Следвайте ни

Наследница каза кой е собственик на земята под "Каменица"

viber icon

Земята, върху която е построена пивоварна „Каменица“, никога не е влизала в активите на самото дружество. Тя е закупена 10 години преди фабриката да се учреди през 1882. Това разказа за "Марица" пряката наследница по кръвна линия на единия от основателите й Рудолф Фрик – Лидия Улатовски.

В момента върху терена е вдигнат комплексът "Каменица Хил" на Георги Тотев, брат на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев.

Лидия е дипломиран строителен инженер и живее в Мюнхен и Хамбург. Инж. Улатовски е правнучка на Рудолф Фрик по линия на сина му Димитър Фрик. Той е нейният дядо. 

Кръвният наследник на Рудолф Фрик - Димитър в средата на 30-е години

„Прадядо ми е бил инженер в железниците и е работил там с Фридрих Шулцер. Двамата купуват 30 декара земя през 1872 година, когато тук още е турската власт. Имам документи на фирмата, които показват, че земята никога не е влизала като актив в дружеството. Когато се говори за недвижимите имоти, се имат предвид само сградите и инвентара, защото те са строени с акционерните пари на съдружниците“, разказа г-жа Улатовски.

Земята обаче си остава на Фрик и Шулцер.

„Това е много съществен момент – дружеството винаги е оперирало с активи и пасиви, в които има сгради, машини, инвентар и финансови средства, но не и самият терен на фабриката“, уточнява тя.

Тя предполага, че при национализацията народната власт автоматично е присъединила терена към пивоварната. Фактически собственици на него до 1947 си остават преките наследници на Фрик и Шулцер. А това са Димитър Фрик и Фриц Шулцер.

Лидия Улатовски е мениджър по управлението на имоти със специален статут в Германия.

Майка й Донка Фрик е дъщеря на Димитър. Той пък е роден от връзката на Рудолф Фрик с пловдивчанката Атина. Понеже не се е разбирал с жена си - румънката Роза, двамата официално са разделени, но не и разведени.

Рудолф Фрик живее с Атина и двамата имат син - Димитър. Узаконява го като свой син и го обявява за свой наследник едва след смъртта на Роза през 1924 година.

Всичко за смайващата и в същото време трагична съдба на фамилия Фрик, която създаде най-старата пловдивска марка, четете в „Марица Уикенд“. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Хайбат

Хайбат

11.12.2020 | 20:11

Нали сте евреи. Потърсете помощ от Израел.

Отговори
0 0
Крадлю Тотев

Крадлю Тотев

29.11.2020 | 12:39

Незабавно, с притежаваните от тях документи да заведат дела и да си върнат собственноста вурху земята! Да осъдят, най-крадливата от крадливите фамилии, които посредством властта нс сина им,са узорпирали и откраднали един от най-апетитните имоти в Пловдив! Вдигнатите там грозни мастодонти да ги съборят ида направят парк!

Отговори
8 0
Видов ден

Видов ден

29.11.2020 | 10:25

Тотеви ще ядат дървото

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?