Следвайте ни

Четете в "Марица": Вече ще си плащаме, за да ни пазят парите

viber icon

Ето какво може да четете в новия брой на вестник "Марица":

 

Банки ни удрят с такса "откриване на депозит"

Първа банка у нас официално сложи такса „откриване на депозит”. При близките до 0 лихви по спестявания това означава, че клиентът категорично ще плаща на финансовата институция за това, че му пази парите. 

20 лева вече дължи физическо лице, което иска да открие депозит в  Райфайзенбанк. Нововъведението е вписано в тарифата, която действа от 14 декември миналата година. Това е удръжката за спестявания до 200 000 лева, над тази сума е по договаряне. За същата сума, но в евро, таксата е 20 евро.

За депозитите на физически лица досега нямаше такси - нито за откриване, нито за закриване. Останалите банки все още не са обложили гражданите, но и това е въпрос на време, смятат анализатори на банковия пазар.

 

Съдът рестартира кариерата в Белащица

Кариерата над Белащица отново може да започне работа, след като  Административният съд в Пловдив обяви за незаконно затварянето. Добивът на инертни материали беше прекратен с решение на Министерството на енергетиката миналия февруари. Мотивът беше замърсяване на въздуха с прах от кариерата, срещу което протестираха местните жители. 

Магистратите обаче са преценили, че концесионният договор на „Холсим кариерни материали Пловдив” АД е спрян без основания, и актът за това се отменя.

На Бюрото по труда в Пловдив

Търсят шеф на отдел за 650 лв., IT спецовете не харесват 2 бона

Пазарът на труда в Пловдив в началото на годината е богат на оферти на фона на безработицата заради COVID пандемията, съчетана с традиционната безработица през януари. Търсят се специалисти както със средно, така и с висше образование в различни сфери,  установи проверка на "Марица".

Глад за кадри има най-вече в областта на търговията, производството, банковите, счетоводните и IT услугите. Таванът на офертите е до 2000 лв., като изключим IT сектора, където заплащането е по-високо.  

Обновяват квартала до Стария град с 6 млн. лева от ЕС

Шест милиона  лева ще бъдат инвестирани в подножието на Стария град, след като в Община Пловдив изберат изпълнители. Обществената поръчка на стойност 6 038 084 лева без ДДС  в две обособени позиции е обявена, а офертите се чакат до 1 февруари.  Средствата са предоставени  за града по оперативна програма "Региони в растеж" и са част от 38-те милиона, които бяха спасени миналата година в последния момент от кмета Здравко Димитров.

Ремонти ще се извършват  в карето между бул. "Шести септември" и  "Източен" на границата с ул. "Лъджене" и от другата страна - с ул. "Балкан". 

Велислава Дърева, анализатор: Нинова минира БСП, Гергов е само върхът на айсберга

Целенасочено върви процес на унищожаване на БСП, която е превърната в авторитарна партия.

За 4 години БСП беше тотално подменена като идеи, идеология, възгледи, история, политика, идентичност.

Корнелия Нинова разчисти хората, които я направиха председател на партията преди 4 години. Георги Гергов е един от тях. Очевидно той е  крайно неудобен за лидера на БСП,  защото има авторитет в Пловдив, защото знае много и пречи за подредбата на бъдещата парламентарна листа по вкуса на Нинова.

Така анализаторът и публицист обясни за „Марица” изключването от БСП на Гергов, дългогодишен лидер на пловдивската организация. 

Дърева анализира ситуацията в социалистическата партия, рисковете и шансовете на предстоящите парламентарни избори.  

 

МЗ готви нова директива, ако заразените продължат да намаляват 

Обрат! Намаляват ковид леглата и връщат плановите операции

Пандемията от коронавирус обърна с краката нагоре реда в болниците. Наложи се спешно да се създават ковид отделения, трансформирайки и затваряйки цели сектори за други заболявания. Дълго време напливът на ​ковид фронта беше огромен.

Наложи се през април Здравната каса да добави като анекс към Националния рамков договор, че засегнатите от ковид кризата болници ще получат 85% от обичайните си приходи. 

След въведения в края на ноември частичен локдаун обаче палачинката тръгна да се обръща. Броят на заразените започна да намалява и ковид отделенията взеха да се изпразват. През тази седмица например в Пловдивска област се забелязва устойчива тенденция да има над 700 свободи легла за лечение на пациенти с коронавирус в здравните заведения. Ситуацията е такава и за останалата част на България.

Затова се очаква Министерството на здравеопазването в близките дни да вземе решение за намаляване на леглата в COVID-отделенията, научи "Марица".

В случай, че бройката на заболелите не скочи драстично, ще се пристъпи постепенно към намаляването на ковид леглата за сметка на останалите отделения. 

 

Докараха само 4000 дози "Модерна", не стигнаха за Пловдив  

Ваксините срещу коронавирус на американската фармацевтична компания „Модерна“ пристигнаха в България с лек инцидент. Първата пратка от 2400 дози бе доставена с полски камион и автомобил с чешка охрана. 

Сред посрещачите на ваксината беше лично здравният министър проф. Костадин Ангелов. Очаква се имунизациите с "Модерна" да започнат още днес. Първата пратка е само за София, като нови 4000 дози ще пристигнат на 25 януари за цялата страна. Чак тогава се очаква да има партида и за Пловдив.

 

Десетки свлачища след валежите

Изгребват тонове земна маса, затрупала къщи в Доспатско

Скатове засипаха улици и къщи в доспатски села. В общината има десетки свлачища, включително на основен републикански път от Доспат към Сърница и Гоце Делчев. От пороите във вторник пътят беше затворен изцяло. Свлачището е с дължина 110 м, багер успя да разчисти едното платно, разчистването там продължава, каза Николай Велинов от община Доспат.  Големи свлачища се разчистват в селата Любча, Късак и Чавдар. 

 

Манекенка стана консул на Корея в Пловдив

Бившата тв водеща Виолета Сечкова става почетен консул на Република Корея в Пловдив. Новината дойде от Министерския съвет, откъдето уточняват, че назначението е по предложение на правителството в Сеул. В момента Сечкова е мениджър на "Синопойнт" - официален ритейлър на корейската компания „Самсунг". От 2017 г. азиатската държава има назначени почетни консули във Варна и в Бургас.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?