Следвайте ни

Първо в "Марица": Частното "Летище Пловдив" АД продаде своя дял от перона на фирма бушон

Участъкът от 61 752 кв.м. е купен от „Булкеш“ ЕООД за 230 000 лв.

viber icon

Частната фирма „Летище Пловдив“ АД е продала своята част от перона, научи „Марица“ от достоверен източник. Участъкът от 61 752 кв.м., е купен от софийското дружество „Булкеш“ ЕООД за сумата от 230 000 лв. Продажбата е извършена в края на месец юни миналата година, а сделката е изповядана пред нотариус Неделка Хаджиставрева – Стойкова. Заради процесуални и документални нарушения обаче от Агенцията по вписвания са постановили отказ промяната на собствеността да се впише в Имотния регистър. Скандалната сделка дава началото на нова съдебна сага между „Летище Пловдив“ АД и „Летище Пловдив“ ЕАД, което има 36.08 % дял в частното дружество. 

 

Продажбата на тази част от перона на аеропорта край Крумово, строен през 1982 г., не е извършена случайно. Тя бе предмет на дългогодишен съдебен спор между държавата и частната фирма, който през 2020 г. завърши в полза на частника. Преди това обаче делото бе с неясен край. От страх да не си загуби имота, частникът решава да прехвърли активите си на друга фирма, а сделката се случва преди Върховният касационен съд окончателно да се произнесе.  В този случай недоумение буди фактът как „Летище Пловдив“ АД е успяло да извади скица за спорен имот, както и данъчна оценка и дали въобще има такава? 

Решението „Летище Пловдив“ АД да продаде на „Булкеш“ ЕООД съоръжението, изградено върху държавна земя в землището на с. Крумово, е взето на общо събрание на акционерите през юли миналата година. Срещу това решение, вкл. и в частта да се освободят от отговорност членовете на управителния съвет – Анка Сарандева, Станислав Тачев и „БК проджект“ ЕООД, дело завежда тогавашният изпълнителен директор на „Летище Пловдив“ ЕАД – Спас Шуманов и го печели на първа инстанция, видно от решение на Окръжен съд Пловдив от февруари 2021 г.

В историята на пловдивския аеропорт това е второто дело, което държавата печели срещу частника. Още когато завежда делото, което е в защита на държавния интерес, Шуманов уведомява Министерството на транспорта за скандалната сделка, но реакция не е последвала. За „награда“ той е отстранен от поста след провелия се конкурс за нов изпълнителен директор. Оказа се, че новият шеф на аеропорта Лъчезар Миленчев не е запознат с продажбата на стария перон, но увери репортера ни, че ще направи коментар, както и какви действия ще предприеме веднага щом разбере детайли. 

А повече от ясно е, че „Булкеш“ ЕООД, е удобната патерица. Фирменото му дело подсказва, че едноличният собственик Стоян Чаушев е подставено лице, което често влиза в ролята на „бушон“.  Според съдебната регистрация основната дейност на фирмата с капитал от 5000 лв. , е извършване на сделки с валута, а последната й активна година е 2007 г. 

Чаушев е влизал и излизал от няколко фирми с големи задължения към НАП. Например „Търговска компания-с“ЕООД е с борч към данъчните в размер на 320 671 лв. Тя се е водила на адрес  в Пловдив, а след това в с. Строево до 2011г., а към днешна дата в Сунгурларе. Чаушев е минал и през „Фактор 13“ ЕООД, също с регистрация в Пловдив и неплатени данъци за 103 362 лв. За кратко е участвал и в „Кмета 2012“, която е сменила няколко адреса в Пловдив. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ОЧЕВИДЕЦ

ОЧЕВИДЕЦ

22.04.2021 | 08:01

ЛЕЛЯ МЕНДА, ДЪРТАТА КРАДЛА СИ КУПИ И ЧАСТ ОТ ЛЕТИЩЕТО!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?