Следвайте ни

Митрополит Николай с окръжно как да празнуваме по Великден

viber icon

Пловдивският митрополит Николай изпрати окръжно разпореждане до всички църкви с правилата как да се провеждат предстоящите великденски празници. Ето пълния му текст:

Окръжно разпореждане

До освещения клир,монашествуващите,
и църковнослужителите на Пловдивската епархия

Боголюбиви отци, братя и сестри,

Във връзка с предстоящите празници: Вход Господен в Йерусалим, Великата Седмица, Възкресение Христово и цветоносния период, предвид епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавируса Covid-19, в съобразяване и изпълнение на окръжното на Св. Синод на БПЦ- БП от 30.03.2020г.,

РАЗПОРЕЖДАМЕ :

На празник Вход Господ в Йерусалим, освещаването на върбовите клонки да се извърши в навечерието на празника, след празничната вечерня. Раздаването на върбата да става отвън в двора на храма, (не в храма) при спазване на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.
На Велика Сряда след малкото повечерие да се извърши и чина на великия маслосвет. Помазването с осветения елей да се извършва при спазване на изискванията в т. 7 и 8 от синодалното окръжно. Като на Велики Четвъртък да се извърша само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.
На Велики Петък след изнасянето на св. Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант, при стриктно изпълнение на т. 7 и 8 от синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите .
В нощта на Възкресение Христово, да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо.
В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на Възкресната Вечерня (Второ Възкресение) да не се организират общи съвместни богослужения (едноцърквие) там където имат такава практика, а всеки свещенослужител в храма да отслужи Пасхалната Вечерня.
Поздрава на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни да става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.
По време на празниците: Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата и паленето на църковните свещи да се осъществява пред храмовете, при спазване на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

Горното разпореждаме за строго съблюдаване и стриктно изпълнение.

Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Прекалено, прекалено импозантна..!

07.04.2020 | 13:03

Всичко фалшиво набожни са със,, луд,, поглед...!!!

Отговори
0 0

колобър

07.04.2020 | 10:46

Този човек ИМА ПОГЛЕД НА ЛУД ЧОВЕК!!!

Отговори
1 0

Колчо слепеца

07.04.2020 | 10:46

Туй окръжно разпореждане като военен устав на БКП звучи! Май само е преправил някой партийни неща в църковни! Хубаво, тоя е фалшив,ама вие бе хора,толкова ли искате такъв да ви е духовен съветник и водач? Та вие сте по-зле и от него тогава!

Отговори
3 0

Ролекс и лакомия

06.04.2020 | 22:58

Няма срам. Навсякъде по света ( и в Италия И в Гърция) държавите призоваха хората да си стоят вкъщи и да гледат онлайн службите. Само тук, колко са алчни дядо Ролекс - ще събират дарения от миряните и ше разнасят зараза. Господ е в нас, Господ е навсякъде. Останете си вкъщи, толкова време устискахме, не го погубвайте.

Отговори
19 8

irinka

06.04.2020 | 22:55

Боже! Прибери си шефа на щаба на атеистите!

Отговори
5 8

Хипопотам с прашки

06.04.2020 | 22:48

Вярвам на отците, защото съм,, фалшиво набожна,,...!

Отговори
2 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?