Следвайте ни

Пловдивчанин оглави Института за паметниците на културата

viber icon

Главният архитект на район "Централен" Петър Петров поема Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) след като е спечелил конкурс за поста. 

Той вече е назначен със заповед на служебния министър на културата Велислав Минеков, потвърдиха пред "Марица" от ведомството.

Арх. Петър Петров е роден на 4 септември 1962 г. Има близо 15 години професионален опит в областта на културното наследство и работа по над 75 обекта - недвижими културни ценности, както и над 13 години управленски опит. Магистър е от катедра „Теория и история на архитектурата“ – ВИАС. Стипендиант на френското правителство. Работил е в 4 френски архитектурни бюра, в НИПК (сега – НИНКН), като експерт в Община Асеновград, старши експерт и главен архитект в Община Пловдив и район „Централен“. Бил е управител на „Архитектура и наследство“ ООД – Пловдив.

Трикратен носител на награди в националния конкурс „Сграда на годината“

Конкурсът за шеф на НИНКН беше обявен още през октомври 2019 година, но избухналата пандемия от коронавирус забави провеждането му. До тогава  начело на института като временно изпълняващ длъжността директор беше арх. Даниела Джуркова. Тя също се кандидатира за поста и беше единствен конкурент на арх. Петров.

През 2021 г. конкурсната процедура беше продължена. Двамата кандидати представиха концепции пред утвърдена от министъра на културата комисия, съставена от девет експерти, включително четирима утвърдени външни специалисти. В крайна сметка само арх. Петров успя да събере не по-малко от 2/3 от максималния брой точки по оценъчните карти, а именно 564 от 846 възможни точки. 

Само преди пет дни министър Минеков заяви, че при него има много сигнали за корупция, свързани с недвижимите паметници на културата в Пловдив. "Има проблеми с реставрации предимно, с имоти, които са затънали в очакване за решение, за становище“, обясни министърът. Именно от НИНКН се очаква становище за правилата за реставрация и строителни дейности в Тютневия град под тепетата, което връзва ръцете на собствениците на имоти.

„Проблемът е, че Институтът за културно наследство беше унищожен през годините – напълно съзнателно с цел корупция. Но не са корумпирани служителите в НИНКН, а този който даваше последния подпис. Спомнете си кои са били те“,  категоричен бе министърът. Той добави, че през годините вместо да се увеличи броят на служителите на института те са намалени на 45 души. "Бяха върнати 6 млн. лева за дигитализация, за да се работи по този примитивен начин, ако имаш по Плана за възстановяване ще дадем средства”, каза още Минеков.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Барабата

Барабата

19.06.2021 | 00:14

Този е мега некадърен и не знае законите за затвора е

Отговори
8 4
Не помним таков нещо

Не помним таков нещо

18.06.2021 | 22:08

Кога е бил главен архитект на община Пловдив

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?