Следвайте ни

Глобиха "Холсим" с два бона за замърсяване на въздуха

viber icon

„Холсим кариерни материали Пловдив" отнесе глоба от 2 бона за замърсяване на въздуха. Тя бе наложена от РИОСВ-Пловдив през лятото  и първоначалният й размер бе 5000 лева, колкото е предвиден максималният размер от закона. След заседание обаче Районен съд намали санкцията на 2000 лева.

Проверката е била през август, когато инспекторите установили, че добитите инертни материали се раздробяват в една полумобилна и в една мобилна трошачно-сортировъчна инсталация, при които е осигурено оросяване. Натрошеният материал се подава за пресяване в пресевни линии със сита. Оборудването, ползвано за пресяване, обаче не е снабдено със системи за намаляване на праховите емисии от дейността. Затова и е написано наказателното постановление.

Глобата за това нарушение е от 500 до 5000 лв. и съдът намира, че „наложената санкция е неоправдано завишена в сравнение с обществената опасност на извършеното нарушение“. 

Вече две години  жителите на девет населени места водят битка и настояват да бъде спряна дейността на кариерата. Те обясняват, че работата й замърсява чистотата на въздуха в района, това се отразява върху здравето на хората , както и върху екологичното равновесие.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?