Следвайте ни

Глобяват по 50 лв. за паркиране пред кино "Космос" СНИМКИ

viber icon

Десетки шофьори, които паркират колите си на площадчето пред кино "Космос", вече получават глоби с мотив за спиране в зелени площи и на тротоари, научи "Марица".

Репортерската проверка установи, че на някои коли днес имаше залепени стикери, а на други нямаше. Доскоро там се паркираше безпроблемно върху разбития фундамент, останал от съборените  павилиони.

Не паркирайте върху руините пред бившето кино „Космос“, иначе ще получите глоба от 50 лв. За това предупреждава гражданин, който вчера намерил „честитка“ на колата си, лепната от служител на ОП “Общинска охрана“.  

На бележката е посочено, че водачът е „паркирал върху тротоар, без разрешение на администрацията“. От любопитство погледнал  фиша на съседната кола, на която пък пишело, че е паркирана върху "зелена площ". 

Често спирам тук, поради липса на друга възможност в района, но за първи път не само на моята, но и на останалите коли имаше фишове. Това е възмутително - няма никакъв знак или указателна табела, че паркирането е забранено, а това, че разбитото от години място се води тротоар, или зелена площ, е безумно. Ако човек знае, че там не трябва да спира, естествено няма сам да си "изпроси" глобата, негодува ощетеният. Той е решил да търси правата си и да обжалва наказателния фиш.

Директорът на „Общинска охрана” Димитър Палашев  заяви, че служителите на предприятието изпълняват нареждането на Община Пловдив и район „Централен”.

„Действаме по наредбата. Площадът не е паркинг и всеки от шофьорите  би трябвало да знае, че върху пешеходните пространства  и в зелените  площи спирането е забранено. Няма нужда от предупреждение. Територията  извън пътното платно пред кино „Космос” е с излят бетон и се води тротоар, защото се ползва от пешеходци. Подадени са доста сигнали от граждани за това, че масово на площада спират коли”, обясни директорът.

 Той уточни, че  глобата може да бъде обжалвана.  Възражението се подава в 7-дневен срок до ОП „Общинска охрана”, където  се съставя акт за административно нарушение,  който може да  се оспори пред съда от собственика на автомобила.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов потвърди, че паркирането пред кино „Космос” е забранено. „Не виждам нищо драматично в това, че изпълняваме Закона за движение по пътищата и наредбата, приета от Общинския съвет. Пространството пред „Космос” не е обособено за паркинг, а следователно няма как да бъде разрешен престой”, реагира кметът на район „Централен” Георги Стаменов. На въпрос защо не са поставили  предупредителна табела, че спирането е забранено, Стаменов възкликна: „По същата логика, че няма знак, някой може да паркира и на пл. „Централен”.  Няма как, нито общината е длъжна на всеки тротоар, площад и в зелена площ да се сложат предупредителни табели, че спирането е забранено. Това е записано в закона и всеки, който има шофьорска книжка, би трябвало да го знае”.

Сградата на „Космос”  е необитаема и се руши от средата на 90-те години. В предишния мандат ремонтът на киното беше включен в инвестиционната програма на Община Пловдив  за подготовка на Европейска столица на културата, държавата я финансира с  20 млн. лева, но за четири години дори не се стигна до одобряване на проект, камо ли да се извърши ремонт.  Междувременно общината  отчужди реституирания площад пред „Космос” с идеята  за неговото благоустрояване. Магазините и офисите бяха премахнати, а след тях остана полуразрушения бетон.

В Община Пловдив имат намерение да подготвят проект за цялостната реконструкция на сградата и площада, след което да осигурят финансиране. 

Автори: Мария Петрова, Валя Йеремиева

Снимки от Наташа Манева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ШМЕНТИ     КАПЕЛИ

ШМЕНТИ КАПЕЛИ

25.11.2020 | 22:53

Как хитро го е измислил.еврейна Тиквун Дава ви некакви 50 лева отгоре за нещо си за месец А пък неговите пъдари по места за пет минутки ви ги вземат Перфектни са евала им казвам щом.става дума за пари Нали и Христос за пари Го разпнаха на Кръста А днес и вас

Отговори
2 1
ДЕСЕН

ДЕСЕН

25.11.2020 | 16:11

Глобата ЩЕ падне в съда поради неграмотността на съставилите. Четливо се вижда "адресът" на нарушението :ул.Гладстон, пред кино Космос. Нека някой ми покаже такъв административен адрес. Има ул Гладстон № !??? Жалете!!! Иначе това си е нарушение за глоба, но администрацията е НЕГРАМОТНА!

Отговори
5 4
Р. Каменов

Р. Каменов

25.11.2020 | 17:45

2) Наказателно постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.

Отговори
4 2
глобата може да бъде обжалвана

глобата може да бъде обжалвана

25.11.2020 | 16:00

Да, но пред съда може да се обжалва, а не пред органа, издал глобата. И няма гаранция, че делото ще се спечели, така че може и по-солено да излезе! Направено е за пари!

Отговори
2 1
глобата може да бъде обжалвана

глобата може да бъде обжалвана

25.11.2020 | 15:49

глобата може да бъде обжалвана

Отговори
2 2
глобата може да бъде обжалвана

глобата може да бъде обжалвана

25.11.2020 | 15:49

глобата може да бъде обжалвана

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?