Следвайте ни

Мисия "Боклук" - Зико пак изтегли късата клечка

viber icon

Автор е АЛЕКСАНДЪР  КОНСТАНТИНОВ,  БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ПЛОВДИВ 

 

Според промените в закона най-много 35% от битовите отпадъци могат да се депонират на сметищата, всичко друго трябва да се рециклира. В Пловдив това просто няма как да стане в обозримо време.

 

На сегашния екип, управляващ ​община Пловдив, се пада все късата клечка. След пандемията от COVID-19, белязала първата година от мандата, последвалата криза, срив​ът на приходите на ​общината, следващата катастрофа се очертава да е боклукът на Пловдив.

В Закона за управлението на битовите отпадъци има приети срокове, които настъпват точно в момента. Член 31 от същия закон регламентира, че след 31.12.2020 година депонираните битови отпадъци в ​общината не могат да бъдат повече от 35% от всички.

Това означава, че през тази година от 150 000 тона битови отпадъци, които генерира община Пловдив годишно, 112 500 тона трябва да се рециклират до вторични суровини. В Пловдив битовите отпадъци се депонират в сметището в Цалапица без никакво рециклиране и в  Екологичния завод в Шишманци, където има инсталация за рециклиране, но тя явно не смогва и близо 50% от приетия боклук се депонира в клетки за битови отпадъци.

По проекта за изграждане на екологичния завод  монтираната още през 2009 година линия за сепарация има

капацитет от 120 000 тона годишно.

На практика обаче в най-добрия случай могат да се рециклират около 60 000 тона от всички битови отпадъци на Пловдив. Това означава, че не повече от 40% от всички битови отпадъци на Пловдив теоретично могат да се рециклират. Как ще се достигнат предвидените в закона 65%, не е ясно.

Администрацията мълчи по този проблем, като се прави, че не го забелязва. В същия ​закон в членове от чл.19 до чл. 28 подробно са описани задълженията на кмета на общината. Обърнете внимание, че в тях се задължава лично кметът, не Общински съвет или друга общинска институция.  

В другия закон, който регламентира задълженията на кмета на общината - Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ), е записано в чл. 66, че план-сметката за ТБО трябва да се приеме от Общинския съвет до 15 януари на текущата година. В същото време по силата на друг закон - за административните актове, е определено, че преди приемането й тя трябва да стои на сайта на Общината поне 30 дни за обществено обсъждане.

В същия ​закон се регламентира, че всяко данъчно задължено лице  не по-късно от 15 февруари на текущата година трябва да бъде информирано за това колко дължи на Общината и как е определена тази сума. Дотук нищо от това, което е предвидено в законите, не се е случило. Оправданието е, че заради пандемията от коронавирус е удължен срокът за приемане на общинския бюджет.

Това обаче не отменя задължението на администрацията да публикува предварително наредбите за обществено обсъждане. И тук идва логичният въпрос - чете ли изобщо администрацията законите и има ли намерение да ги спазва?

В преходните и заключителните разпоредби на същия закон в чл.16 е записано, че считано от 1 януари 2022 година

размерът на таксата за битови отпадъци трябва да се определя на базата на количеството и произхода на генерирания боклук - 

„основа”, различна от съществуващата практика до момента ​- според данъчната оценка. По същество досега определянето на ТБО беше вид прогресивен пряк данък в противоречие на цялата нормативна уредба. Таксите, за разлика от данъците, са цена за извършена услуга и трябва да се определят в зависимост от обема и вида на генерираните отпадъци.

Определянето на ТБО на базата на данъчна оценка няма нищо общо с духа и разпоредбите на закона и противоречи на всички правни норми. От години се говори, че това трябва да се промени. В резултат Народното събрание още през 2019 година реши, че общините трябва да променят своите наредби, като обвържат ТБО с количеството на генерираните отпадъци и техния източник.

В ​закона са описани различни начини за определяне на „​основата” за ТБО, но по политически причини прилагането на ​закона се отлагаше няколко пъти, за да дойде последната определена дата - 1 януари 2022 година. Вече е дошло времето да се приложи ЗМДТ и това е изцяло в правомощията и задълженията на кмета.

Става дума за

дълбока и принципна реформа в собствените приходи на общината 

и тя не може да се проведе в кратки срокове. Още с изготвянето и приемането на ​план-сметката за ТБО за 2021 година трябва да се предвидят промените, които ще се наложат през следващите месеци. По всяка вероятност големите общини ще определят „основата” за размера на ТБО на базата на един жител. Дотук е лесно, но започват сложните въпроси.

