Следвайте ни

Пловдив почете с панихида загиналите във Втората световна война

viber icon

С панихида в памет на загиналите Пловдив отбеляза 22 юни, деня, в който преди 80 години фашистка Германия нападна Съветския съюз. Атаката отваря Източния фронт, откъдето по-късно започна разгромът на Германия. Обратът на Изток на практика сложи край на най-кръвопролитната война в историята. 

В Русия 22 юни се отбелязва като Ден на паметта и скръбта. 

По този повод в Пловдив бе отслужена панихида. На руските гробища в Централния траурен парк глави пред героите сведоха нейно превъзходителство посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, почетния консул на Русия у нас Георги Гергов и приятели на Русия. Те положиха венци и цветя пред гробовете на загиналите съветски войници. 

По-късно нейно превъзходителство г-жа Митрофанова, пловдивският митрополит Николай, Георги Гергов и кметът на Пловдив Здравко Димитров посетиха Бачковския манастир, където също се помолиха за душите на загиналите във войната.    

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

дагх

дагх

23.06.2021 | 09:48

а загиналите от Китайското биоръжие 29?!

Отговори
2 1
Историята, истинската

Историята, истинската

23.06.2021 | 06:36

Втората световна война започва през септември 1939 г., когато СЪЮЗНИЦИТЕ Хитлеристка Германия и СССР нападат Полша от Запад и Изток. След това, на 30 септември 1939 г. в гр. Брест те подписват Договор за ДРУЖБА и си спретват военен парад, на който рамо до рамо маршируват хитлеристи и комунисти. След това Сталин напада Литва, Латвия, Естония и Финландия, а Хитлер напада Белгия и Франция. С началото на ВСВ започва подялбата на Европа между Хитлеристка Германия и Съветския съюз. Четете историята!

Отговори
5 4
Лъжец

Лъжец

23.06.2021 | 09:33

ВСВ започва с разкъсването на Чехословакия в която и твоята Полша взема участие.

Отговори
3 3
Пред фактите и богове мълчат

Пред фактите и богове мълчат

23.06.2021 | 06:35

Бургас е окупиран от Червената армия на 9 септември 1944 г. На 14 септември 1944 г. в складове на територията на града войници открили бидони с алкохол. Полковият командир майор Приходко, в присъствието на заместник-полковия командир по политическите въпроси Рисин повикал старши лейтенанта от медицинска служба Дяченко и поискал от него да провери годността на алкохола за консумация. Командирът наредил да се извърши експресен анализ с думите: "Вие сте лекар, пийте и ми кажете какво е това!" Дяченко обаче отказал да пие от алкохола и заминал (вероятно извън Бургас?), за да изследва качеството на спирта от склада. Какво се случва през следващите 60 часа, можем само да предполагаме. Но това никак не е трудно: несъмнено стотици войници и офицери са изпили различно количество от отровата, при това в отсъствието на лекаря Дяченко. Сигурно е обаче, че на 16 септември вече са пострадали тежко някои от консумиралите от спирта. Едва на сутринта на 17 септември складът бил поставен под охрана. Последствията били потресаващи. Трагичния баланс обобщили в доклад военният следовател от Четвърти механизиран корпус майор Шмуклер, главния медицински експерт Шпиганович и ръководителят на военното санитарно управление на 3-ти украински фронт Неймарк: През периода 16-19 септември 1944 г. в гарнизона в Бургас, в резултат от отравяне с метилов алкохол били засегнати около 190 души, потърсили медицинска помощ - 154 войници и офицери, 120 са били хоспитализирани, 6 са ослепели. Починали са 42-ма съветски войни. Прави впечатление, че в това резюме от военно-медицинския доклад липсва информация за застрелян българин. Това би могло да бъде и укриване на неудобен факт. Такава информация липсва и в единствения от многобройните преразкази по случая, който е почерпен директно от свидетел. Преразказа ни г-н Георги Чаракчиев, който го е чул от съвременника на историята, големия български индустриалец Димитър Велчев (констатирахме известно противоречие в двете описания - в датите и в броя на пострадалите; запитахме се дали това не са два отделни случая?). Че случаите (случаят?) с метиловия спирт са били потулени става ясно и от спомените на известния бургазлия Динко Хаджидинев, съвременник на събитията. Чудесен и добросъвестен разказвач, с будна и релефна памет, в книжката си „Бургас – есенни сънища“ той описва далеч по-маловажни престъпления на съветските войници в Бургас („многобройни бели“, кражба на колело), но не споменава нито дума за отравяне на близо 200 души. Хаджидинев обаче навежда на хипотеза какъв род войници са основните участници в трагедията. Според него първите установени в града съветски поделения „имаха указания и те ги спазваха стриктно – да се държат приятелски и дружелюбно с населението... Но с идването на кашишките поделения отношенията поохладняха... те проявяваха неутолима жажда за алкохол, напиваха се бързо и неконтролируемо...“ (кашик – жаргон за войник от сухопътните войски).

