Следвайте ни

Общинските съветници си вдигнаха заплатите, ще заседават и онлайн

viber icon

Възнагражденията на 51-те съветници се увеличават, а заседанията им ще могат да бъдат провеждани и онлайн. Това стана факт след приемането на новия Правилник за работа.

Така председателят на Общинския съвет има право да получава  до 80 процента от кметската  заплата, която от началото на тази година е 3350 лв. Това означава, че съветник № 1 Александър Държиков вече ше взима 2680 лева на месец. Старата му заплата, която беше 90 на сто от старата кметска (1500 лв.), беше 1349 лв. Това означава, че възнаграждението му скача двойно. 

С възнаграждението на Александър Държиков са обвързани и парите, които получават съветниците. За всяка сесия им се начислява 15% от заплата на общински съветник № 1, а за участие в комисия - по 2%. Освен това им се полагат и до 40% за представителни разходи. Така за една сесия  общинарите ще заработват  402 лева вместо 268 лева досега. Общото възнаграждение обаче не може да надвишава 38 на сто от председателското, тоест 1018 лева.

„Те си ги гласуват, така са си преценили, така си оценяват техния труд. Ще осигурим парите”, каза кметът Здравко Димитров.

Друга новост, която вече е факт с приетия правилник е, че заседания могат да се провеждат и онлайн по време на „военно или друго извънредно положение“. Дистанционните заседания ще се извършват чрез конферентна връзка, но правилата за кворум и ред на подаване на заявките за изказвания ще останат. Сесиите на Общинския съвет пък ще се излъчват в реално време на сайта на Общината. Освен това онлайн ще могат да заседават и комисиите.


Граждани ще могат да присъстват на сесиите, ако няма извънредни мерки. Пред залата от микрофон ще могат да говорят, както и досега, само с разрешение на съветниците в рамките до 3 минути. Съветниците  не могат да бъдат членове на управителни, контролни и други ръководни органи в търговските дружества с общинско участие. Постоянните комисии са 11 на брой, а 11-та е за противодействие на корупцията.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Пловдив

Пловдив

09.07.2020 | 16:54

Пир по време на чума...Гледат да оцънкат хазната докато има нещо в нея, че зимата ще е тежка...

Отговори
4 0
Misira

Misira

09.07.2020 | 15:57

Всички до един в каторга! Тия пари на доктори да ги дадете

Отговори
6 0
Иванов

Иванов

09.07.2020 | 15:21

Срам - резил и позор ....Нямам думи....Политиката била мръсна работа... Сигурно им трябват пари да си купят препарат за миене...То бива но това на нищо не прилича...Колко такива партийни измекяри взимат пари и дори незнаят за какво става дума...Преди изборите са като хлебарки а след това - НИТО ЕДИН НЕ СЕ ПОКАЗВА. Лъжат като за световно- играят си игрите и за това - ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАЙ-СКАПАНАТА ПАРТИЯ... То от това държава не става...

Отговори
4 0
Ганев

Ганев

09.07.2020 | 15:16

Нещата са ясни ...сладка работа ....правиш някъде нещо друго а тука ти се ПОДАРЯВАТ ЕДНИ ПАРИ И ТО ЗА КОЛКО РАБОТНИ ДНИ.....На никой не му пука за нищо - целта е ДА СЕ ПОЛУЧАВАТ ЕДНИ ПАРИ....Както се казва прост народ слаба държава....В БГ има 256 общини, респ. - 256 общински съвета...Цялата тази партийна върхушка КРАДЕ ОТ ВАШИТЕ ПАРИ...Участие в сесии - пълни глупости....Този партиен отпадък се е самозабравил

Отговори
5 0
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

09.07.2020 | 14:58

ЗАТОВА ЛИ НИ ГЛОБЯВАТ И НИ ИЗНУДВАТ ЗА ПАРИ--ПАЗАРАЗИТИ МРЪСНИ

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?