Следвайте ни

Нови детски градини като в приказките отварят врати наесен в Пловдив

viber icon

Две детски градини на бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен” и на ул. „Богомил” в „Източен” са пред завършване и се очаква наесен да отворят врати за общо близо 300 малчугани. 

Забавачките са приказни, макар че строителите продължават да работят, видя екипът на „Марица”.  Сградата на ул. „Богомил”  е облицована отвън с еталбон в бяло, жълто и синьо с дървена ламперия по средата. Майсторите са прекарали всички инсталации, помещенията миришат на прясна боя, навсякъде са сложени подови настилки от винил, ,фаянс и таракот, а в момента се лепят плочки в плувния басейн.

"Детската градина е за 4 групи, ще се отоплява централно от ТЕЦ, а през горещите летни месеци ще се охлажда с климатици", обясни техническият ръководител от фирмата – изпълнител „Саграда” Атанас Юнаков. Проектът е изготвен от пловдивския архитект Константин Божков, който е автор и на ДГ „Чайка”. 

Пред детската градина се правят градинки, в които са засадени храсти, а скоро ще има и райграс. Всяка група ще разполага със своя площадка за игра с дървени перголи, около които ще се вият пълзящи растения.

Живият плет ще прави приятна сянка за децата. В проекта бяха включени пясъчници, но това изискване отпадна, тъй като според новите санитарни норми те не се препоръчват за ползване. 

До края на  август ще бъде завършена и голямата детска градина за 8 групи на бул. „Александър Стамболийски”, уверяват строителите. Комплексът създава настроение още от булеварда със своя облик в розово, жълто, оранжево и лилаво. Строи се по проект на арх. Филип Филипов.

"Остават довършителни работи, другата седмица ще слагаме фаянс и теракот. Занималните са много удобни – по четири групи на етаж, има плувен басейн, хубав физкултурен салон, кухненски блок", посочи техническият ръководител на обекта Асен Трифонов от фирма „Запрянови”.

Почернял е, все едно  е изкарал цял месец на море. В отговор на въпрос как работниците издържат на горещината от сутринта, се смее: " Свикнали сме, има и вода, а като стане 38 градуса, се прибираме да работим в сградата". На обекта са 32-ма майстори, част от тях  благоустрояват двора, където ще има четири площадки. 

Старт за строителство на двете детски градини беше даден от кмета Здравко Димитров през  миналата година. Забавачката на бул. „Александър Стамболийски” се финансира от общинския бюджет, а тази на ул. „Богомил” – по ОП „Региони в растеж”.

Общината има ангажимент да достави кухненско оборудване и обзавеждане на помещенията. Едва тогава децата ще могат да прекрачат прага на новите детски заведения.  

Снимки от Франк Воща

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?