Отговори
5 4
Лъжец

Лъжец

23.06.2021 | 09:34

Без руснаците сега Бургас щеше да бъде турски. Какъв спирт какви пет лева ?

Отговори
3 4
Граматика на глупостите

Граматика на глупостите

22.06.2021 | 23:20

България просперираща държава през 40 те години? И като се събуди? Какво произвеждаше страната през онези години? С Белчо и Сувушка напред? В градовете тока по домовете е бил за осветление, а по селата - газеника. Това ли е бил просперитета? Е, такива смешки не бях чел. Четох за бялата лястовица, за Андрешко но не си спомням за подобни фантастики. Хайде по-полека.

Отговори
4 5
Граматиков

Граматиков

22.06.2021 | 22:27

Тази война и последващата руско-съветска 45 -80 годишна окупация е причината за това, България от най-просперираща европейска държава през 30-те години на 20-ти век да се превърне в най-бедната държава сега.

Отговори
6 5
Лъжец

Лъжец

23.06.2021 | 09:36

България губи 3 войни и граничи със себе си. Това е България към 9 септември. И щеше да е до Балкана плюс софийски санджка ако не беше др. Сталин.

Отговори
3 2
Има ли и такива

Има ли и такива

22.06.2021 | 20:21

Не си ФАКТОЛОГ, а И Д И О Т , и то пълен! Да остроумничиш по този повод си е чиста шизофрения!

Отговори
9 7
Фактолог

Фактолог

22.06.2021 | 19:38

В коя битка са намерили смъртта си "загиналите съветски войници"? Някоя край Пловдив ли възпоменава тази чисто нова плоча? ЦИРК!!!

Отговори
15 8
Пловдив

Пловдив

22.06.2021 | 19:38

Как не ги е срам тези вампири кръвопийци?!?! Панахида за загиналите руснаци в Пловдив???!!! На дата, на която двамата диктатори =дружки са се скарали как да си поделят света, защото лакомията им е безмерна!!! Потресена съм от мерзостта им!!!

Отговори
16 11
Киро

Киро

22.06.2021 | 19:55

Южна България отиваше половината към Гърция, а другата към Турция, ма пача ако не беше Сталин. Потресена била.

Отговори
13 5
Коментар

Коментар

22.06.2021 | 20:57

Гърците са си правили устата, но на турците никой нищо не би дал. Те заслуги за войната с нацизма нямат. Били са неутрални.

Отговори
5 1
Киро

Киро

22.06.2021 | 22:09

България е в средата на Балканите и е като жертвено агне както се видя при Балканската война когато я нападнаха от всички страни. И при ВСВ се е готвело същото, но само от юг. Турските танкове са чакали на границата, а Чърчил е казал, че България на 3 пъти напада Гърция и трябва да си плати затова. Искали са границата около Бачковския. Та така.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?