Следвайте ни

Пловдивска ученичка плете мартеници в помощ на деца

viber icon

Мария Чолакова учи в Американския колеж и се занимава с програмиране. Увлича тийнейджърите с благородните си дела, а любимата й декорация е кокичето.

 

За благотворителните каузи няма правилно време - всеки ден е нова възможност да бъдеш в полза на тези, които имат нужда от помощ. Да допринесеш за промяна дори с един малък жест, с една блага дума, с една протегната ръка. Добрите примери вдъхновяват и останалите да ги следват. Карат ги да осъзнаят, че не е нужно много, за да станеш част от тази промяна.

Шестнадесетгодишната пловдивчанка Мария Чолакова разбира тази проста истина и вместо да живее като страничен наблюдател, се хваща в ръце. По случай Първи март започва да изработва мартенички, които продава на близки, съученици и познати с благотворителна цел, за подпомагане на детско отделение. Засега Мария е събрала 500 лв., които дарява за построяването на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс към УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив.

 

 

„Наскоро по телевизията гледах за поредния случай за дете, което няма възможност да се лекува в България заради липса на база. Това ме накара да се замисля как мога да помогна. В училище и преди сме правили благотворителен базар в полза на Инфекциозна болница. Съученичка ми разказа за онкологичния център в УМБАЛ и реших да изработвам мартенички, защото те се купуват най-много в настоящия период. Първи март е силно традиционен празник и когато хората разберат, че продавам мартеничките за добра кауза, още повече проявяват интерес", обяснява момичето.

Мария е горд възпитаник на ОУ "Душо Хаджидеков", а в момента учи в Американския колеж в столицата, който я подкрепя в начинанието. Още много тийнейджъри ще се включат не само с купуването на мартеници от нея и от други изработчици, но и ще помогнат за продажбата им, за да стигнат до по-широк спектър от хора.

„Ученическото тяло е доста голямо и ще допринесе за събирането на средства. Заобиколена съм от много добри хора, които ме вдъхновяват", допълва пловдивчанката.

През уикенда Мария Чолакова се завръща в родния Пловдив и ще продължи дейността си. Иска някой ден да стане лекар. Още не е решила точната специалност, към която да се насочи, но е на сто процента уверена, че желае да помага. Занимава се с програмиране и изкуства и членува в Младежкия червен кръст. Последната благотворителна кампания, в която се включва, е по Коледа, когато работят с деца до IV клас. Те изработват подаръчни пакети, а Червеният кръст ги дарява в детските отделения на Окръжна болница и „Св. Мина".

 

 

Миналото лято участва в информационна кампания срещу трафика на хора. Изработват и визитки за възрастни хора, които при нужда от административна или физическа помощ да се обърнат към Младежкия червен кръст.

Материалите за мартеничките Мария Чолакова си набавя сама. Майка <210> и помага за дизайна, понякога към работата се включват и нейни приятелки. Една от любимите <210> декорации е кокичето, което е символ на новия живот, чистота и разпукващата природа. Обича да нанизва още сълзи, защото са много нежни и друг вид цветя.

„Надявам се тези мартенички да донесат щастие, късмет и здраве на нуждаещите се! Влагам много любов, докато ги правя", заявява момичето.

Добрият пример, който дава девойката, заразява и останалите. Доказателство е, че младото поколение може да бъде отговорно и да прояви интерес към бъдещето, стига да поиска, казват нейни познати.

Нова мода: мартеници за засаждане

Изобилието от различни видове мартеници е огромно. Може да откриете какви ли не дизайни, един от друг по-интересни. Несъмнено обаче един от най-любопитните и новаторски вариации е мартеницата за засаждане. Не се чудете, подобни декорации вече са мислени и за други употреби - картички, визитки, покани за важно събитие.

 

 

Все пак какво представлява мартеницата за засаждане? Изработва се от мека хартия, която кисне във вода, излива се на фолио и когато изсъхне, се оформя в различни фигури - детелина, лале, сърце, животинка. В хартията са пресовани семена от различни сортове цветя. Най-често се използват малки семена като босилек, теменужка или микс. Към нея е прикрепена връв от червено-бели конци и игла, тип брошка, за да я закачите за палтото, блузата или шала си. След като решите, че вече не желаете да я носите, откъсвате хартията и я засаждате в саксия. Трябва да я засадите на плитко - 1 см под повърхността на почвата. Поливате периодично и се сдобивате с красиво стайно цвете!

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?