Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров: В чумаво време някои трупат рейтинг ВИДЕО

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че ще оттегли за гласуване точката за оборудване с медицинска апаратура на двете общински болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон" на днешната сесия на Общинския съвет. Предложението беше  апаратурата да се закупи със средствата от парите на КОЦ - Пловдив, предвидени за инвестиционната програма на диспансера.

От общата сума в размер на 1,6 млн. лева щяха да се  взимат до 600 000 лева. Двете общински болници са включени в националната програма за лечение на болни от коронавирус.  

В навечерието на сесията обаче излезе публикация, която се опитва да се внуши, че се взимат от парите за лечението на онкоболните. Междувременно се разбра, че верни на бившия кмет Иван Тотев съветници от ГЕРБ се канят да гласуват против предложението, което е съобразено със заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за оборудване с нужната апаратура на отделенията за лечение на пациенти с Covid-19.

"Новината, която излезе в един сайт е напълно манипулативна. Парите, които щяха да бъдат взети са предвидени за строеж на паркинг и СМР в онкодиспансера. Не става дума за лекарства. Няма човек, който ще вземе от едни болни, за да ги даде на други болни. Лекарствата се осигуряват с държавно делигирани средства  и пренасочването им не може да стане", заяви кметът Здравко Димитров.

"Оттеглям точката, защото това е единственият начин да спра всякакви манипулации по темата, че се посяга на пари за лекарства на онкоболните. Това фактически е абсолютно невъзможно, защото лекарствата се осигуряват с държавно делегирани средства. Тези хора са от рисковите групи и грижата за тях е с най-висок приоритет за нас!

Дълбоко съм възмутен от поведението на някои наши съграждани, които се опитват в чумавото време да трупат рейтинг.

Община Пловдив и Общинският кризисен щаб са силно мобилизирани от първия ден на извънредното положение и предприемат всички мерки, за да гарантира живота, здравето и сигурността на пловдивчани. Това е най-важната ни цел сега!

От тази трибуна, призовавам вас, общинските съветници, да бъдем единни и да работим заедно за Пловдив и да изведем града с възможно най-малко щети от епидемията!", заяви Здравко Димитров.

""Няма нормален човек да приеме лъжата като нещо нормално от хора, които обикновено манипулират задкулисно. Мишоците винаги се крият. Тях ги е страх от смелостта", взе думата и шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов, който е и бивш управител на КОЦ.

"Когато влезнах в онкодиспансера салдото беше 11,2 млн. След три месеца разполагахме само със 740 000 лева.  Първите три милиона бяха използвани за асфалтиране на улиците през март 2012 г. от тогавашния кмет", напомни д-р Калинов.

Той даде и друг скандален пример от управлението на кмета Иван Тотев.

През 2013 г. по негово предложение Общинският съвет гласува да се купи скенер за 970 000 лева, което драстично се разминава с реалната му стойност. "Мое проучване показа, че началната му цена е 120 000 евро от завода на Сименс в Китай, с разходите стигна до 320 000 лева. След няколко години беше гласувана пределна стойност  970 000 лева, без никакви екстри. В същата седмица в "Пирогов" гласуваха за същия модел 417 000 лева. Същата седмица ВМА обяви пределна стойност на най-скъпия тогава в света скенер за 720 000 лева. Разликата между реалната стойност на скенера, купен от КОЦ-Пловдив, и похарчената сума, е 630 000 лева", напомни д-р Калинов. 

Според него именно предишната градска управа може да бъде обвинявана за злоупотреби с финансирането на онкодиспансера. 

В последвалите дискуии Николай Радев от БСП призова предложението да не се оттегля и подчерта, че левицата ще го подкрепи. "Не виждам защо оттегляте точката след като изяснихте от къде ще се вземат парите. Днес няма да си позволя да гласувам партийно", каза Радев.

Кметът Здравко Димитров обаче беше категоричен, че не иска да допусне манипулации и затова точката трябва да бъде оттеглена.


 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Барабата

09.04.2020 | 12:05

Зико има ОПГ начело с Тотев и кметовете на 3 района ,централен,северен и източен и гравитиращи около тях на западен и южен.Стъпил си на много лоша руска мина.

Отговори
7 1

Георгиев

09.04.2020 | 11:26

Ами ще сте "силно мобилизирани". И ние така- всички граждани на Пловдив. Не мисля, че само г- н Тотев мисли така. И за съжаление отдавна съжаляваме за него, като гледаме "мобилизацията" за национализация?!

Отговори
2 7

jjj

09.04.2020 | 11:24

Ами защо ще оттегляш точката от дневният ред, след като вече стана общественно ясно откъде идват парите?? - дори и от БСП ще те подкрепят!! А, ааа - страх те е от "твоите"" / на Иван Тотев/ хора! Но ти нямаш топки Зико, защото ако имаше и всичко е така - както казваш - щеше да си я оставиш в дневният ред!! Ето, по това се различавате с Иван Тотев - той каквото си наумеше и го правеше - не му пукаше от нищо, а теб те е страх!

Отговори
11 3

М. Маринов

09.04.2020 | 11:19

В чумаво време...някои ходят и крадат пари, на които нямат право. Но същите си увеличиха заплатите. И ако има "пасиван групост- къде е тя. В Пловдив я има в изобилие. Ние се срамуваме от Вас, общинари на Пловдив. Така, че въпроса е кой тру,па рейтинг, и кой краде от държавните пари. Или само ген. Мутфчийски и Бойко Борисов са трезво мислещите хора?? Къде са парите от данъците, от синята зона на обищната- за заплати може би на такива като г- н Кирчев, д- р Калинов ?! Дали кмета на Бургас посегна към парите на Общинсикте болници?! С какво им помогна на Пловдивските болници община Пловдив?! Нещо купи ли им?! Даде ли им?! Остана само Бургаския кмет като "бяла" лястовица. Четете. Учете се. Идете, вижте, питайте. Може и Тотев да питате.

Отговори
11 2

Браво

09.04.2020 | 11:11

Прав сте. Добре, че сутринта това се коментира още в 8.00 часа. Къде беше "пасивната глупост" д- р Калинов да гледа тв?! Или може мисли кого друг да "национализира". Браво г- н Димитров, ако наистина сте готов да вземете такова решение. Тези пари са си техни, ако трябва и паркинг ще строят- това е също необходимо за болните, а не спират по къра. Това не Ви оправдава. Молим за отношение и г- жа Каназирева.

Отговори
6 4

Браво

09.04.2020 | 10:50

Добре, че журналист запита Мутафчийски. Поздравления за което!

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?