Следвайте ни

Дишаме отрови: В Пловдив превишихме 43 пъти нормата за фини прахови частици

viber icon

Дишаме отровен въздух, 43 пъти от началото на годината досега е била превишена средноденонощната норма на фини прахови частици в Пловдив, а новият отоплителен сезон все още не е започнал. Това сочат данните от автоматичната измервателна станция в ЖР "Тракия". Към настоящия момент вече е превишен и допустимият брой за цялата 2020 година.

Това посочва в писмен отговор на депутата Теодора Халачева министърът на околната среда и водите Емил Димитров в рамките на парламентарния контрол. И това се случва, при положение че трафикът по време на извънредното положение и КПП-тата беше драстично намалял. В същия пункт са регистрирани и 9 броя превишения на средночасовата норма за азотен диоксид.  

Състоянието на въздуха в Пловдив се измерва с две автоматични измервателни станции - в "Тракия" и в района на "Каменица", които са част от националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух. Мониторингът им за последните три години показва, че нормите са нарушени по показателите фини прахови частици, азотен диоксид и полициклични ароматни въглеводороди, допълва министър Димитров.

Основната роля за контрол и качество на атмосферния въздух е на общинските власти, подчертава Емил Димитров.

Община Пловдив е бенефициент на близо 14 милиона безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда" за подмяна на печки с твърдо гориво с по-екологични. Местната администрация обмисля и вариант да въведе зона с ниски емисии в града, където да не се допускат стари и замърсяващи автомобили.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Истина

Истина

24.10.2020 | 11:24

Аз предлагам на войлеболста зико от локото следващия бюджет на Пловдив за 2021 да го отдели за спортни площадки и за нови 10 стадиона на Ботев . Все пак това е най силния отбор на България за ритане на топка. А ние като бананова държава би следвало да гледаме спортните съоражения а не някакви си и инвестиции икономика, култура ,еко транспорт или недай Боже болници и училища. Давай войлеболисте , има много да се краде , ще ти разкажа новата схема на кражби ама викни Здравка сервитьорката преди това да ми донесе едно кафе и вода че още не съм пил кафе . Хайде

Отговори
7 1
гербаджия

гербаджия

24.10.2020 | 12:36

Аз предлагам на другите избори пак да го изберем баскетболиста.То в цял Пловдив няма един честен,умен и образован човек,който да изберем за кмет,затова пак дънгалака.Майните са заклети гербаджии.

Отговори
2 1
намръщенЪ

намръщенЪ

25.10.2020 | 01:36

БАСКЕТБОЛИСТ, кратуно такава! Здравко Димитров е с бронз от европейски по баскетбол ЗА ЮНОШИ СТ..В. Извадете вашия медал и критикувайте. А ОТРОВИ ДИШАМЕ НЕ ЗАЩОТО КМЕТ НА ПЛОВДИВ Е ГЕРБЕР-БАСКЕТБОЛИСТ(до към 1989-90, тогава се хвана с бизнес, а не след като БКП стана БСП и не извлече андрейлуканови подарени пари по схема "Акрам"), А ЗАЩОТО ГРАДЪТ СЕ ПРЕПЪЛНИ С МеПеСе-та ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД И КАЧЕСТВО, НЕ МОЖЕШ ДА ПАРКИРАШ, ТРОЛЕЙБУСНИЯТ ТРАНСПОРТ ЗАГИНА НАПЪЛНО И ЛИНИИТЕ СЕ ДОПЪЛНИХА ОТ ОЩЕ АВТОБУСИ. Ей, затова дишаме(преди всичко) повече прах. Движението на МПС по улицата не предизвика само газове, а и прах. Отделно, самите граждани с различни дейности увеличаваме тези емисии. Волно или неволно, понякога няма как. Не може да искаш да ползваш превозно средство, климатици, апаратури, екстри разни и при ограничени зелени площи да живееш като в лаборатория. НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ НИКЪДЕ ПО СВЕТА

Отговори
1 1
Общината

Общината

24.10.2020 | 10:22

Дава ли отчет къде отиват тези 14 милиона. Май че отиват в нови служби и нищо конкретно не се усеща от редовия дамъкоплатец

Отговори
10 2
бгн

бгн

24.10.2020 | 10:15

Докато ни управляват прости ,неграмотни и нагли хора ще дишаме отрови,ще ядем отрови,ще пием отрови и пак ще си избираме тези хора да ни управляват,защото сме доволни.Българска му работа.Преди казваха -циганска му работа.

Отговори
12 1
Жител  на   ,,Тракия,,

Жител на ,,Тракия,,

24.10.2020 | 10:14

Управниците ни се правят на уж ,,загрижени,, за нашето здраве. Елате да видите какво е положението по ,,Цар Симеон,,. Околовръстното минава буквално на метри от жилищата на хората. Прах, шум, земетръси от минаващите тежки тирове през минута две. Благодарим за грижите ви за хората.

Отговори
14 0
Задръстен град

Задръстен град

24.10.2020 | 09:52

Когато не се инвистира в релсов, електрически транспорт, хората се разполяват от рак. По лесно е да се правят стадиони или да се направи нещо в столицата.

Отговори
14 0
намръщенЪ

намръщенЪ

25.10.2020 | 01:40

А защо не и за стадиони? От къде накъде само за коли, булеварди и паркинги трябва да се мисли? Всяко семейство с повече от една кола да бъде одрусано с по-голям данък ЕКО, а ако има 3 да му стъжнят живота!!!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?