В българския правен мир съществуват две понятия - постоянен адрес и настоящ адрес. Кой от двата вида адресна регистрация ще се използва? В България действа изключително либерална норма за адресна регистрация. Това довежда до факта, че хиляди граждани живеят в Пловдив, без да имат адресна регистрация.

Как ще се достигне до тези пловдивски потребители на услугата за обезвреждане  на битовите отпадъци, за да си платят за нея? Съществен е въпросът как ще се осигурят приходите от една група от пловдивските граждани, която по принцип не си плаща наемите, тока и водата? Тази група от български граждани, най-често наематели на жилища от "Жилфонд", е достатъчно голяма, за да срути сметките на Общината за формиране на план- сметката на ТБО.

В тази връзка проблемите, които ще трябва да се решат в един кратък срок през тази година, са десетки. А за лош късмет през 2021-ва ще има поне два, а не е изключено - и три политически избора. А както знаем, изборните времена не са удобни за реформи, които касаят джоба на електората.

Екипът на кмет​а обаче няма общо с националните избори и трябва да работи здраво, за да състав​и ясна концепция за решаване на всички проблеми ​- от план- сметката за ТБО до обработката и рециклирането на битовите отпадъци. Другото ще е продължение на политиката от предишните два мандата, когато водещ бе принципът "след мен - потоп".   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Славчо

Славчо

11.01.2021 | 10:59

Ако ще взимаме заем трябва с него да се купят 50 нови сметосъбиращи камиона и да изгоним частните фирми от баницата с боклука. Спомняте ли си, че Екологичния закон има срок от 30 години за експлоатация. По договор след това частната фирма си взима всичко обратно и общината остава на улицата. Този срок скоро изтича - Зико провери си договорите.

Отговори
31 0
ТЪРЕВ

ТЪРЕВ

11.01.2021 | 10:21

ТАКА ЩЕ Е КОГАТО ПОДАРЯВАТЕ 30.000.000 /ТРИДЕСЕТ МИЛИОНА / ВСЯКА ГОДИНА НА РЕКЕТЬОРСКИТЕ БАНДИ В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА ДЕБЕЛЕТО ПАРЧЕ БАНИЦА БОКЛУКА !

Отговори
17 0
Тони

Тони

11.01.2021 | 10:11

Зико е пълен Некадърник, бива го само да плещи глупости. Управлението му е пълен провал.

Отговори
13 5
Τулуп Червенков Μутренски

Τулуп Червенков Μутренски

11.01.2021 | 10:03

Μного комунистическа измет се е събрала тука. Βие българите сте изключително крадливи. Κойто и да дойде на власт, все тая

Отговори
4 12
Ива

Ива

11.01.2021 | 08:24

Крайно време е Зико да излезе пред хората и да каже цялата истина за наследството което получи. Защо в последният момент Иван Тотев подписа нов договор с КМД с 25% по висока цена за следващите 5 години. Така той обрече следващите кметове на безпаричие. Защо Иван Тотев не купи допълнителни сметосъбиращи камиони и не започна да си чисти града с общинското предприятие "Чистота". Всичко е далавера, но иде Видов ден за всички!

Отговори
18 1
Да си кмет се иска мъжкария

Да си кмет се иска мъжкария

11.01.2021 | 08:01

Зико ,зико......така е като не направи ,чистка в общината на мамините некадърници.А беше обещал да има съкращения щото мамин увеличи калинките с над 1000 раздут щат.Сега тези същите жив ще те изядат отвътре. и саботиратАма да направиш тези неща зико се иска железни топки Не само обещания преди избори..

Отговори
19 1
Джони

Джони

11.01.2021 | 07:39

Абсолютни глупости! Смесица на истина и фантастика. Ходи оня да е депутат, а като стане кмет, мрънка. Та нали ти льольо си гласувал тези закони. Тоя комуняга Подмазва се на Глупавия Зико, за да им вземе комунистическата партия като коалиционен партньор!

Отговори
6 10
запознат

запознат

11.01.2021 | 07:33

ЗИКО,ЧЕ ПОЛУЧИ МНОГО ТЕЖКО НАСЛЕДСТВО ОТ ТОТЕВ ПОЛУЧИ. САМО СЪЛГОВЕТЕ ,КОИТО НАСЛЕДИ ОТ КРАСЛЬОТО СА БКИЗО 100 МИЛИОНА.НО ЗАЩО НЕ МУ НАПРАВИ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ ДА СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ ТОТЕВИТЕ ЗОЛУМИ.СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ НОСИ СОЛИДАРНА ОТГОВОРНОСТ.ПЪК И ЕКИПА МУ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛАБ,А ОБЩИНАТА Е ПРЕПЪЛНЕНА С ТОТЕВИ КАЛИНКИ.

Отговори
20 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?