Следвайте ни

Отмениха изнесените сватбени ритуали през уикенда

viber icon

Всички изнесени ритуали този уикенд в Пловдив са отменени след новото затягане на мерките, което забранява тържества с над 30 човека на закрито и открито, включително сватби, балове, кръщенета.

"Постоянно записваме нови дати назад във времето. Всички отложени през пролетта сватби се струпаха през август и септември, а и сега през седмицата има по 6-7 в почти всеки делничен ден", каза директорката на ОП „Радостни обреди“ в Пловдив Чудомира Пинджева.

В днешния съботен предиобед обаче двойка младоженци реши да не отлага вричането и се яви в уговорения час в Дома на младоженците. Без дълги поли, воали и дори без класическото бяло, булката се появи в къса нежнорозова рокля на японски вишни, а женихът бе избрал розова риза в тон с нейния тоалет, съчетана непринудено с дънки. Единствено букет рози в цветовете от кремаво до розово красеше тържеството, освен младостта на двойката.

Младото семейство обясни, че доста се е напрегнало покрай неизвестността до последния момент и организацията на сватбата, затова не пожела да бъде снимано, нито да сподели перипетиите и своята история на любовта.

Едва десетина възрастни, три деца и един тийнейджър дойдоха да споделят мига.

Не допускаме в залата повече от 15 човека – само най-близките, обясни Чудомира Пинджева. Освен това всички трябва да са с маски по време на ритуала.

Тя разказа, че след отварянето на ресторантите в началото на юни имало раздвижване, но то отново секва. За сватбите, които не са отменени, се спазват инструкциите на Министерството на здравеопазването. До края на петъчния ден нямахме допълнителни указания и към момента нямаме ангажимент да искаме изрично разрешение от Областния щаб за бракосъчетанията, каза още Пинджева по повод последната заповед на кмета – че за сватби този уикенд трябва разрешение оттам. Пинждева допусна, че вероятно става дума за евентуално провеждане на семейно тържество след самия ритуал.

Напрегнато е, с часове се променя ситуацията и разбирам колко е неприятно за младоженците, добави тя.

За тези, които избират да се врекат един на друг през седмицата, в повечето случаи ритуалът се прави отвън – изнася се маса и нужните атрибути.

Но Менделсон звучи на запис, вместо на флейта, пиано и цигулка като в риуталната зала. Няма как да се изнесе пианото.

Някои младоженци идват в цялата прелест на класическата сватба, но имаме и по кецове и маратонки, каза Пинджева.

Нейна колежка, която днес е дежурна да посреща младоженците, също бе смутена от развитието на ситуацията в последните дни. На 19 юли трябвало да жени свои близки. В последния момент се обадили да отменят всичко, защото не могат да си дойдат от Англия.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Грета

Грета

12.07.2020 | 12:49

Стига тия глупости кръщението на децата ще си направи я през август не ме интересува вашите заповеди стига тия глупости

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?