.

Той припомни събитията от януари 1878-а година и как Пловдив е бил озарен от свободата. Разказа за подвига на 225-те офицери и войници от руската армия и за младия герой капитан Бураго, вградили своя живот в основите на свободна България.

След тържествената реч паметникът на Освободителя на Пловдив бе отрупан с венци и цветя. Такива бяха поднесени от името на кмета Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, от районните кметове, от пловдивските структури на политически партии, от обществени организации и граждани. 

Честването бе белязано от руско присъствие. Наред с пловдивчани пред паметника в Дондуковата градина се наредиха извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров, както и Сергей Черьомин - министър в Правителството на Москва и началник на департамент "Външноикономически и международни връзки" на Москва, също и представители на Посолството на Руската Федерация и Дома на Москва в София.След като бяха поднесени венци и цветя, всички присъстващи паднаха на колене, за да почетат паметта на Освободителя. Официалната част и честването завърши с химна на Република България. 


Пейзажът по отбелязването на годишнината допълни прехвърчалия за минути слаб сняг и ниските температури. 


Вече се превърна в традиция броят на официалните гости и политически лица да надхвърля многократно този на дошлите да отдадат почит пловдивчани.

Ритуалът премина под зоркия поглед на униформени и със спазването на противоепидемични мерки, макар и влезли в сила след началото на честването. 

Снимки Наташа Манева

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (34)

ДРУГАРЯ САТАНА

ДРУГАРЯ САТАНА

17.01.2021 | 00:11

ПИШЕМ ВИ, ЩОТО УВАЖАМ ИЦЕТО СТОИЧКОВ. ПА И ТОЙ НЕМА ВИНА, ЧЕ ПЛЕМЕТО МУ Е, БАНДА АБДАЛАЦИ :)

Отговори
0 1
ООО ХАЗАРСКИ АБДАЛАЦИ,

ООО ХАЗАРСКИ АБДАЛАЦИ,

17.01.2021 | 00:07

ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИТЕ ДА СИ ПРИЗНАЕТЕ, ЧЕ СТЕ СЛАБО УМНИ ХАЗАРИ ! :)

Отговори
0 0
ДРУГО ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ

ДРУГО ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ

17.01.2021 | 00:04

СЛЕД КАТО СЕ ИЗС РАХА У МОЗЪЦИТЕ НА ХАЗАРИТЕ, ТИЯ "ИЗЧЕЗНАХА" ! ЧУУУУУ-ДООООО !!!! И НАМЕСТО МОСКОВИЯТА, СЕ ПОЯВИ НЯКАКВА РУС - ИЯТА :) ЗА ПРУС- ИЯ И БЕЛАРУС -ИЯ СЪМ ЧУВАЛ, ЗА РУС - ИИИ-ААА, ИИИ-ААА, НЕ :)

Отговори
0 1
ТИКВИ И КРАТУНИ

ТИКВИ И КРАТУНИ

17.01.2021 | 00:00

А КАК МИСЛИТЕ, МАЙМУНИТЕ "ИЗМИСЛИХА" ТИЯ ИДИОТЩИНИ В БИБЛИЯТА :) КЪДЕ НЕКАКВИ "МАЙМУНИ - ГЕРОИ" ГИ БИЛИ ПОРОБИЛИ - ТЕ САМИ СЕ ПРОДАДОХА В РОБСТВО НА САУДИТИТЕ. ПА ПОСЛЕ ТРЪГНАЛИ ДА БЕГАТ ОТ ЛОШИТЕ, КОИТО ГИ ПОДГОНИЛИ - ЗАЩОТО ВСЯКА МАЙМУНА ОТКРАДНА, КАКВОТО МОЖЕ ОТ СТОПАНИНА СИ :) И НАТАТЪКА ТЪПИЗМИТЕ ГИ ЗНАЕТЕ :)

Отговори
0 1
МАЛЯКИТЕ

МАЛЯКИТЕ

16.01.2021 | 23:53

СИ ЧЕТАТ СКРИЖАЛИТЕ, ПОДБУТВАТ СЕ С ЛАКТИ И СЕ ЗАЛИВАТ ОТ СМЯХ, ДОКАТО ГРУХТИТЕ И МУЧИТЕ, АБДАЛАЦИ - АБДАЛИ И ПРОС ТАЦИ :)

Отговори
0 1
ДРУГАРЯ САТАНА

ДРУГАРЯ САТАНА

16.01.2021 | 23:51

КОГАТО ПОДГОНИХА МАЙМУНИТЕ ОТ ИСПАНИЯ, ТЕ СЕ НАТРЕСОХА У, СОЛОН. И ВНЕЗАПНО НЕКАКЪВ СИ СВЕТИ ПЕТЪР ВИ НАПИСА "ЛАЙ НА СЛАВЯНО-БОЛГАРСКИЕ" :)

Отговори
0 1
ДРУГАРЯ САТАНА

ДРУГАРЯ САТАНА

16.01.2021 | 23:46

ЖИВОТНИ, А КАТО СЕ ПОДМОКРИТЕ ОТ ЕКСТАЗ, НАЛИ ЗНАЕТЕ ПСЕ ТАТА, КАК СЕ ВЛАЧАТ, ДА СИ ГО ИЗТРИЯТ У ЗЕМЯТА :)

Отговори
0 1
ПОПА ИЗРОД

ПОПА ИЗРОД

16.01.2021 | 23:44

НЕ СЛУЧАЙНО ПРЕДЛАГАШЕ И ОРИГИНАЛА НА ИСТОРИЯТА, КОЯТО ТАМ НЕКАКЪВ ОТ ТЕХНИТЕ ВИ БЕШЕ НАПИСАЛ :) НО ! НО ! И НЕ СПОМЕНА ДА ВИ ДОПУСНЕ САМИ ДА СИ ПРОЧЕТЕТЕ В АРХИВА, КАКВО ИМА ЗА ВАС. ЩО ЛИ ?! АЙДЕ СЕГА ЖИВОТНИ, БЕГАЙТЕ ДА МУ ИЗМИЕТЕ, КОПИТАТА И ДА ИЗПИЕТЕ ВОДАТА :) ...ЕЙ ЖИВОТНИ СКАПАНИ, И ЧЕРВЕН КИЛИМ ДА МУ ПОСТЕЛИТЕ НА КО ПЕЛЕТО !

Отговори
0 1
ЖИВОТНИ

ЖИВОТНИ

16.01.2021 | 23:41

А КАК МИСЛИТЕ? ДАЛИ ОТ ОБИЧ КЪМ ВАС, ОСНОВАТЕЛЯ НА ЦЪРКВАТА, РАЗБИРАЙ 3-ХРАМ НА МАЙМУНИТЕ - СВЕТИ ПЕТЪР, ПОЗНАТ И КАТО ХОМО ГОВ НОТО ХИЛЕНДАРСКИ, ВИ Е НАПИСАЛ ГОВ НО, В КОЕТО ТРАКИТЕ СТАВАТ НЯКАКВИ БАЛТИЙСКИ СЛАВЯНИ, И ВРАГОВЕ НА ТРАКО-МАКЕДОНСКАТА ИМПЕРИЯ :)

Отговори
0 1
ЖИВОТНИ

ЖИВОТНИ

16.01.2021 | 23:39

А ДАЛИ ИМАТЕ 1 ПИКО ГРАМ МОЗЪК, ДА ЗАГРЕЕТЕ, ЗАЩО АРХИВИТЕ НА ВАТИКАНА СА СЕКРЕТНИ ? :)

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?