Следвайте ни

Малтепе - суператракция като гръцката Вергина

viber icon

Невижданата в света каменна структура с височина 23 метра ще се разкрива бавно. 15 години и 15 милиона евро са били необходими на съседите за разкопките около гробниците на цар Филип II Македонски.

 

Малтепе ще стане може би най-голямата туристическа атракция на България в близкото бъдеще. Това повтаря вече три години директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов. От 2017 година разкопките там са подпомагани от Община Пловдив и Община „Марица”. Археологът каза това и на откриването на новия сезон за разкопки.

„Няма да стане за година-две. Като млад археолог в началото на 80-те бях в гръцкото село Вергина (там бяха разкопани гробниците на цар Филип II Македонски и шестата му съпруга - тракийката Меда от Одесос - б. р.). Работите продължиха над 15 години и глътнаха 15 милиона евро. Първо проф. Андроникос разкри цялата могила, за да се види подземната й структура и след това засипа всичко”, обяснява доц. д-р Кисьов. Там е открит златният ларнакс (погребален сандък за праха на починалия - б. р.), върху който е звездата с 16 лъча на Филип Македонски. От тук идва и символът „Звездата на Вергина”.

Работите в гръцката Вергина продължиха 15 години, припомня д-р Кисьов

 

Могилата в гръцкото село е най-добре проученият паметник от този тип в света. Точно този модел на разкриване - слой по слой и страна по страна, а след това засипването им, ще бъде следван в Малтепе до Маноле. И също като в гръцката Вергина тук може би има царско погребение - този път на римски император. По някакво съвпадение първият политик, научил за потенциала, който крие Малтепе, е кметът Здравко Димитров. „Разказах му за този обект още, когато бе районен кмет”, припомни Кисьов.

Дотук екипът разкри невиждана в света каменна структура с височина 23 метра. Първо се смяташе, че тя е била кула, върху която е имало колонада със статуя. Последната зима промени коренно тази представа. Миналата година бе открита напълно едната й стена. И сега каменната облицовка на фасадата й рухна. „Това е подземен фундамент, а не кула. Не е правен, за да стърчи самостоятелно. Реставрацията и консервацията е изцяло в ръцете на Министерството на културата. Внесъл съм проект в НИНКН преди 3 месеца и министърът на културата ще реши кой да го изпълни. В рамките на месец това ще бъде решено”, уверява д-р Кисьов.

 

Ларнаксът с изгорените кости на Филип II Македонски, върху който е звездата на Вергина

 

Когато бъде възстановена срутената фасада, всичко ще бъде отново засипано. В южната част на могилата уредите показват, че под земята има само иманярски изкопи. В северната обаче има голяма аномалия. Точно там може да излезе погребаният император.

Проблемът е, че досега не е открит нито един надпис, който да насочи археолозите към личността, заради която някой е създал 30-метрова могила от 80 хиляди кубика пръст! Че тази личност е важна, говори и фактът, че 4-метровият храм със статуята на върха на тепето, освен, че е стъпил на 23-метров аркер от зидани камъни, е имал и основи от големи мраморни квадри, тежащи 42 тона.

Екипът на Кисьов ще търси тези камъни и колони една по една. Част от тях са открити пръснати по хълма. Ако бъдат открити всички, малкият храм на върха ще бъде възстановен. Преди това 23-метровата каменна основа ще бъде разкрита от всички страни, проучена и засипана отново. И така българският археолог ще повтори точно това, което е направил проф. Михалис Андроникос в легендарната Вергина. Гръцкото село посреща милиони туристи годишно. Ще видим дали с Маноле ще стане така.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?