Следвайте ни

Жалба в КЗК спъва с още поне половин година разширението на Околовръстното

Важният проект не може да стартира повече от две години

viber icon

Пореден ключов инфраструктурен проект за Пловдив и региона е изправен пред сериозно забавяне. Процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка за разширяването на Околовръстното шосе в участъка между Асеновградско и Пазарджишко шосе влиза в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това ще доведе до поредното забавяне на ремонта и преустройтвото. Сагата с проекта за близо 3,3 млн. лева вече продължава повече от две години.

С решение от 19 май АПИ възложи поръчка за проектирането и изграждането на шосето на варненската фирма „Пътпроект” ЕООД. Само няколко дни по-късно обаче в КЗК обаче е постъпила жалба от друг участник в поръчката, който е бил отстранен - ДЗЗД "Обединение Трафикконсулт БГ - Илия Бурда”, също от Варна. Предварителната проверка на агенцията е показала, че жалбата е основателна, което е довело до образуване на производство.

Според експерти срокът по който КЗК ​ще се произнесе по жалбата е поне едномесечен, като практиката показва, че подобни решения почти винаги минават и през обжалване в Административния съд, където вече сроковете за крайно решение по казуса могат сериозно да се проточат. Оптимистичният вариант при подобен сценарии е поне 6 месеца. До тогава работа по проекта не може да започне. Това на практика значи, че реконструкцията ще започне през следващата година. 

Проръчката за разширяванетпо на Околовръстното беше обявена още през пролетта на 2019 година и беше разделена от АПИ на три позиции, като по първите две имаше избрани изпълнители още в началото на миналата година. Те касаеха проектирането на Околовръстното от АМ „Тракия” до Пазарджишко, както Царацовския възел. При обявяването на проекта от АПИ казаха, че очакват строителните работи да запонат в началото на 2021 година. 

Това не е първото забавяне на проекта, след като близо 18 месеца вървяха отчуждителните процедури за имотите, които попадат в обхвата му. След това при отварянето на офертите се в края на 2020 година се установи, че има участник, който е дал с близо 20% по-ниска крайна цена сравнение ​с останалите кандидати. Това  наложи да бъде изискана подробна писмена обосновка за начина на неговото образуване, което допълнително забави стартирането на текущата работа.   

Третата позиция, която е на обща стойност от 2,8 млн. лева с ДДС включва 15-километрово трасе. В проекта влиза изграждането на кръстовища на две нива и няколко моста. Удвояването на трасето ще бъде по метода на Пловдив – Асеновград – новото платно ще бъде до това,което се ремонтира в момента. На места обаче пътят ще отбива от сегашното трасе. Задължително е Околовръстното да бъде отбито от кръстовището на Първенец и Коматево, към селото от Родопската яка.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?