Следвайте ни

НА ЖИВО Решават за шефа на Онкото и отчуждават 14 имота

Това решават общинските съветници на сесията

viber icon

Редовната сесия на Общинския съвет се провежда днес в Дома на културата "Борис Христов" при засилени противоепидемични мерки заради пика на COVID-19 от последните дни. На сесията не се допускат граждани.

Старейшините трябва да гласуват започване на отчуждителни процедури за 14 имота, без които не може да се извърши пробивът под Централна гара. Това са терени, които са свързани не само с пробива, но и с уличната регулация около него по бул. „Македония“ и ул. „Димитър Талев“. Сред отчуждените имоти са част от прилежащото пространство към бившето кино „Гео Милев” и жилищни постройки. Освен това пробивът ще бъде обявен за обект от първостепенно значение, което означава, че отчуждаването на имоти, попадащи в регулацията на бъдещото съоръжение, ще може да става принудително.

И този път от съображения за сигурност заседанието ще бъде закрито за граждани. Затова в новия правилник за работа на местния парламент, който ще се обсъжда, е записано, че заседания могат да се провеждат и онлайн по време на „военно или друго извънредно положение“. Дистанционните заседания ще се извършват чрез конферентна връзка, но правилата за кворум и ред на подаване на заявките за изказвания ще останат. Сесиите на Общинския съвет пък ще се излъчват в реално време на сайта на Общината. Освен това онлайн ще могат да заседават и комисиите.

Другата важна точка, която ще се обсъжда и гласува, е шефът на Онкото задължително да е медик.  До момента изискването за началника на КОЦ-а е да има висше образование.

Очаква се да бъдат гласувани и нови, по-високи заплати на общинските съветници с приемането на Правилника за работа на местния парламент. Там е записано, че председателят на Общинския съвет има право да получава до 80% от кметската заплата, която от началото на тази година е 3350 лв. С възнаграждението на Александър Държиков са обвързани и парите, които получават съветниците. За всяка сесия им се начислява 15% от заплата на общински съветник номер 1, а за участие в комисия - по 2%. Освен това им се полагат и до 40% за представителни разходи.

Друго решение, което ще трябва да вземе местният парламент, е разширяването на гробищата в два пловдивски квартала - Коматево и Прослав. Причината е, че траурните паркове в града под тепетата вече са запълнени. Изключение прави само този в район „Северен“ на Рогошко шосе.

Старейшините ще гласуват и 2000 лв. помощ на Димитър Будаков, чиято къща рухна при строеж на ул. "Ниш". Общинските съветници планират да отпуснат и 60 000 лв. за 6 детски градини и 17 училища. Средствата ще са за повишаване на дигиталните умения в сферата на образованието.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?